Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Igor_Belarus, 14 бер 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Веселка

Веселка Well-Known Member

Відповідь: Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Ну от, сьогодні ще раз побачила, яке в Одесі "засилля української" і як тут утискають російську!!!

Ще посеред тижня сунули мені рекламку, на якій вказано, що в кінокомплексі Cinema City, де відбувається 28 сеансів на день, щодня з 24 травня проходитиме аж 3 сеанси українською (лише на "Піратів Карибського моря"), дуже зраділа і от пішли ми сьогодні з друзями в кіно... Прийшли, розвернулися і пішли, бо в вихідні українські сеанси зняли (російських, бачите, більше треба було). Ще й при цьому дівчина-касир так на мене глянула і сказала :"Самі не знаєтє, чего хатитє",- і демонстративно відвернулася. Передати не можу, як мені все це настрій "підняло"!:ireful1:

Ну що? - Всі на барикади - на захист російської в Одесі!!!

2. Войцек

Войцек Well-Known Member

Та Ви що, Веселко, що Ви брешете? Та вже тої української в Одесі... Задовбали!
    Вже навіть на руському радіо РЕКЛАМА!!! українською!!!!
    Де не сунєшься - українська!
    Школи російськи закривають!!!
    А Ви таке кажете!
    Книжку російською мовою важко купити!!!
    Та Ви спитайте Одессита або Сашка як їх хахли прітєсняют, то вони Вам ще більше расскажут. І всьо - правда:rolleyes:

3. Веселка

О, так, притискають страшно!!! Хто, де російською заговорить - одразу ж репресії!!!:rolleyes:

P.S. Мені питати не треба, сама все бачу - все життя в Одесі живу!!!

• Подобається Подобається x 1
  4. Войцек

Войцек Well-Known Member

Тож ліпше на море ходити, хоча я Вам скажу в Южному НАБАГАТО кращі пляжі. В тому сенсі, що можна знайти місце, де нікого немає:)
    До речі, борці за російську мову часто забувають якою мовою ще й дотепер розмовляє село, Одеська область.
    А нещодавно зустрічав хлопця, що постійно файно-файно казав, я йому - ти що із Закарпаття, він - та, нє, Одеська область - у нас так всі кажуть:)
    Цікаво, ніколи не знав, завжди думав, що "файно" - це західнянське.

5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Так хто ж таки "винен" у такій мовній ситуації в Одесі? Дівчинка-касир російська шпигунка? Чи керівництво кінотеатру п"ята колона? Давайте подумаємо логічно. Чому більше сеансів російською? Очевидно, що може бути тільки одна відповідь: тому що на них більше глядачі ходять. А чому глядачів більше на російськомовних? Можна допустити кілька відповідей:
    1. В Одесі реально набагато більше російськомовних.
    2. Україномовні не люблять фільми дивитися.
    3. Російськомовні фільми кращі.
    У будь-якому випадку якщо україномовні одесити хочуть більше чути української, їм потрібно її популяризувати. Не тільки одеситам, звичайно... Але вимагати цього від російськомовних меншою мірою наївно!

6. Войцек

Войцек Well-Known Member

Та нє, справа в таких акціях, як оця:sad: Де тиск на російськомовних?

Так, але Одеса - це ще й Одеська область.

Ні, не люблять. І гулять їх водять по розкладу, а на вулицю випускають лише на поводу та й у наморднику:sad:

Так. Російська мова взагалі досконаліша за українську говірку:sad:

7. Веселка

Я чудово розумію, що ситуація з українською в Одесі залишає бажати кращого...

Але я не про те, яких сеансів більше. Я про відсутність вибору взагалі!!! Знаєте, на 28 сеансів хоча б один український могли лишити на вихідні або просто попереджали, що його знімають. Але так вибору фактично немає, бо піти у робочий день більшість людей не має можливості. І це все при тому, що у кінокомплексі 7 залів - всі напівпорожні, тому йдеться зовсім не про те, що сеанс українською забрали, щоб задовільнити завеликий попит на російськомовні сеанси.

Все це, знову ж, до того, що в даній ситуації захищати російську в Одесі - абсурд!!!

8. Степаныч

Нізачот! Явний перегиб! Навіщо зразу "в позу"?

