А ранійше люди були розумнійші та мудрійші...

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем vasili, 7 жов 2007.

1. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Відповідь: А ранійше люди були розумнійші та мудрійші...

Ви праві - таке дійсно є. Причини я думаю в тому, що людина все більше втрачає середовище свого існування і не може забезпечити себе найбільш необхідним. Приклади:
    1. Для підтримання фізичного стану тіла потрібна або фізична праця, або зайняття фізкультурою і спортом. Фізичною працею займається все менша частина населення, а навіть ті хто займається мають полегшені (з меншими фізичними навантаженнями) умови праці.
    Правильно: дід мусів щоденно фізично працювати - махати сокирою,чи косою, сапою. Тепер кількість селян різко зменшилася, дерева не рубають, а ріжуть бензопилами, пшеницю косять комбайнами (сидячи в них), поля обробляються тракторами. Праця робітників на підприємствах також в осоновному механізована щоб хтось не надірвався.
    З іншої сторони в нас (і не тільки в нас) немає пропоганди здорового способу життя і не створені умови для зайняття фізкультурою і спортом (хто в містах може піти в басейн, чи тренажерний зал? Хто має гроші - не має часу, хто має час - не має грошей).
    Сучасні люди фізично слабкі. Сподіваюся, цього ніхто не буде заперечувати? Фізична слабкість є однією з причин інтелектуальної слабкості, оскільки розум в значній мірі залежить від фізичного стану тіла людини (В здоровому тілі - здоровий дух!).

2. Погіршилися психологічні умови життя людини.
    Сучасний прискорений ритм життя щоденно спричиняє людині стан психологічного стресу. В результаті цього людина постійно хоче відпочити від оточення, від світу, від самого життя врешті-решт. Саме тому так багато дій спрямованих на саморуйнування людини: самогубства, алкоголізм, наркоманія.
    Посилюючим фактором є соціально-економічні катаклізми які пережило суспільство в 90-х.
    Я не думаю, що половина того контингенту психічно хвора, але те, що люди отримали важкі психотравми – однозначно.

3. Погіршився освітній рівень молоді. Зараз це вже можна сказати з усією впевненістю.
    саме так – тупі. А що тут дивного? Шкільні і університетські програми збільшуються (в основному за рахунок різного роду "гуманітарних" предметів), і при цьому спрощуються вимоги до рівня знань учнів і студентів. Матеріально-технічний рівень освіти різко впав. Розвиток вітчизняної науки, таке враження, що припинився.
    З іншої сторони, освіта і професіоналізм суспільством і державою не визначаються в якості критеріїв відбору еліти – подивіться що у нас робиться на олімпі: парад дилентаизму, кумівство, а то і просто кримінал.
    Тому і тупі/ І процес цей буде посилюватися.

4. Тут хотів би написати про ЗМІ, але думаю, що описувати їх діяльність з оболванювання населення країни не варто – це очевидний факт.

Ви тут переводите абсолютно конкретне питання погіршення фізичних і інтелектуальних кондицій людини, порушене vasili, в чисто філософське питання оцінки минулого і порівняння його з сучасним. Це різні речі.

Згоден з vasili. Скажу трохи пафосно: То був час героїв! І їх героїзм проявлявся по всякому. Були подвиги в імя, і були злочини проти чогось. Чому зараз немає ні комуністів, ні фашистів – бо немає героїв. Ми ставимо памятники Бандері, Шухевичу, Климу Савуру, але серед нас таких людей вже немає, чи не так?

Ну, хіба що за назвою виду - Homo sapiens.

• Подобається Подобається x 1
  2. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

А ще, раніше, молодь книжки любила, любила читати. Я цього не застала, але батько мені розповідав, що збирав і здавав макулатуру, щоб получити книжку...
    Напроти мого будинку зносять старий дім, люди переїзджають, а на смітнику кіпами лежить література, мокне під дощем, як непотріб...Шкода...

3. vasili

vasili Well-Known Member

ні-ні я не буду подавати, без вашого бажання нічого етакого :)

• Подобається Подобається x 2
  4. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Василь у нас джентельмен, молодець ;)!

Привіт тобі, до речі. Горюєш за давніми часами?

