Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Igor_Belarus, 14 бер 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Відповідь: Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Натрапляв на інформацію про взаємну неприязнь москвичів та пітерців, а за що ви гризетесь, ніби і мовою одною говорите, і живете не так далеко один від одного

2. paschenkomax

paschenkomax миється в бані

Ви нехочете вірити.Та таке було.Може й не грамотна дівчина була.А ще я позичив карточку на проїзд в тролейбусі.
    Їду собі.
    -кондуктор
    "Оплачиваем за проезд"

"карточка"
    -кондуктор
    "Ха-ха-ха...телефонная что-ли,ха-ха-ха...Єто у вас карточки, а у нас в Одессе проездные"
    -Люди поруч
    "ха-ха-ха...ха-ха-ха..."

3. Відповідь: Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Нет никакой грызни, наврали Вам всё. :) Сейчас (после очередной волны питерских-путинских в Москву) поминают питерских часто, но в качестве модной шутки в основном, без злости :). А москвичей все "недолюбливают", это традиция российская такая... :D

• Подобається Подобається x 1
  4. Igor_Belarus

Igor_Belarus Active Member

Гордыни необоснованной у москвичей выше крыши, вот и недолбливают вас.:)

5. Веселка

Веселка Well-Known Member

Сумніваюся, що в Одесі можна знайти "чрезмерно исполнительных чиновников" в контексті української мови, зважаючи на те,що вони голосували за російську як за "другу регіональну". А від мене російську захищати не треба, бо я на неї не нападаю (сама нею розмовляю), просто вищезгадана акція в Одесі абсолютно недоцільна, зважаючи на панівне становище російської в регіоні.

6. Відповідь: Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Меня-то лично любят... Как такого скромнягу не любить? :D :D :D

Вот видите, Вы слово "необоснованной" употребили. Субъективно вменяете, господин хороший! :) У меня она, скажем, обоснованная (мною) ;), у некоторых из моих знакомых её вовсе нет, ан вот и нате вам, пришёл Игорь_Беларус, и всем навменял :)

Необоснованной гордыней грешат москвички в основном. А вот питерские - милые девушки. Стоит с ними про москвичек порассуждать, про их необоснованную гордыню, за которой ничего и нет, ни воспитания, ни политесу... и ты "в дамках" ;)

7. Відповідь: Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Чиновников не выбирают, а назначают. Из центра.
    IMHO

8. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Аналогічно у 70-х роках: в"єтнамка дивиться на упаковку (хто пам"ятає - такий сірий совковий кульок із зеленим написом "ЦУКОР") і намагається запитати:
    "ЦукОр - это сахАр" ?
    Треба сказати, всі зрозуміли :) Україномовна продавщиця і російськомовні бабусі в черзі. (тут хтось пам"ятає, що таке "черга" ? )

9. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Во брешет то...чесс слово.....:confused: :confused:
    Борисе?Когда и где появились..первые вьетнамцы в СССР???????
    Их же первые два года держали в казармах..и строем водили на работу...если Вы про первых гастерарбайтеров....им даже денег не давали на руки...все партия отбирала...а работали они за горсточку риса....:eek:

10. Stanley

Stanley Від Сяну по Кавказ!

Ще й як можна! Але насправді це зовсімне "чрезмерная исполнительность " а просто намагання викликати якомога сильнішу відразу до української мови. Показати начебто мову "нав"язують" насильно, тобто створюють те саме "прітіснєніє рускава язика" проти якого потім закликають боротись.

11. Bogun

Bogun Well-Known Member

Гаразд, тоді в Хмельницькому стартує акція балакаємо суржиком:) . Знаєте вираз "Я говорю по-русски! в Одесі" звучить так, як говори в Китаї китайською чи в Росії російською.

• Подобається Подобається x 3
  12. Веселка

Чесно кажучи, не думаю, що мовному питанню слід приділяти так багато уваги саме в такому контексті, в якому нас змушує робити це влада. Ця проблема-питання історії і часу, вони все і вирішать, а ми до цього ще просто не готові, що цілком зрозуміло: після багатьох століть русифікації схід і південь просто не можуть прореагувати інакше, бо немає ще тут такої національної самосвідомості як на заході. Цим і користується влада, подаючи такі "гарячі питання" як відволікаючий маневр-"хай люди собі гризуться, а ми тим часомі..." Проблема зникне, коли українці сходу і півдня осягнуть свою українськість. Особисто я свято вірю, що так воно і буде...

