Єто было случайно не в этом заброшенном лагере на Колыме ? вышки ... собаки ... и человекообразные вечноголодные существа ...
" Щорічні показники кількості в’язнів ГУЛАГу, за різними даними, у період з 1934 по 1954 рік становлять від 1 млн. 200 тис. осіб до 2 млн. 800 тис., а загальне число померлих та розстріляних — від 2 млн. 500 тис. до 4 млн. осіб... ( в 1937 - 134 особи українських буржуазних націоналістів”, які у таборі “створили організацію “Всеукраїнський центральний блок”. Серед них — академіки Рудницький та Яворський, професори Чехівський, Барбар і Сергій Грушевський, режисер Курбас, письменники Ірчан, Епік, Куліш, Поліщук, Підмогильний, Слісаренко, Филипович, Яловий, поети Зеров та Марко Вороний, політики Крушельницький і Мазуренко.) Українці становили близько 25% “населення” ГУЛАГу. ГУЛАГ поглинув стільки життів українців, як не поглинула жодна інша репресивна установа за всю історію. Та на пострадянських просторах й досі вистачає охочих оспівувати його А (у 2001р) донецький губернатор Віктор Янукович написав захоплюючу передмову до книжки про історію чекістів Донецької області, які серед інших замордували у концтаборі й поета Василя Стуса. " і якщо це чудо стане Президентом, то не уявляю подальшого розвитку подій.
- Я не фашист, - сказал я, - я больной и голодный человек. Это ты фашист. Ты читаешь в газетах, как фашисты убивают стариков. Подумай о том, как ты будешь рассказывать своей невесте, что ты делал на Колыме. Мне было все равно. Я не выносил розовощеких, здоровых, сытых, хорошо одетых, я не боялся. Я согнулся, защищая живот, но и это было прародительским, инстинктивным движением - я вовсе не боялся ударов в живот. Фадеев ударил меня сапогом в спину. Мне стало внезапно тепло, а совсем не больно. Если я умру - тем лучше. - Послушайте, - сказал Фадеев, когда повернул меня лицом к небу носками своих сапог. - Не с первым с вами я работаю и повидал вашего брата. Подошел другой конвоир - Серошапка. - Ну-ка, покажись, я тебя запомню. Да какой ты злой да некрасивый. Завтра я тебя пристрелю собственноручно. Понял? http://bibliotekar.ru/shalamov-varlaam/12.htm
напевно, найконкретніше - в самій книжці, про яку є згадка Сергія Грабовського в "Пам"ятай про Гулаг" на Свободі.