Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Igor_Belarus, 14 бер 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Войцек

Войцек Well-Known Member

Відповідь: Акція "Я говорю по-русски! в Одесі

Згідний. Місяць тому був у Дніпродзержинську (сподіваюсь, що врешті йому повернуть стару назву, це ж неможливо вимовити таке), так от там багато української мови почув, і не суржик якийсь, а саме українську. То Центральна Україна, звичайно, але ж приємно.

2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Щось маєте до Центральної України?

3. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Класс!Все ж таки есть какие то успехи за 16 лет независимости!:cool:

4. Читатель_Обкома

:eek: :eek:
    Да вроде...ничего автор не мает...наооборот..пишет..что при СССР ..там
    совсем не размовляли украинскою...а щас на багато больше!:cool:

5. Степаныч

Да нет. При чем тут независимость? В конце 70-х прошлого столетия достаточно по-долгу в Днепродзержинске бывал, и тогда там много украинской речи было.

6. Степаныч

Понимаете, Читатель, когда человек пишет "То Центральна Україна, звичайно, але ж приємно.", то он, очевидно, считает, что Украина - это=Галычына. А всё остальное вроде бы и не СОВСЕМ Украина.

7. Читатель_Обкома

:eek: :eek: :eek:
    Не может этого быть!!!!
    Тогда была сплошная русификация!!!!!!:cool:
    Ну хочется ему так думать..ну не бывал чел раньше нигде...кроме ЗУ..чо тут поделаешь..:cool:

8. Войцек

Войцек Well-Known Member

Нічого не маю, навпаки, я лише відповідаю, що із східняків не треба сміятися.

Та ні, шановний, саме про те й пишу, що не тільки на Заході України знають і вміють українською розмовляти. А про успіхи радянської русифікації вже пригадувати не треба. Та от тільки не змогли ж таки всіх перевчити.

Не треба перекроювати вирази. Повторюю, що мав на увазі лише географічне положення, те, що Дніпродзержинськ це не схід України, а центр, і що українську тут теж добре знають. Не всі звичайно.

Та звичайно русифікації не було, і української нації, як нації ніколи не було. А українська мова це взагалі ізвращьонний русскій язик, бєндєравцамі прідуманий. Так само як і русифікація, щоб наївних галицьких дітлахів на ніч лякати.

До речі, і на ЗУ теж не бував:) І взагалі, крім місяця ніде не бував.

9. Степаныч

Я житель Центру. Чому Ви вважаєте, що тут живуть недоумки???

10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Не сваріться ! Нічого не скажу про Дніпродзержинськ (доки місто носитиме ту огидну назву ???),
    а в Криничках і Новомосковську (Дніпр. обл) - як я вже писав разів шість - я ВЗАГАЛІ не зустрічав російськомовних. А спілкуюся я там з досить освіченими інженерами різних поколінь. Місцевими, не приїжджими.

11. Войцек

Войцек Well-Known Member

Де я таке писав? Що це Ви вигадуєте? Мені здавалось, що я написав, що в центрі та на сході добре знають українську. Західняки часто вважають мешканців ціх областей російськомовними. А приємно мені, так звичайно, в Одесі мало чую української.
    А не всі знають, так це також правда. Дехто з колег, одеситів, і перекладати часопис просив. Все життя прожити на Україні і перекладача шукає:sad: Може так добре?

12. Городецький

Городецький Well-Known Member

Дякую за підтримку, панове!
    Хоча я особисто не поділяю думку начебто Наддніпрянщина це центр, швидше Південний Схід все ж таки, але це чисто географічно.

Рідна назва Дніпродзержинська - Кам'янське. Рідна назва Дніпропетровська явно не годиться (Катеринослав), є ще одна, так місто звалося у 1918 - Січеслав, але навряд чи вона приживеться. Є народна назва - Дніпро (вимовляється однаково як українською так і російською - "дніпро"), гадаю так і зватимемось колись.

13. Степаныч

Українська - це мова Київської, Полтавської, Кіровоградської, ... областей. Саме цю мову можна назвати співучою. Говірка ЗУ - діалект. Його зараз намагаються зробити літературною мовою... із запозиченням "мови" діЯспори. Навіщо?

14. Капітан

Капітан Well-Known Member

Дуже неправильна думка :) Львів"яни крім літературної української ще користуються гварою, при чому не всі. Ні у кого й на думку не спадає робити гвару літературною мовою - всі прекрасно усвідомлюють що це просто діалект (хтів написати діялект - стримавсі :) )

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

А даремно, якщо ми будемо сміятися над (нехай поки недуже) прагненням розмоувляти і писати українською, то хто після того буде мати таке прагнення?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

А я б не ділив так. Наша мова є всюди українська. А специфіка є повсюди, не лише в Україні.

не маю на увазі Лемківщина, Гуцульщина, чи Закарпаття.

Просто не час зараз сперичатися чий діалект правильніший.

• Подобається Подобається x 1
  17. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Миху,
    я колись запитав наших шановних філологінь:
    якщо киянин, який відмінно володіє укр. мовою (вимовою, правописом "за київським стандартом") складатиме вступні іспити у Львові - чи не буде конфлікту через діялектичні розбіжності ?
    Мені відповіли, що викладачі мови прекрасно знають і врахують рівень володіння мовою "не-Львівського стандарту", тому абітурієнту нема чого побоюватися.

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я не розумію про що суперечка. В Англії Оксфорд розташований лише кілька сотень км від Бірмінгему. А люди розмовляють на зовсім різних діалектак. А ще є Мідленд, Шотландія, Америка, Австралія і т.д.
    Іноді діалект настільки важкий що доводиться писати субтитри. Але нікому в голову не стукне ідея, що це не англійська мова.
    Навпаки, філологи кажуть що це дуже позитивне явище - мова розвивається. І не траба в Україні боятися діалектів. Думаю, якщо Україна має мовну проблему - то це мова агресивного сусіда.

19. Степаныч

Та не у тім справа! От і Капітан пише... Але як домовились, до чого звикли...

20. Войцек

Войцек Well-Known Member

Та це, здається, було на початку 20-го століття, Грушевський та інші, але нічого не вдалося на щастя, та й багато було незадоволених. Хіба зараз хтось намагається знову?
    До речі, такі слова, як діяспора, плян та інші такі, це саме
    але з часом, з еволюцією мови, змінили ці голосні на +а+

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)