А чому чайники клацають?

Тема у розділі 'Електроніка', створена користувачем Forest, 27 лис 2008.

1. оригіналка

оригіналка Well-Known Member

Хто він, гномик, чи чайник, чи може телевізор...!?...:dntknw::dntknw::crazy:

• Подобається Подобається x 4
  2. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

Питання хфілосохфське! Давайте проаналізуємо...
    гномик- ключове "маленький"
    чай - походить від "china"
    телевізор- це зрозуміло:"made in China"

отже: маленький, Китай.

Висновок: КИТАЄЦЬ.:blush::pardon:

• Подобається Подобається x 7
  3. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ненаю. :cry:

Але він не файний. :cry::sad:

• Подобається Подобається x 3
  4. оригіналка

Л-о-о-о-гічно!!!:haha::haha::haha:

5. Forest

Forest Moderator

Коли йдеться про істину, то такий я вже.

Згоден про Ваше тлумачення щодо термоелектричного реле, виглядає більш логічно аніж побутуючі в нечастих мережевих розмовах твердження про те, що чайники базуються на реле навантаження, тобто реле, яке вимикається при зменшенні опору, який у свою чергу зменшується від нагрівання тену чи спіралі, яка після закипання води збільшує свою поперечну площу від різкого збільшення температури. Температура у свою чергу росте від того, що вода закипає, створюються бульбашки та повітря у них є гіршим термопровідником ніж сама вода, відтак нагріваючий елемент розігрівається швидше і його площа збільшується, росте сила струму, що у свою чергу є сигналом для спрацювання реле. Така теорія дозволяє реле бути одночасно запобіжником в момент замикання та в момент помилкового ввімкнення чайника без води. Я не стверджую а просто хочу дізнатися, якби я це знав, цієї теми би не було. Хоча...

Ця фраза виглядає на зерно істини, принаймні зараз. Отже біметалева пластина під дією температури вигинається, натискає на важіль контактної пари, яка розмикається. Таємничий механізм робить якусь диво-дію, що не дає пластині затримати повторне ввімкнення. Ок. Але пояснення не вичерпують моєї цікавості - паралельно з поясненням дії чудо-елемента прошу уточнити, що саме може на Вашу думку клацати - реле, очевидно ні, бо воно вже на момент закипання спрацьовує і перебуває у вимкненому стані. Пластинка згрубша теж не може, бо вона з природи своєї повільно гнеться. Отже, підозрюю, що чудо ховається саме в цьому третьому механізмі, про існування якого ніхто крім Вас і ніде не згадував. Розповісте?

P.S. Всім, хто в секті - Побратими, Істина близько!

• Подобається Подобається x 2
  6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Та таку зміну опору тільки чутливим "містком Вінстона" можна вловити (під напругою). Це ж не лампочка, яка змінює опір у 10 разів (холодна-гаряча спіраль).

Треба поставити чайник у термостат і туди ж - мікрофон.
    І слухати, слухати, слухати...

• Подобається Подобається x 6
  7. shura-1977

shura-1977 Member

Бувають такі чайники, які підтримують температуру води на певному рівні - тому вони клацають :)
    А ще, якщо клацають після виключення, але недовго - тоді коли охолоджується тен, чому питання до фізиків ;)

• Подобається Подобається x 1
  8. Forest

Forest Moderator

тут мова про їнше
    була така версія, але тут вона не прижилася - звук однозначно не від корпуса чи його елементів, це чіткий звук реле, яке не спрацьовує вхолосту.
    Навіщо, без цього все прекрасно чути, навіть у сусідній кімнаті.

Ну що, хтось має ще версії?

9. Varvar

Varvar Well-Known Member

доречі кондиціонери також "клацають", а точніше тріщить пластмаса через зміну температури, і кажуть, що стосується пластмаси/кондиціонерів різної якості/ціни, десь більше, десь менше
    видно у чайників та сама природа клацання
    звук реле (точніше "термостату" чи як його там) бо воно видно чутливіше до зміни температури
    чути, але невідомо як змінюється температура чайника і у чайнику

10. Forest

Forest Moderator

я втомився говорити, що це не звук корпусу.
    мікрофон тут не поможе :)

11. Varvar

Varvar Well-Known Member

перефразовуючи Бориса: " ... термометр і міряти, міряти, міряти" :)

12. shura-1977

shura-1977 Member

Може до руйнивників міфів звернутись :)

13. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

невже чайники припинили клацати?!

14. оригіналка

ні, нетреба припиняти клацати, то така файна тема, шо я без неї робити буду!?:cry:

• Подобається Подобається x 1
  15. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Форесте,
    ну якщо Ви така допитлива людина (а електрика-полтергейста не хочете запросити), зберіть просту схемку - чайник, вимикач і лампочка 220V / 10-20 W (наприклад, для холодильника) і поспостерігайте - чи буде в момент клацання якась реакція лампочки ?

Натякну: при розімкнених контактах вимикача лампа буде світитися на повну потужність, а чайник грітися не буде.
    Щоби не нудьгувати, паралельно до лампи можна увімкнути радіоприймач чи плеєр (блок живлення від 220 V).

Останнє редагування: 11 січ 2009
    • Подобається Подобається x 7
  16. afterstep

цікава думка :) щоб закип’ятити чайник - слід пригасити лампочку :)
    від гасла "там де темно, там приємно" - плавно переходимо до гасла "любиш чай? - гаси світло!"

• Подобається Подобається x 6
  17. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Зато з музикою! :)

18. demetris

demetris Well-Known Member

Бо чай - то найкращий засіб "замісь" ;-)

19. afterstep

якось прохолодно ставлюся до замінників....
    десь-таки прихильник натурального....

20. demetris

demetris Well-Known Member

То певно чайники теж!!!

Ану подивіться, кому вони клацають (бо я не чув), чи часом не під час того діла? Мо протестують?

п.с. тему скоро перенесуть у "про це"

а де твій аватар? :)