а ви любите українську мову?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем duncan, 19 бер 2010.

?

українську мову ви любите?

1. так!

91,5%
  2. ні.

4,2%
  3. тяжко мені з нею

1,4%
  4. не володію чи погано розумію

2,8%
  1. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

Я саме якраз на цих днях прослуховую оповідання Вудхауза (англійською)
    "The Salvation of George Mackintosh"
    Там піднімається тема "Спорт і вміння говорити". Дуже цікаве і смішне оповідання.
    Джордж Макінтош дуже добре грав в гольф, але ненавидів тих, хто балакає багато на полі. Але закохався і вирішив навчитися гарно говорити. Завдяки рекламі пішов на якісь курси... Одним словом, через деякий час рота не закривав, міг довго і красиво говорити на будь-які теми, хоч і про війну в Єгипті. Але страшно дратував оточуючих. І його довелося лікувати від балакучості...
    Короткий переказ оповідання:

Можливо, якби Шевченко пішов на курси риторики (а російською він також "не дуже"), то ніякого футболіста і тренера з нього б не вийшло. А вилікувався б від краснобайства і знов став грати і тренувати "на відмінно", коли б випадково тріснувся головою об штангу.

2. Gyppsy

Gyppsy :hi:

Та йой, @VasMT, не е..е.. не йорнічайте /шось не можу підібрати відповідного слова на мові :scratch_one-s_head:/ ;
    Мова не про спортивні таланти Андрія Миколайовича, а чисто як про громадянина, котрий на офіційному державному рівні представляє державу /перепрошую за тавтологію/.
    Та й таке знакове прізвище надає право знати напам"ять весь Кобзар, шо нє? :)

/о, чось згадалося, як наша славна україночка Марина Порошенко розказувала напам"ять Заповіт

View: https://youtu.be/RIQv5zz0Wdk?t=240

/

3. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

От мені цікаво: чому в українській мові відсутні різні слова для поняття "ноги"?
    Ноги, що йдуть від задниці, і ноги, на які ми одягаємо шльопанці?
    Із тих мов, з якими я зіткувався, для ніг існує два різних слова. Наприклад, в англійській leg - foot, німецькій Bein - Fuss.
    Зараз учу іспанську. Троє іспанців хочуть одягнути по-модному гостя американця.
    "Я беру на себе ноги", "Я беру на себе ноги" (в одному випадку - ступні, в іншому - те, на що одягають штани).
    Цікаво, як там в польській? Бо в російській - та ж біда.

4. Gyppsy

View: https://www.facebook.com/oleksandr.aronets/posts/4473761659302588

із коментарів

Юрій Білоусов
    все життя чекав на те, коли зможу піти на україномовний Квартал 95))))

Алексей Ковалев
    А Гончаренко відмовляється українізувати свій сайт "Думская", та примушує досі українських журналістів використовувати російську мову.
    • Подобається
    • ·
      Відповісти
    • · 1 год

5. Gyppsy

Моя ринкова Biйнa з Pociєю.

Учора. Іду після роботи ринком – хочу кавуна.

Одна ятка – “Арбуз – 12грн/кг”, друга – “Арбуз – 12грн/кг”, далі вже нічого не буде, ринок закінчується.

Зупиняюся, дивлюся на кавуни, до мене миттєво звертається продавець: “Щто іщєш?”. “Кавуни” – кажу. “Так вот же они! Сладкие, ммм))”.

“Ні ну це ж арбуз, тут ясно написано, а мені потрібен кавун”.

Щире нерозуміння: “Послушай, дорогой, ну какие проблемы, это же то, что ты хочешь?!”

“Извини, дорогой, ты кто по нauoнaльнocтu?” – питаю.

“Азepбaйджaнeц, а что?”

“Ну вот представь – ты идешь по рынку в Бaкy, а там ценники на apмянcкoм…” Його очі розплющуються до розмірів дyлa тaнka який цiлить пpямo в мене.

Іду додому без кавуна.

Сьогодні. Там же. Побачив мене за кілька метрів, з щирою посмішкою і широким жестом на напис “Кавун – 12грн/кг”

Купив…

Pavlo Zhovnirenko

• Подобається Подобається x 1
  6. Gyppsy

Скандал через відмову взяти на роботу україномовну дівчину: компанія звільнила HR-ку

Компанія Columb Trade повідомила у фейсбуці про звільнення HR-менеджерки, яка потрапила у мовний скандал. Саме ця жінка заявила претендентці на роботу, що у компанії спілкування російською – це "корпоративна культура".

