Аборт. За та проти.

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем Мих, 30 лис 2006.

?

Как Вы относитесь к абортам?

1. Ни в коем случае!

84 голосів
    45,2%
  2. Только по медецинским показаниям.

56 голосів
    30,1%
  3. Терпимо, до определенного срока беременности.

46 голосів
    24,7%
  1. nata-k

nata-k Well-Known Member

Думаю, що тема присвячена статевому вихованню була б доречна :)
    В Україні процент населення, що позиціонує себе віруючими, регулярно відвідує церкву і дотримується канонів - знааааачно більше, ніж у Швеції.

Те, що не обов"язково вивчати християнську етику, щоб бути християнином по суті - я говорила не раз в іншій темі :).

Але я абсолютно переконана, що самої етики не достатньо без інформування і грамотного, неідеологічного статевого виховання.

• Подобається Подобається x 6
  2. Багіра

Багіра Well-Known Member

Божою волею було надати нам можливість вибирати... Бог не дає добро, він просто приймає той вибір, який людина зробила... скорбить, коли людина робить помилки і неправильний вибір...
    і всерівно я вважаю, що якщо дитинка має залишитись жива - вона залишиться на цьому світі... Бог подасть матері знак і зробить все, щоб вона почула його і змінила своє рішення... ІМХО

3. Ascorbinka

Ascorbinka Well-Known Member

та то ще просто є категорія гінекологів, які окрім абортів не мають чим на життя заробити ... оперувати не вміють, лікуватися до них не ходять (бо слава погана), то вони тільки тим і живуть

Лікар МАЄ право вибору, НІХТО його не змушує робити аборт...не треба думати, що "робота така"... є багато таких, що не роблять, бо мораль/релігія не дозволяє ...моя їм повага.

4. D.M.

D.M. Well-Known Member

Я помилився у пункті 2. Адже в такому випадку можна просто відмовитися від дитини, і тоді вона або потрапить у дитячий будинок, або буде кимось усиновлена.

До речі, відмова від дитини - досить універсальний спосіб не робити аборт. І нікого не вбиваєш, і своєму здоров'ю не шкодиш, і не обтяжуєш себе небажаною дитиною.

5. D.M.

D.M. Well-Known Member

У Польщі аборт дозволено лише за таких умов:
    1) за медичним показанням;
    2) якщо вагітність стала результатом незаконних дій (напр., згвалтування або навіть просто статевого акту з малолітньою особою).

Думаю, що цього мало. Законодавство повинно бути вільнішим. Мораль - зовсім інша справа.

6. D.M.

D.M. Well-Known Member

Бачили статистику? Інтуїтивно я в цьому дууууууже сумніваюсь. :)

7. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

якщо я вас неправильно зрозуміла, то вибачте
    але з вашого допису в мене склалося враження, що ви виправдовуєте аборти
    а розуміти причини абортів і виправдовувати їх цими причинами то теж, імхо, різні речі

========================
    я розумію коли наважуються на аборт, щоб не лишилися сиротами старші діти чи коли в дитини тяжкі фізичні вади...
    то не дай Боже нікому робити такий вибір... але то одиничні випадки
    а в основному роблять аборти бо з якихось причин не хочуть дитини - з особистих (а що люди скажуть, а я ше не нагулялася, не хочу сидіти вдома, хочу кар*єру) чи матеріальних (треба більше грошей, треба спочатку квартиру, машину) і т.д. і т.п.

колись я жила на квартирі в одної бабульки, так вона мені казала "я зробила стільки абортів, що аж не пам*ятаю скільки - 20 чи 22, а моя сестра ще більше"
    при цьому вона мала троє дітей
    ще є в мене така сусідка яка постійно робить аборти
    і ні розуміння, ні каяття...
    ото мене найбільше вражає - мати всю доступну інформацію і всеодно захищати аборти
    одна справа коли не знають що роблять, інша коли добре знають і всеодно роблять далі, або не каються, в тому що робили

8. Гелена

ви наївний :‏) "а що люди скажуть?" (с)
    те що робила аборт можна приховати, а те що віддала дитину - майже неможливо
    більшість дівчат і жінок дуже "дбають" про свою репутацію, імхо краще би про душу дбали...

