Звичайно. Дзвінка - скорочено від Дзвенислава. Є ще Квітка - Квітослава. Мене у школі перші роки кликали так само, як мого тата - Криса. Просто прізвище так починалося. Колись хтось мені пояснював, що прародич робив кресані із широкими крисами, відти й прізвище. Ну, а для кличок про історію прізвища ніхто не питає. Із 8-го класу, а то й раніше, прізвисько те згубилося десь і мене кликали або Лількою, або Лейлою. Хоча, найчастіше Лілею, мабуть. Просто я з хлопцями найбільше товаришувала, то вони прізвиська й вигадували. І коли Лілька із хлопчакуватої зробилася таки дівчиськом, крисою кликати вже було не цікаво, мабуть. Тому приліпилася лейла. Але воно мене страшенно дратувало, особливо, коли мене не кликали, а просто починали співати "лейла-лейла-лейла-лейла".... Тато кликав шпилькою якийсь час за гострий язик. І кум якийсь час кликав Євпраксією, через кумедний капелюшок, що його одної зими носила, а згодом вигадав мені цілком несподівано "лилик". Очевидно через літери "л" в імені, але й до дівочого прізвища ниточки теж можна протягнути.
А в нього вже практика була. У нас всі жінки по жіночій лінії гострі на язик. Так що список величенький: бабуся, тітка, моя двоюрідна сестра, моя мама, ще мамині двоюрідні... Ну, і потім тато вже мав свою, рідну донечку-шпильку. Зате корисно то було і для нього. Він теж трохи навчився. А от мій брат має то вроджене. Коротше, пальця нам у рота не класти краще.
Іноді цікаво спостерігати, як той, кого дражнять, заволодіває ситуацією. Наприклад згаданий мій однокурсник "Іа-Іа" - міг принести кульок вівсяного печива і запрошував пригоститися вівсом. В одній школі нашого району вчився худорлявий інтелігентний хлопчик Миша Зуєв. Коли він проходив через "чужу територію", місцеві хулігани починали ритмічно декламувати: "Ми-хаїл Пота-пич Зуй Від-кусив соба-ці *** !" Якось нас "запросили" на те шоу. І несподівано Миша зупинився, поставив потфель і почав диригувати. При тому щиро балдів. Шоу було зіпсовано і поступово хулігани втратили інтерес до тієї речівки й почали його поважати.
У нас, помню, был мальчик Данила. Его все называли Данон (в честь йогурта :biggrin Ещё одного называли Пакет (не знаю, почему).
А мене не обзивали... бо знали,що можна портфелем по плечах дістати :girl_blum::girl_blum::girl_blum:
А у нас у школі був вчитель, він кожному учневі давав прізвисько і називав кожного так, як сам придумав. Навіть до дошки викликав по цьому прізвиську. Ніби ніхто не ображався.... наприклад, він казав так: "К доскє пойдьот атвєчать прахадімец" Учень ставав і йшов.... Такі от приколи були і Мартіні не дасть збрехати, бо вчився у тій самій школі і в цього вчителя.
Ну якщо вчителів "долучити" до теми, то ... Наша четвірка друзів з довгим волоссям користувалася підвищеною увагою з боку шкільної адміністрації. Директриса: "Контра! Аполітичні типи! Гнільйо!" Парторгша-географічка: "Біііздзєльнікі"! Завучиха (погоняло "Цистерна"): БЫЫЫздэльныкы! Тунэядцы!" І чомусь оте "Тунеядці" стало почесним колективним ідентифікатором нашої команди. Наприклад, дівчата поміж собою шушукалися: "Ти йдеш на вечірку із Тунеядцями ? Я йду! Цікаво, Світлану вони запросили?"
У дошкільні роки діти на подвір"ї дражнили Ксюшка-пушка! Але я тоді брала у руки каменюки і починала "стріляти", тому всі швидко перестали мене так називати. У школі теж намагалися якесь римоване прізвисько придумати, вийшло: Ксеня-сметана. Кілька днів усі потішилися, і забулося! Потім мала трохи клопіт з пісенькою: Ксюш, Ксюш, Ксюша, юбочка із плюша! Доводилося у відповідь співати щось на кшталт: Гєр, Гєр, Гєра, брюкі із фанєри! Помагало. А Бородінка виникло у роддомі: прізвище з ініціалами разом написали, а потім так всі і читали.
Кажуть, що якщо їсти з ножа то будеш востра на язик. То певні жінки вашої родини виделки десь поховали і лишень ножі в руках тримали : перекусили, запустили, перекусили в когось запустили. А потім вже навіть запустаки ножами не треба було, язик був такий вострий...:biggrin:
Дядько дражнив мене "Ірка-шкірка", з того часу дуже не люблю, коли називають Іркою. Одногрупники по-доброму називали Сорокою, бо як захищала лаби, розрахи чи курсові, то щебетала, як сорока, бо нічого не знала зазвичай і намагалась викладачам зуби заговорити, розказуючи все, що знаю, хоч і не по темі .
мене мама тоже в дитинстві якось назвала Ірка-Шкірка... років 2 мені було) я образилась і сказала, що я не Кіка-кіка... то вона вже після того мене вже не дразнила... ой ні, ще дразнила мадяркою(є родичі в Закарпатті), то я тож возмущалася що я не мадайка)))
Нэ я от" томогавки "далеко не отходил, кому охота с" томогавкой" лаиться. Может и перелаить. Потом уже взрослым как надену что нить черное шутили: -Ну што фашист, ваши уже взяли Будапешт? -Что будете с камсамолками делать как вазмьёте Москву? Невредные были шутки или я не обидчивый.