Претендентка ж спілкувалася тільки українською. Крім того, вона магістриня і психологиня з дипломом КНУ імені Тараса Шевченка та має декілька років стажу. Однак цього виявилося замало, щоб потрапити на роботу до Columb Trade.

Компанія, яка втрапила у мовний скандал, "працює над помилками"
    Як свідчать записи, опубліковані у мережі, причиною відмови стала таки українська.

Ви сказали, що розмовляєте принципово українською, а у нас спілкування в компанії відбувається російською. Вам буде не комфортно працювати,
    – саме так HR-менеджерка відповіла претендентці на співбесіді.

Скандал через цю ситуацію набув такого розголосу, що вибачатися довелося і компанії, і самій менеджерці. Однак вибачень, що й не дивно, виявилося замало.

Нещодавно під час проведення співбесіди наша вже колишня співробітниця дозволила собі зауваження та коментарі, неприйнятні не тільки для компанії, а й ті, що порушують українські закони,
    – висловилися у Columb Trade.

Дійсно, як уповноважена з прав людини Людмила Денісова нагадала у телеграмі, "зазначені дії фахівця управління персоналом є порушенням принципу недискримінації, закріпленого у статті 24 Конституції України, та вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

7. Gyppsy

Elizabeth Bielska
    21 липня о 16:57 ·

ПРО РОСІЙСЬКОМОВНИХ УКРАЇНЦІВ

Хто ви за національністю? Яке у вас громадянство?
    Яка ваша рідна мова? А якою мовою ви говорите і чому?
    Багато хто називає себе російськомовними українцями. Тобто усвідомлює себе покручем, гібридом.

Якби такі існували, то логічно було б зустрічати в Росії здебільшого українськомовних росіян, в Німеччині – івритомовних німців, а у Франції часто чути англійську з вуст корінних парижан?

Словосполучення «російськомовний українець» викликає у мене таку асоціацію: українська мова в Україні - це запашне яблучко, а російська – шарудлива цибулина, від якої очі неприємно сльозяться. Якщо вони лежатимуть поряд, то чи стане яблуко цибулевим або цибуля яблуневою? – Точно ні. Але що напевне відбудеться – яблуко набереться цибулевих випарів і смердітиме. Й стане непридатним до споживання.

Отже, висновок. Російськомовних українців не існує. А є зросійщені чи русифіковані. І якщо яблуку вже ніщо не допоможе, то ви можете досить швидко, майже безболісно і назавжди виправити цю ситуацію. Для цього маєте себе правильно ідентифікувати, залежно від того, ким ви є.

Наприклад:
    1. Росія 300 років нищила українців, забороняла нашу мову, примусовою русифікувала, стирала національну пам’ять. Я досі говорив російською лише тому, що нас зробили рабами. І моя генетична пам’ять містить у собі страх перед українською, бо за неї моїх бабусь і дідусів вбивали. Сьогодні я це усвідомив. І більше не буду жертвою. Це моя земля. Моя Україна. Я українець і пишаюся цим. Тому повертаю собі рідну мову, і більше нікому не дозволю її у мене забрати.

2. Я іноземець. У мене є власна мова. Але оскільки я живу в Україні, то вивчатиму українську, а не російську. Бо поважаю цю країну, її культуру та традиції. А українці й росіяни точно не один народ. Бо якби було так, Росія б не окупувала українські території та не вбила б понад 15 000 українців на Донбасі. Я українськомовний ... (вірменин, болгарин, кримський татарин, єврей, кореєць).
    ...
    Вичерпна інформація на сайті UKRIDEABOOK. Посилання в коментарях та на світлині, за яку сердечно вдячна львівському фотографу Віталій Воробйов
    [​IMG][​IMG]

PS Поширення допису теж є великою допомогою!

8. Gyppsy

Харків. Щойно був на Комунальному ринку, зробив справи. – Відправив посилку на Нову пошту – Зайшов в Супермаркет “Класс” по морозиво – Забрав замовлення в Аптека 9·1·1. І ось, який висновок я зробив…

От дивіться, щойно був на Комунальному ринку, зробив справи.

– відправив посилку на Нову пошту – українська 100%, починаючи з вітання

– зайшов в Супермаркет “Класс” по морозиво – українська 100%

– забрав замовлення в Аптека 9·1·1- українська, починаючи з вітання, але з домішком. Потрібна практика очевидно.

– зазирнув в магазин мережі Салтівський м’ясокомбінат, в них піта як треба. Українська майже 100%

– завітав в магазин Галя Балувана Харків – домашні напівфабрикати, докупити індичих тефтелек – українська майже 100%, привітання було не нашою.