хоча бажаючих всиновити є багато, закордом практикується таке, що вагітна мама яка хоче віддати дитину домовляється про це з потенційними приймними батьками
    це дійсно найкращий вихід з усіх...
    хоча, ні... найкращий - контрацепція

• Подобається Подобається x 5
  9. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Ви тут поняття трохи сплутали. Може, мені здалося, але краще підкреслити.
    Осуджувати ту, котра аборт зробила, не можна, але сам факт аборту - навіть треба. :)
    Ви ж знаєте, що мовчати на гріх - гріх.

Я вже колись тут писала. Я би своїй дочці казала народжувати. Цікаво, що би інші своїй дитині казали. Адже перша думка в батьків - їй тепер життя не буде, бо вона його собі зруйнувала.

До слова про "діти народжують дітей". http://otzhiga.net/interesno/981-malchik-stal-papojj-v-trinadcat-let-6-foto.html

• Подобається Подобається x 4
  10. Багіра

Багіра Well-Known Member

так, повністю з цим згідна:), просто висловлювала не всі свої думки.

• Подобається Подобається x 1
  11. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Без сумнівів. З цього треба починати.

12. Liliyah Romanova

З точки зору моралі вони є співучасниками. Такими ж, як ті, хто стоїть на шухері, коли інші крадуть, чи хто ламає замок сейфу, аби інші звідти вкрали гроші (най буде такий собі голівудський приклад0. І грішать вони в даному випадку проти заповіді "не убий".
    Вимушені застосовувати? о_О Хто кого змушує???
    Знаєте, я як згадаю свою викладачку медицини з університету, то мені дивно читати те, що ви тут пишете. Вона була гінекологом і робила аборти. Проте після того, як подивилася фільм про аборти, як замислилися над тим, що там УЖЕ людина, незалежно від терміну вагітності... вона цілу пару присвятила на це, хоч того не було у навчальній програмі. І вона ТАК виклалася тоді, стільки серця й душі вклала в свої слова, що дівчата вийшли з тої пари з одною думкою "ніколи в житті!"
    То хто кого там змушує?
    Якщо у дитини виявлено вади розвитку - так, засуджую. Це ж що? Треба всіх інвалідів зараз перебити, чи як? І то ви ще закидаєте Рибці поверховість? :crazy:

От щодо того, коли вагітність загрожує життю жінки, то це єдине для мене спірне питання. Наприклад, позаматкова вагітність. Там неможливо дитину виносити, аби вона вижила, тому в цьому випадку просто необхідно рятувати здоров'я жінки й можливість для неї мати ще дітей згодом.

13. Liliyah Romanova

Тут уже рішення жінки та її чоловіка. Якщо вона готова своє життя віддати за життя дитинки, то чому їй цього не дозволити?
    А таким це переважно десь і абортів вони не роблять. Для кого жебрають діти на вулицях? Нема таких, що жебрають на пляшку чи дозу для батьків?
    Яка самовпевненість. Чи то самонавіювання? Wishful thinking.
    Типові страшилки. :) Аргументи за та проти - завжди однакові.
    Тільки аргументи за ніколи не дбають про ОСОБУ. Чомусь вибір має право робити лише жінка... А в дитини хтось питав, який ЇЇ вибір?
    Треба ще просвічувати народ, крім того. Усвідомлювати людям, на що вони йдуть, що чинять і показати альтернативи.
    Цікаво, як? Певно, до знахарки йти. :wacko:

14. nata-k

nata-k Well-Known Member

Я не закликаю до абортів. І не треба мене переконувати, що аборт - це погано.

Я намагалась донести інші думки:

- Рішення робити аборт чи ні - особисте рішення батьків, право на яке надає держава. І це треба поважати.
    Народжувати чи ні, де народжувати, як народжувати - це завжди вирішують батьки, ніколи не питаючи у дитини.