• Подобається Подобається x 2
  13. Монархист

Монархист Well-Known Member

Странное дело, из трёх человек имеющих подпись: проживает в Одессе – только я пишу по-русски может мы о разных городах. И каждый раз заявления о том что у двух моих оппонентов масса знакомых или говорящих по-украински или желающих это делать.
    И повторю вопрос, правда заданный ранее не вам, и где это в Одессе есть такие заповедные места, что уже с рождения и до сознательного возраста человек не ассимилируется и говорит на неприсущем нашему региону языке. О национальности, из казаков мы, потомки Войска Черноморского сформированного на базе Войска Запорожского. Правда при советской власти при первой украинизации, в ходе расказачивания в украинцы записанные, вот такая национальная коллизия. А вы сами из каких украинцев будите? Из галичан или из малороссов, или из польских, или из староверов, а может русинов? Шаблон навязываемый советской властью с целью растворения первородной культуры поимели действия. Хотя если учесть что первоначально украинцы это униаты или католики. Или вы украинка от того что просто украинка, так в паспорте написано у ваших родителей?
    Кстати что это за абвиатура ОНАЗ? Могу предположить Одесская национальная академия железнодорожников (и с каких пор техникум получил такое высокое звание?). в продолжении темы обучения: учась в Мечникова я оказался в интересной ситуации до бакалавра наша группа была в основном из украиноговорящих приехавших из разных уголков как Новороссии так и самой Украины, выбор языка преподавания прошёл путём голосования… пришлось слушать лекции по-украински. А так как большинство прекратило обучение после бакалавра (это были действующие преподаватели сельских кол, бакалавра им хватало для преподавания дополнительных предметов). Так что не думаю что только ради вас одной вся группа должна испытывать неудобство.
    Значит если украинский защищают во Львове или Ивано-Франковске это нормально а вот если русский в Одессе это пафос в плоть до неприличия? Это случаем не такой модный термин как «двойные стандарты»?

14. Монархист

Акция называется «Я говорю по-русски», а проходит она в Одессе.

15. Монархист

Вот в том то и дело это вопрос личной ментальности так как юго-восток не отождествляет себя одной нацией с западом, даже наоборот. А схожесть названий и некоторых диалектов это не показатель , корни значительно глубже.
    И дело не в ситуации в стране, ведь в благополучной Англии ИРА только недавно сложило оружие, но эстафету перехватили другие группировки и люди погибают как и раньше. А баски в Испании. И откуда такая уверенность что кто то должен понять свою «украиность»?

16. Веселка

ОНАЗ-Одеська національна академія зв"язку, ми ж про ВУЗи, а не про технікуми. Щодо університету, перепрошую за надмірну цікавість, який факультет ви там закінчили?
    З приводу нації: мама моя -з галицьких, тато -корінний одесит, хоча і з того, і з іншого боку присутні родичі-росіяни, ось такий неоднозначний мікс, але приналежність до тієї або іншої нації я визначаю навіть не за походженням, а за тим, ким я себе відчуваю, за що переживаю і що для мене важливе в житті! Саме тому я-українка а не через те, що так в паспорті написано.

17. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Як можна відчувати себе українцем/росіянином/білорусом/німцем/........?

18. Веселка

Хочу вас заспокоїти, російською я розмовляю пречудово (колись навіть друге місце в області мала ). Від народження українською не розмовляла-це прийшло трохи згодом, а років до 12 у мене навіть був мовний бар"єр-не могла переходити на українську, коли приїжджала до Львова:rolleyes: , і зараз таки дійшла до того, що абсолютно вільно розмовляю українською з друзями в одеських маршрутках, не звертаючи уваги на косі погляди зі сторони і... мрію про ті далекі часи, коли Одеса заговорить українською! Ось така еволюція!!! І те, що я, маленька наївна дівчинка пройшла цей шлях за 19 років, дає мені упевненість в тому, що наша нація також його подолає...

• Подобається Подобається x 2
  19. Веселка

Ну, я погоджуюсь, що відкидати походження не можна, бо це і є глибинним джерелом ментальності і відчуття українськості приходить на підгрунті виховання, передаючись від батьків, але дуже сильним поштовхом можуть бути роздуми та емоції, які отримуєте, наприклад, від української літератури(яка і є концентратом національної свідомості) і відчуваєте, що це безсумнівно ваше, близьке і рідне і таке відчуття зберігається потягом цілого життя. Це з тієї області, коли керуєшся не раціо, а емоціо...

20. Оля

Оля Старожилка форуму

Читатель, так би хотілося, щоб це було жартами. :sad: Сама нераз з подібним зустрічалася. В Миколаєві в останній приїзд, коли запитувала українською, бачила, або презирство ( не могли, правда, второпати, що я ще й по-західному вбрана) а одного разу почула: "А по-человечески можна разговаривать?":ireful1: І товар мені не подавали, а жбурляли мало не в очі! :cool:

Про Київ це не скажу. :) Там завжди майже переходили на мову співрозмовника. Майже... ;)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)