9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ото, Степанич - неприємно коли ваш допис перекручують? ;) а чоловік всього навсього прочитав "прямо, не минаючи ані коми, ніже тії титли..." - і взяв та й зрозумів не так! ну тобто зовсім інше, ніж ви мали на увазі ;)

10. Степаныч

Я зрозумів, що це ... м"яко кажучи сарказм.;) Але дійсно не зрозумів, чому така реакція. В моєму допису, як на мене, не було нічого образливого. Намагався зробити логічні висновки, та й все.

Я не можу уявити, що усі - від касира до директора кінотеатру і далі до режисерів, сценаристів, акторів, ... - що усе це суцільні українофоби. Є якісь об"єктивні фактори.

11. Веселка

Фактори то є, та от наскільки їх можна назвати об'єктивними?

Я повторюся, але коли зали напівпусті і демонструють зараз від сили 3 фільми, то саме використання площі приміщень зовсім нераціональне...
    Я, чесно кажучи, взагалі власників кінотеатрів з їхньою ціновою політикою погано розумію: добре ще коли сеанси прем'єрні, але ж потім ціни лишаються досить високими і кіно показують 20-30 особам, коли місць 200-300, чому не знизити ціну і не отримувати прибуток за рахунок потоку людей - то для мене загадка...

Це все я до того, що вони не керуються навіть об'єктивними законами ринку, що тоді казати про об'єктивність взагалі?

12. Степаныч

Ви думаєте, що це продумана і керована кампанія? Я впевнений, що ні.
    Взагалі я уже неодноразово писав, що це тема надумана. Наприклад, я по життю російськомовний, "сімейна мова" російська. Але на офіційних зібраннях завжди розмовляю українською. А от з друзями "за кухлем кави" :) кожний розмовляє як йому зручніше. Є російськомовні, україномовні, суржикомовні, але нема НІЯКИХ проблем.;)

13. afterstep

у кожному окремому випадку - якісь свої, але є. "Скелет у шафі" - на англійський манер ;)
    Тобто сама оця "фобія" - скорше боязнь/нелюбов до приїжджих з області - чомусь у мене склалося таке враження... Ну, тобто за останні роки зріс притік сільського населення до Одеси....

14. afterstep

але таки певно самий важливий фактор - зменшення кількості курортників... Таки люди можуть пробачити все, крім втрачених грошей...
    А воно, як у 2004 почалася колотнеча - ото в росії і розказують байки про крим, а нормальні обивателі на море їдуть не екстріму шукати, а відпочинку... От і минають "бурхливі" зони...

15. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

По роботі доводиться листуватися з органами МВС, тримаю в руках довідку від УМВС України в Луганській обл. бланк російський, довідка заповнена від руки російською мовою, печатка українською. Запит до них надсилав українською, навіть при наявності двох державних мов відповідь мені повинна була надійти тою мовою якою я звертався. А тут пряме порушення Закону. Де утиски російської, хто там плакався як їх бідних утискають?????

16. Степаныч

От Ваш допис і є утиском!:D

17. Капітан

Капітан Well-Known Member

Не знаю як Луганськ, але наприклад в Сімферополі вся службова документація в МВС ведеться на українській мові. Коли спілкувався з Дніпропетровськом, відповіді мені також присилали на російській.

18. mota_boy

Ну поясніть чому Ви вважаєте це утиском? Схід хоче російську державною, при наявності двох державних якою мовою я отримаю відповідь при зверненні до них українською?

19. Степаныч

Утиск у виділеному.

За логікою, тією мовою, якою зручніше відповідаючому.

Взагалі я з Вами погоджуюсь. Якщо людина володіє і тією, і тією мовою, якщо він людина вихована, відповідати мав би мовою запиту. Це при наявності 2-х державних мов. А сьогодні, коли одна мова, офіційна переписка повинна вестися українською. А от громадянин може звернутися в державний орган і російською.

20. mota_boy

Категорично з Вами не погоджуюсь. Ну чому "як зручніше відповідаючому а не отримувачу?"
    Я ж листувався держслужбовцем, чиновником, це ж я і всі ми разом найняли його (оплачуючи його працю своїми податками) для того щоб він робив так як зручно нам (в даній ситуації як зручно мені), а не йому, якщо ця робота не є його покликанням то чому він там повинен працювати?

Найчастіше від прихильників двох державних мов я чую такі аргументи:
    - я хочу звертатися в державні органи російською, і нею ж отримувати відповідь (навчання наразі не торкаюся, це тема окрема).

то чому ж прихильники російської не хочуть поважати українську? Я вважаю дану ситуацію неповагою до мене. Це ж не я створений для чиновника, а чиновник для мене (всіх нас громадян цієї країни)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)