- Законодавча заборона абортів не призведе до їх зникнення, а навпаки спричинить багато негативних явищ. Про це свідчить досвід країн, у яких діє заборона. І від цієї правди не дітись. Імовірність ускладнень після легального аборту на порядок нище, ніж від нелегального.

- Лікарі не несуть відповідальності за факт аборту. Лише за юридичні моменти (термін вагітності, наприклад) та якість виконання. Оскільки процедура легальна, мають бути ті, хто її виконує. Це частина професійних обов"язків.

Так, деякі лікарі змінюють спеціальність або шукають таке місце робити, де б не було потреби надавати весь спектр гінекологічних послуг. Через моральні переконання. Це їх право.

І окреслю ще раз думку, заради якої я почала розмову у цій темі.
    Ні осуд, ні заборони не здатні кардинально змінити ситуацію. Тільки високий рівень статевої грамотності населення - запорука вирішення проблеми абортів.

Останнє редагування: 24 лют 2009
    • Подобається Подобається x 2
  15. Ірена

Ірена Well-Known Member

я би не тільки казала народжувати, я б ще й максимально переймалася дитиною і дала би дочці мати життя (щоправда перед тим максимально просвітивши, саме просвітивши, а не прополоскавши мізки).

• Подобається Подобається x 3
  16. tslezinska

tslezinska Well-Known Member

Народ, подивіться, про що ви тут говорите? Я впенена, що тут майже 100% тих, хто приймає участь в дискусії, позиціонують себе нехай не як віруючі, але як християни, а християнству властиві певні моральні норми. І, перш за все, ми маємо все називати своїми іменами. Мене дуже дратує те, що медицина прикривається такими безособовими термінами, як плід та аборт. Плід-це яблуко, груша чи що завгодно, але плід не має душі! А людина має душу від моменту зачаття і до смерті. І від самого моменту зачаття це вже є людина, і вона має таку ж цінність, як кожен з нас. Аборт-це вбивство ненародженої людини, причому вбивство ще більш жорстоке, ніж вбивство дорослої людини, яка принаймні може якось опиратися, захищатися. І аборт є найжорстокішим вбивством, бо тут мати вбиває своє дитя. Скажіть, де в природі ви бачили, аби самиця свідомо робила щось, що може вбити її дитинчат ще в утробі? Так, природа жорстока, і є багато випадків, коли самиця змушена вбити слабших, аби прогодувати сильніших, але ж і тих слабших вона НАРОДИЛА!
    І немає жодного виправдання аборту. Всі пренатальні скрінінги вигадали для того, аби лікарі могли знизити статистику по народженню дітей з вадами, і вони часто свідомо підштовхують жінку до аборту, розказують їй усілякі страшилки, аби не зіпсути собі отієї статистики...Згадайте фашистську Німеччину з її арійською расою. Чи не нагадує вам отака селекція "найкращих" сьогоднішню ситуацію в нашій системі "охорони здоров"я"?
    Випадки, коли народження дитини загрожує життю матері, можна розглядати з багатьох позицій. 1. Якщо жінка знала, що тяжко хвора, і при цьому завагітніла, ця відповідальність повністю лягає на неї, вона мусить народити цю дитину. 2. В християнстві самопожертва є одніїю з найвищих чеснот, тому жінку, яка жертвує собою заради народження дитини, часто возводять у ранг святих. 3. Є достатньо фактів, що вагітність благотворно впливає на здоров"я хворої жінки, що під час вагітності розсмоктуються ракові пухлини, зникають виразки тощо. Просто лікарі про всяк випадок перестраховуються, їм простіше відправити жінку на аборт, ніж нести відповідальність за її смерть.
    "Медичні покази". В нашій країні, з нашою корумпованою медициною для мене цей термін є просто смішним, але дуже трагічним. Медичні покази можна легко намалювати!
    Згвалтування, зваблення малолітньої. Сьогодні існує безліч кваліфікованих психологів, які можуть супроводжувати жінку під час такої вагітності, щоб це не відбилося сильно на її психіці. Ті, хто стверджує, що виношування дитини в такому випадку згубно впливає на психіку, насправді не знають, наскільки згубно впливає на психіку аборт (на Кульпарківській, між іншим, є лікар, який спеціалізується на лікуванні жінок з пост-абортним синдромом). У випадку малолітньої я впевнена, що вона здатна нормально виносити вагітність, народити, а потім цю дитину можуть лишити в сім"ї або віддати на всиновлення.
    Звичайно, треба в першу чергу починати повноцінну просвітницьку діяльність серед молоді, яка досягла репродуктивного віку. І цим займаються! Але таких організацій замало, аби охопити достатній відсоток молоді. Ведеться робота по зміні законодавства, зокрема першочерговим завданням є зміна пункту Конституції про цінність людського життя (наразі там записано "від народження і до смерті", змінити на "від моменту зачаття і до смерті"). Також ведеться співпраця з МОЗом, хоча тамошні чиновики, почувши, що їм пропонують не робити абортів, пригрозили встати і покинути залу.
    Але нам навряд чи вдасться змінити ментальність старого покоління, яке тягне за руку своїх дочок у абортарій, платить медикам, аби вони сказали жінці, що в неї дитина-дайн народиться...скільки ще дикості в наших людях!
    І ще трошки фактів: 1. аборти призводять до виникнення ракових захворювань грудей, репродуктивної системи. 2. За роки незалежності в Україні було скоєно майже 40млн легальних абортів (а скільки таких, які не було задокументовано?), а це 12(!) голодоморів. Це ненароджені працівники, платники податків, які мали б робити свій внесок у пенсійну систему...тому через пару десятків років державі не буде з чого виплачувати пенсії своїм громадянам.

17. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Файно написано!

Але мені подобається позиція Миха - позиція відповідального чоловіка.

А як відповідальна жінка скажу, що перш ніж розглядати аборт треба розглядати способи як уникнути небажаної вагітності.

Просто якщо ми вже лягаємо в ліжко з партнером чисто не для репродукції, треба бути готовим, що не так все може статись, як ми планували.

А тому думати треба, обидвом.

Чи хотів/ла б я мати дитину з цим чоловіком/жінкою? Чи я взагалі хочу зараз стати батьком/матір"ю?

Ото я зануда, га?

18. Гелена

цілком згідна з вашим дописом, а от цей момент для мене також спірний

не всі народжуються інвалідами, не всі вади однакові...
    деколи показують по телевізору дітей-інвалідів без частин тіла - то просто жахливо
    якщо дійсно 100% знати що дитина не має рук чи ніг, не зможе ніколи жити як інші люди, буде обділена, і всеодно народжувати то... невже це теж в інтересах дитини? чи у власних?
    я не знаю що слід робити в таких ситуаціях... і не хочу знати... але чомусь здається що краще взяти на себе гріх
    слава Богу, що то дійсно одиничні випадки серед всіх...

хоча то лише окремі думки до теми

• Подобається Подобається x 1
  19. Kasia

Kasia Well-Known Member

жодного не найдете. і ніц на то не порадять. то вам не Америка.

• Подобається Подобається x 2
  20. Гелена

я би казала народжувати. тільки так. і я допоможу виховувати дитину :)
    тим більше, що не вважаю, що дитина "руйнує" життя і мої діти це змалку будуть чути
    інша справа, що буду вчити уникати таких ситуацій, бо для дитині потрібні двоє батьків і свідомо планувати народжувати її напівсиротою не можна

до речі, моя мама хоч багато в чому помилялася, але щодо абортів в нас в сім’ї була чітка установка - ні в якому випадку
    так мені і мама і баба казали, особливо коли я їхала дл Львова на навчання. і я пишаюся що вони в мене так однозначно ставляться до цього питання :)

а де твій аватар? :)