а ви любите українську мову?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем duncan, 19 бер 2010.

?

українську мову ви любите?

1. так!

91,5%
  2. ні.

4,2%
  3. тяжко мені з нею

1,4%
  4. не володію чи погано розумію

2,8%
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

ОК.
    Ви хорватську знаєте?

2. Gyppsy

Gyppsy :hi:

Ні

3. VasMT

Отож...
    IMG_20220122_192308.jpg
    Це про терени, де зараз існує Миколаївська територіальна громада...

4. Gyppsy

Так я ж народився і проживаю в Україні, а не в Білій Хорватії ;)

5. VasMT

В країні Україна, чи державі Україна?
    Чи в країні, де ви проживаєте?

Останнє редагування: 22 січ 2022
  6. Gyppsy

Йой, @VasMT, Ви знову починаєте...

От дивіться.
    Десь в 90-х я часто бував в Стільсько і Ілові - купляв там дерево на хату, там і на пилорамі його різав.
    Приїжджаю, прислухаюся до розмови місцевих жителів і розмовляю з ними на їхній мові.
    Що не так? ;)

7. VasMT

Все так.
    Бог створив людину. Єдину.
    А всі понти по їх поділу приводять до того, що зараз маємо.
    Мова - це засіб спілкування.
    Медведо вивчив турецьку. Він став турком?
    Болгарин, що не знає що таке "ґачі", бидло?
    Полісянин, що не знає, що таке "путня", бидло?
    А Ви знаєте, що таке гарадичі?
    Ну і...?

8. Gyppsy

До чого Ви це все підводите?
    Ви не погоджуєтеся, що громадянин повинен знати державну мову і послуговуватися нею згідно Конституції?

9. VasMT

Знати?
    :mocking:
    Ви СУМ-20 коли востаннє гортали?

10. Gyppsy

Йой, ну чо Ви нинікалі такий прискіпливий? )

От Вам факт.
    Закарпатська обл. Мент махнув паличкою, підходить і ломаною-переломаною російською мовою починає втирати мозги.
    Прохання розмовляти державною мовою /він же на службі!/ абсолютно не чує і ігнорує.
    Це нормально?

11. Good man

Good man Обычный человек

Спасибо за историю, буду использовать её в отношении кацалапого.

12. Gyppsy

13. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

Ну, "вивчив" - це дуже сильно сказано. Я ще не вивчив у тому розумінні, як це повинно бути, але зрозумів, що самостійно можна вивчити будь-яку мову, в тому числі - важку для індо-європейців турецьку.
    Рівень знання турецької у мене зараз такий, що прочитавши без словника, наприклад, главу з повісті А.Крісті, де порівняно нескладна лексика, я в цілому розумію, про що йдеться, хоча є слова, яких я не знаю (досить мало) і слова, які я забув (порівняно багато).
    Інколи буває так, що давно вже знаю всі слова в реченні, але не розумію, про що йдеться. Але таких речень чи фраз з кожним разом все менше.

І, до речі, існує хибна думка при вивченні мови, що от, мовляв, прочитаю одну велику книжку і знатиму мову (мій син зараз налаштований таким чином у вивченні іспанської). Нічого подібного. Коли береш другу книжку, знову наштовхуєшся на незнайомі слова, незрозумілі речення. Майже та сама ситуація, що і на початку читання попередньої книги.
    Після того, як набереться запас найчастіше вживаних слів (3-5 тисяч), настає так зване плато. Тобто, вчиш-вчиш, а прогресу не відчуваєш.
    Так само - незнайомі слова, так само - незрозумілі речення. Тут головне - не дати собі вигоріти. Про це пару днів тому казав Стів Кауфманн.
    Є субтитри, в тому числі - і російські.
    Я не даю собі "вигоріти" в турецькій, бо зараз хочу взнати, хто отруїв бабульку стрихніном. Пуаро розбереться.

