спочатку почав писати "від цитати", а потім побачив "скалку в чужому оці" (с), свою колоду так і залишив а ще до того додати нелогічний (імхо) перахунок послуг, що надають "резиденти", то взагалі п.с. за уважність
ХМ не розумію, поясніть мені нерозумному, чому: Ціни на товари, які виросли в 2 рази ви рахуєте нормально, а ціни на послуги, які у всьому світі є дорогим товаром, Ви рахуєте не нормальним? При простому перепродажі товару, є посередник, який просто заробляє різницю між вхідною та вихідною ціною. В разі продажі послуги, ви маєте справу з людиною з професійними навиками, яка відповідає за свою роботу, та гарантує якість та виконання, також готова терпіти ваші зауваження. Перепродати товар може й мавпа, а вот покласти ту саму плитку, треба вміти. Якщо рахуєте це халявою, покладіть її собі самі безкоштовно!!! Я наприклад займався сервісом компьютерів, бувало, що ремонтував за 15 хв. Але для того щоб за 15 хв відремонтувати, треба було 3-4 роки вдосконалюватись, та набратись досвіду. Тож досвід має якось оплачуватись.
я не кажу, що ріст цін у н-разів на товари нормально, але є курсові підстави для певного зростання цін на імпортні товари ..... Кожна робота повинна бути належно оплачена, але мова йде не просто про ріст цін, а про їх незрозумілу прив"язку до курсу долара .... скажіть яке є обргунтування того, що у вересні 2008 року вартість певної послуги резидента становила умовно кажучи 100 грн, а в січні 2009 - 150 грн. ? не утріруйте, ще раз - я не кажу, що вартість роботи висока чи низька, а те що зросла без прични, а під приводом прив"язки до курсу
Як це без причин? Гроші - це замінник товару. Робота та послуга це товар. Якщо раніше я робив роботу на яку є попит за 100грн і міг купити визначену кількість товару, то при знеціненні грошей, я буду піднімати ціну на свою послугу, так, щоб купити таку саму кількість товару, або навіть ще й з запасом. Що тут дивного, я не можу зрозуміти. Спробуйте себе поставити з іншого боку, як не споживач, а людина що надає послугу. Якщо все в Україні дорожчає, відповідно і Ви будете рівнятись до загального рівня. І взагалі вартість товару, визначається попитом та пропозицією. Це спрощенно.
Зверніть увагу, що тема не про ріст цін взагалі, а перерахунок по долару .... так, якщо Ви купуєте ті товари за долари, то є зміст/логіка/причина/моральне та/або матеріальне право ... піднімати пропорційно курсу долара, якщо ж ні, то ріст курсу долара - це лише привід, щоб більше "скосити" .... значно більше. дякую, що просвітили .... дійсно ? знецінення грошей і девальвація процеси пов"язані, але далеко не одне і те ж. знеціння гривні за 2008 рік становило 22,3% - це показник інфляції, а девальвація відносно долара за 2008 рік - 52,5%= 7,70/5,05. Але менше з тим, вже не так актуально про що вели тут мову, бо є інформація, що частково відбувається повернення до "докризових" гривневих цін у будівельній сфері.
Ви або дуже любите сперечатись, або забагато дивитесь телевізор. Ви на базар часто за продуктами ходите? Там ціни докризові? Що означає "повернення цін"? Я думаю в звязку з тим що обєми продаж сильно падають у всіх галузях, включно з буд-матеріалами, продавці скидають ціни нижче "плінтуса", що не тримати заморожені кошти на складах, і невлітати в % по кредитах. Також вхід нових гравців на ринок, як на мене досить невчасно. Тож конкуренція, або співвідношення попиту-пропозиції керує зараз ціною. І так в усіх практично галузях.
Ну, в будівельній галузі ціни ніхтоі не піднімав, тільки ті які 100відсотково були експоровані, в інших випадках, якщо частина матеріалів була іноземного виробництва, то жертвували своїм прибутком і ціни не міняли.
.. не зовсім коректно. так як, з ваших же слів, ціни були завищенні ще до кризи. в даній ситуації можна говорити лише про економічно обгрунтовані ціни. якщо ж ціна взята зі стелі, то подальша прив"язка її до курсу долара, настрою директора фабриба, чи якогось іншому фактору, не має сенсу.
В першу чергу я говорила про те що ми ціни на послуги не співвідносимо з курсами валют, а приклад доречний щодо питання яке піднімалось раніше, а саме стихійного підняття цін, особливо в торгівлі посередниками, а по інерції і надавачами послуг.
ні одне, ні друге хочете сказати, що це є підставою тупого (перепрошую за слово) перемножування вартості послуг по новому курсу .... рік тому ціни також росли, що дійсно було причиною подорожчання послуг, але не було росту курсу і приводу для такого перемножування по курсу йшла мова виключно про послуги "фізичні", а не посередництво, торгівлю тощо тобто все стало на своє місце.... я "підняв" "це" питання ще 01.03.09, коли було багато бажаючих перемножити ті 10-12 доларів на 8. Зараз, Ваші слова тому підтвердження, вже інакше. Хіба для "гравців", а для споживачів в Україні ще довго буде актуальним вихід нових гравців, бо зростання цін на більшості ринків, в основному, відбувається через те, що гравців на ринках насправді мало і вони гарно між собою домовляються.