5. vasili

vasili Well-Known Member

Привіт Черешенько, я не те щоб горюю, просто відчуваю в цьому сезоні журбу за тим, правдивим..., напевно жовтень навіяв, трохе смутку за втраченим, назавжди...;)

6. Melody

Melody Well-Known Member

Озвучити. Якщо тихенько, то ніхто й не почує :)

7. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

А я її часто відчуваю, особливо за тими людьми, хто відійшов вже в інший світ і якими я надзвичайно захоплювалася. Або тільки почала розуміти їхню велич, втративши їх...
    Туга - це чудове почуття, воно підносить над буднем, облагороджує і часто надихає до змін, до нового :).

8. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Не скажу, що зрозумів, але сказано красиво!:borat:

• Подобається Подобається x 3
  9. Кася

Кася Well-Known Member

отак от..

10. vasili

vasili Well-Known Member

... видається мені дехто може пошибки пригадав, давній гумор 60-х, як колись, по тв показували передачі, капустники, де героїв розігрували, ні?

Принципі розіграним бути люблю,.. в кожного дописувача хто переглядатиме ці сторінки ті інтуітивні асоціації, спонукатимуть на смисловий зміст цієї теми.:)

11. шахрай

шахрай Well-Known Member

Vasili створив цю гілку,щоб всі сказали,що він самий найрозумніший і наймудріший.Я,наприклад,вклоняюся йому.
    А ще Vasili найскормніший на цьому форумі.

12. D.M.

D.M. Well-Known Member

Все правильно. Ваш дід, можливо, мав багато братів і сестер, які в дитинстві померли. Вибачте, якщо не вгадав. Але це раніше було нормою: дітей багато, але з них доживає до дорослого віку дуже невелика частка. Зате ті, хто вижив, - це, звісно, дуже здорові. Зараз медицина спроможна рятувати і більш хворобливих, так що в цілому хворобливість тих, хто живе, може, збільшилась, але середня тривалість життя теж збільшилась. Що ж до народжуваності, то вона справді спадає (не тільки тому і такою мірою, щоб відповідати полегшенню виживання дітей). Прогнозують, що через кілька десятиліть населення Землі почне зменшуватись. Але в цьому нічого поганого нема.

13. Romko

Romko Дуже важлива персона

Ха-ха-ха!

14. Оля

Оля Старожилка форуму

Та молодь, яка читала, тепер має комп"ютери. А та частина, що не читала, то і тепер не читає. ;)

Якщо то нормальні книжки, то дійсно, що шкода. А якщо якісь твори Лєніна-Карла Маркса-наукові комунізми і подібний мотлох, то туди їм дорога. Дерев шкода, що на їхнє виготовлення колись пішли. ;)

15. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Ні, там була классика, Шекспір, Достоєвский, Толстой, Джек Лондон...Мені соромно, але годину назад пішла туди і забрала ті книжки, шкода їх стало...

До речі про Лєніна-Карла Маркса :D ,мій батько розказував, що рвав їх на шматки і пхав в макулатуру, щоб ваги було більше...А, брав за цей непотріб хороші книжки :p

16. Кемен

Кемен New Member

зараз взагалі нове покоління читає лише глянцеві журнали і все.... а якшо в руки їм попадається художня книжка (що трапляється вкрай рідко) то вони воліють чим поскоріше спекатись її.... хоча ні серед дівчат популярні книжки типу " тридцять таємниць для дівчат" "перше побачення. що це?" і т.д. повний маразм на мою думку....

17. vasili

vasili Well-Known Member

шахрай, раджу при нагоді конспектувати...:)

18. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Це не зовсім так. Мій прадід мав 12 дітей, з них вижили і виросли до дорослого віку 9. Інший прадід мав 2 дітей, вижила 1. Зараз сімї мають по 1-2 дітей, з них помирає 0-1 дитина. В чистому залишку - 1 дитина на сімю. Звичайно, що цього не вистачає для природного відтворення.

19. vasili

vasili Well-Known Member

дозвольте поцікавитись пане @skolD, чим це сучасники мудрійші за попередників? ;)

20. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ну, не потрібно аж так узагальнювати! не всі, безперечно, що не всі! Не всі сучасники, не всі попередники...
    скажімо - хто зара в Чернівцях міг би потягатися з Платоном?

а де твій аватар? :)