View: https://www.youtube.com/watch?v=UAsS0Mnp_tI

14. Silver bullet

Silver bullet Well-Known Member

О!Тому я і не беруся за мови, хоч поки маю можливість поїхати по Європі.. та не тіко.
    Це треба мати схильність до мов, по-перше, і по-друге, мати витримку і характер займатись нудною працею з надто довгоочікуваним результатом.
    Я монотонною працею взагалі не можу займатися. Вся монотонна праця на дачі- чоловікова, він запросто, а я кидаю через 10 хвилин.
    Люди, які вчать мови, які є далекими від їх рідної мови - вони особливі.
    Я поважаю і дивуюсь.

15. medwedo berlogsoni

Вивчення мов - зовсім не нудне заняття. Нудно може бути перших три-п"ять місяців, коли вчиш напам"ять три десятки коротких діалогів.
    Потім починаєш читати з гугл-перекладачем щось цікаве ( у кожного цікаве - своє: хто про футбол, хто фантастику, хто - детектив, хто -про музику і музикантів, хто - про астрономію, хто - про медицину, хто - казки чи гумористичні твори, хто - триллери чи Біблію, хто - пардон, про еротику, або про ерозію грунтів) і мова вивчається сама по собі, як побічний продукт від читання чогось цікавого.

16. Silver bullet

Silver bullet Well-Known Member

На більш-менш досконале знання треба покласти багато років...
    От приклад. У мене російськомовне середовище. Я українську мову вчила в школе ("5"), і в інституті мабуть теж 5, бо червоний диплом. Багато читала книжок, навіть іноді не пам'ятаєш - на якій мові вона була. Документи, всі програми, довідки, протоколи, відомості - всі складаються на укрмові, лекції, презентації є на 2 мовах. Скільки вже на ЛФ пишу! А русізми все одно є. Невикоренені)
    Отака неприємність) Так це споріднені мови. Так що...Англійську знаю технічну. Читаю статтю в вузькому науковому сегменті - розумію без словника. Знаю всі дієслова, термінологію і цього досить. Но я не вважаю, що знаю англійську.
    Син от знає англійську, бо працює а канадській фірмі і цілими днями він спілкується англійською - як не знати.

17. medwedo berlogsoni

Наприклад, у Вашому випадку для покращення англійської мови можна пошукати і почитати щось про художників, адже Ви любите малювати. Це я так - для прикладу. Якщо є бажання удосконалити знання англійської.
    Особисто ж мені завжди подобалося займатися іноземними мовами. Без усякої кінцевої мети. Я щодня узнаю щось нове в іноземній мові, зараз - в турецькій, і хоча я знаю, що я майже напевне забуду те слово, яке я зрозумів, мені подобається сам факт, що я його "розгадав".
    Уже давно і кілька разів зустрічалося слово "ibaret". Як тільки не перекладалася фраза із цим словом на російську чи англійську! Гугл-перекладач відніс це слово до нечасто вживаних, тому під англійським перекладом немає зворотного перекладу дрібним шрифтом.
    І ось сьогодні я додумався, що воно означає насправді. Виявляється, це - не лише "складається з", а "складається всього лише з" (состоит всего лишь из). Тобто, коли того, з чого складається щось, дуже мала кількість.
    От такий рекбус-кроксворд я сьогодні розгадав.

18. Коммунарец

Коммунарец Well-Known Member

Маю два класи української (5 та 6 кл) на 3-4 і один рік виписував піонерську "Зірку" на севере( .. І як не дивно, присилали, в гарній упаковці.
    Язиковими та мовними бар'єрами не страждаю, на відміну від занадто свідомих, або з перегаром російської(

19. Gyppsy

@Silver bullet, та не переймайтеся ви цим.
    Згадаймо, через що пройшло наше покоління, тим більше схід України, і такі мегаполіси, як Харків.
    У вас все добре складається. Наступні ваші покоління - діти, внуки - будуть жити /та й вже зараз живуть/ в іншому середовищі. А це дуже впливає на сприйняття назагал, і на мову зокрема.
    Все буде добре.

20. Good man

Good man Обычный человек

А вот я не смог выучить мову, чтобы писать на ней также безошибочно.:blush:

а де твій аватар? :)