Пане Грон! Ви з півдня, де лоза наливається повною силою сонця, Вам легше утримати неперервність традиції. В наших суворих краях цей божественний напій не є повсякчас доступним, тому доводиться віддавати шану пиву і навіть ще більш примітивним видам алкоголю. Та все ж муза Кліо являється найохочіше у супроводі доброго вина. Тоді поезія - світла, дотепна, зігріта любов"ю. Вино - це справді біблійний напій. Тому навіть психотерапевти, що зомбують алкоголіків, утримуються від заперечення вина. А священники на сповіді радять не вирікатись, а триматись міри. Маю добрий спогад від молдавського "Негру де Пуркар". Ми його пили в ресторані у Кишеневі на поч 80-х - і там була автентика. Десь в архіві пам"яті той смак зберігся, а може не стільки смак, а лише враження того "ульоту" ні з чим не порівнюваного. Але коли купив недавно пляшку з такою ж назвою у Львові - ніякої смакової асоціації з тим спогадом не відбулось! То є тема для роздумів. Про обставини часу, місця і ... згубного впливу комерції Йо! Але незабутніх вражень не виніс Атож! Треба було прикупити літрів з 20, тоді б щось і довезли. В Ужгороді, Мукачевому на кожному базарі можна купити вино у корчагах (то скляний бутиль на 5-10 літрів, оплетений лозою). Завжди дають скуштувати, перш ніж купиш.
Може й так А може вплив літератури, з юнацьких часів, анжуйське, бургудське, потім Ремарківський ром, чи Хемінгуеівський Як стало можливо, намагався спробувати угорський Токай, грузинське Цінандалі, болгарську Меча крв, єстонський Ванна Таллинн... Частіше, якщо честно, портвейн дешевий молдавський, но то таке А ось тут погодитись неможу, бо саме в ВАШИХ краях, є ТРАДИЦІЇ КУЛЬТУРНОГО споживання алкоголю. А розібратися в винах світу, та отримати фінансову можливість ними насолоджуватись, це питання часу, бо ОСНОВА є
Стільки гарних назв вин прозвучало у цій темі, що мені анекдотик такий маленький нагадався Двое отдыхающих зашли в винный погребок: - У вас Кингсмараули есть? - Нэт. - А Ркацители есть? - Нэт. - А что у вас в этой бочке. - Этот бочка ми насцали. - Хорошо, тогда два стаканчика Минасцали.
Французькі вина, Французька Рів'єра, французький... монамур, а мама навіть до Ужгорода не пускає... Щодо каліфорнійських вин помиляєтесь, в Santa Barbara сонце світить триста днів у рік. До борщу червоне столове додаєте?, якщо не таємниця? Пригадав анекдот про те що хохлы хорошее вино придумали- оцет называется...
так історія з Ужгородом була ще тоді, коли я ще маму слухала незважаючи на це, не знайшла ще улюбленого каліфорнійського вина, але це не означає, що його не існує А знаєте, що у Канаді, де "зима триває пів року", роблять дуже смачне вино з морозостійких сортів винограду - Ice Wine ну, що Ви... борщ - то святе Я його готую за сімейним рецптом, що вимагає на кінчику ножа - лимонної кислоти, колір борщу дає "абалдєнний"( pardon me my french )
Нє. То було якесь інше вино, здається шо кагор. А ще, кажуть, файні білі вина "Массандри" - "Фетяска" і "Токай" (вони взяли угорську технологію для виробництва цього винного напою)
Брешуть Масандра виробляє свої добри віна, суха, біла Фетяска з криму, це моветон. Токай, взагалі ніде крім Угорщини незроблять. Навіть трохи схожий, французи 400 років намагались, незмогли, хоча Сотерн зробили чарівний, але ж не Токай. Доречі на пляшці Токая пишуть латинью- Король він, вино королей, мають рацію У виноробів є така фішка як терруар, тоб то все що стосується до місця де лоза, та те що вона дає, співпадає чарівним чином, це состав почви, кількість опадів, кут під яким світе сонце, що росте поруч,..., та багато, багато дрібниць які як уявляється, дуже важливі, щоб саме в такому місці народилося вино, несхоже не чим іншим. Мускат білий Червоного камня, ніколи незроблять в Бордо, а справжнє шампанське в Одесі, чи Артемївську.
З угорцями все ясно, приятель набігавшись у дитинстві сказав діду що хоче води.. ‘Ти що кінь щоб пити воду, налий собі вина’.... Будапешт, Ласло, галон Мушкотаю, галон червоного вже не памятаю якого, набережна Дунаю, перший міст.., пятий.., охорона Парламенту.., вже не памятаю... назви готелю.....