Отже я зробив всі заплановані справи і я міг для цього не знати іноземної. Скільки років тому ми про це не могли і сподіватися?

Так, це і результат певних зусиль і з мого боку.

В тому таки магазині Салтівського м’ясокомбінату свого часу мені довелося і просити і натякати і в них налагодилося все не з першого і не з другого разу і було смішне, коли вони вирішували між собою, а хто ж піде “на мене”.

І в “Галя балувана” теж, як не дивно, була якась дика мовна суміш попервах, а от сьогодні вже прекрасно і з жартами “в таку спеку гарно охолодить вам спину”.

І я знаю чудово, що, наприклад, в перукарні майже 100% мені не пощастить (в Києві до речі ідентично майже), а в мобільному салоні ймовірність 50%, бо там молодь і буде залежати від особистих якостей.

Також знаю, що на самому ринку теж шанси 30/70 або 50/50, крім яток, де мене вже знають.

Але поступ все одно відчутний і відчутно, що від нашого попиту залежить пропозиція

Тому несемо й далі українське слово в харківський простір, щоб воно поверталося до нас, розширюючи загальний український простір

Олесь Штефчук

9. Gyppsy

:scratch_one-s_head:

227894878_573145370732350_1389314125231140377_n.jpg

• Подобається Подобається x 1
  10. Коммунарец

Коммунарец Well-Known Member

Шевченко

Андрей Шевченко 5 лет руководил сборной Украины. Фото: УАФ

Не люблю дебіломовних порохозебільних ющеров.

Останнє редагування: 8 сер 2021
  11. Gyppsy

Навіть не хочеться читати статтю.
    Я чисто вставлю ремарку по заголовку
    Шевченко

ушел из-за украинского языка – журналист

Моя думка: Шевченко сильний футболіст і, можливо, хороший тренер.
    Але він був тренером державної збірної і отримував зарплату з державної казни. Державна мова України єдина і обов"язкова для державних чиновників.

Якщо це стало причиною, щоб залишити збірну, то тепер він запросто може тренувати будь-яку приватну команду, і при цьому спілкуватися і з гравцями і з публікою хоч на мові жестів. Це буде його право.

• Не погоджуюся Не погоджуюся x 1
    • Безграмотно Безграмотно x 1
  12. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Ви за олімпіадою 2020 слідкуєте?
    Жан Беленюк - російськомовний.
    Парвіз Насібов - теж.
    Анжеліка Терлюга - теж.
    Анастасія Четверікова - теж.
    І так далі...
    Через одного нашого медаліста, тренера, масажиста...
    Моя думка, мова, ленгвіч, язик, дойтч - це засіб спілкування.
    Надавати їй якесь сакральне значення в наш час безглуздо.

13. Коммунарец

Уви, шановний, це несінитниця і безграмотно.

УАФ не є державною структурою і не отримує гроші з бюджету, а живе з члеських клубних взносів, призів еврокубків, ЧЄ, тощо.
    На ЄВРО-2020 Греція висунула пред'яву до емблеми ФФУ Македонії, бо там не написано, що то є Північна Македонія згідно договору між країнами. Але ФФУ Македонії сказала, що вона не державна структура і нічого не підписувала, тому просто: ФФУ Македонії. Отак... тому мова тут не має значення, крім для тупих дебіломовників.

Останнє редагування: 8 сер 2021
  14. Коммунарец

Років 20 тому була популярна комп'ютерна гра "Козаки".
    Українське військо і населення було таке занедбане, що нічого не мала з апгрейдів і навіть не мала можливості будувати човника, не те що лінкора. Майже з нпшого життя шра.
    Але, можна було вкрасти, вірніще взяти у полон іноземців і тоді розбудовувати чуже військо і техніку, відповідно з апгрейдами країни полонених.
    Це вже не наше, бо вбільшості своїх грабують, правда заробітчане зось привозять із заходу щось диковине і намагаються зліпити щось подібне.
    Мда... зате мова, армія, віра! І все... решта - не наше))

15. Gyppsy

Слідкую... Бачу... Болить мене це...

Ніякої сакральності.
    Хтось колись комусь чомусь сказав: хочеш захопити без війни - забери пам"ять, знищ мову і дай кусок черствого хліба - і все...

Але караван іде.

16. VasMT

Бідні швейцарці...

17. Gyppsy

Тільки дебіл не знає державної мови країни проживання.

18. Gyppsy

Нє, вони знають свою державну мову.

19. VasMT

А Ви знаєте?

20. VasMT

І яку саме?

а де твій аватар? :)