А чому чайники клацають?

Тема у розділі 'Електроніка', створена користувачем Forest, 27 лис 2008.

1. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Ви знаєте, в нас на кафедрі чайник теж клацає!!! Причому на Миколая п"янки не було, а він все рівно клацає. Отже, можна зробити досить-таки науково обгрунтований висновок, що клацання чайника від пиятики не залежить, а обумовлене іншими, глибиннішими причинами. :)))

Але це не пояснює, чому чайники клацають, коли вода вже вистигає (а отже, ніяких бульбашок там давно немає)

• Подобається Подобається x 5
  2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

дійсно - згідно діалектики - клацання чайників - це об’єктивна реальність, що від пиятик не залежить.

• Подобається Подобається x 7
  3. Forest

Forest Moderator

Цінна інформація, в статуті секти пропишемо, що вступати можуть і п'янички і не п'янички.

4. Leopolis

Leopolis Well-Known Member

Ви праві, з мого боку була невелика помилка в описі, отож уточню перевірений факт, що так зване "клацання" спричинює лопання (через надмірний тиск) невеликих (до 5мм) бульбашок на поверхні дна, які пробиваються крізь дрібні розколи твердого шару накипу (навіть при його незначній товщині). Ділянка накипу припіднімається під дією тиску, далі звільнившись "дубасить" об днище )) Доречі, на Збоїщах більш м’якіша вода ніж на Сихові...

5. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Аха! Тепер зрозуміло. Отже - чистіть чайники, панове, і буде вам щастя! :))

• Подобається Подобається x 1
  6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Якось у Молдові на турбазі хлопці намагалися робити глинтвейн з молодого домашнього вина. Кип'ятильник грів тільки верхній шар. Занурювали якусь спіраль - йшов інтенсивний електроліз, вино псувалося. Тоді я зробив конструкцію - патрон з "підставочкою", нагрівач від рефлектору (керамічний конус та спираль), на нього ставилася бляшанка з варивом.

Не пам'ятаю, чи клацало - але вариво виходило смачним!

• Подобається Подобається x 2
  7. Boris_Kiev

8. Leopolis

Також підтримую, що після чудового глінтвейну нам дійсно буде все-одно, чи там щось "клацає" чи гуде )) Отож, не переймаймося, панове!

• Подобається Подобається x 3
  9. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

:)

У цієї ремонтної майстерні укладений договір про гарантійне обслуговування...:)
    А клацання (щелчки) бувають в будь-якої нагрівальної техніки. Це теплове розширення + коефіцієнт тертя + відсутнісь термічних зазорів (реголювання при складанні) + "китайська зборка" :)

Останнє редагування: 22 гру 2008
  10. Городецький

Городецький Well-Known Member

Швидше не термічні зазори, а біметалічні конструкції - відбуваються зсуви від різного коефіціенту розширення.

11. рівнянин

І це один з факторів! :)

12. Boris_Kiev

Мене більше переймало таке питання: коли в Києві монтували пам"ятник "11.09", там планували зробити "щось, що звучатиме самостійно".
    Оскільки "те" не дуже далеко від мого помешкання, мене це питання шкурно цікавило.
    Після другої пляшки горілки прораб розколовся: принцип "органна труба від вітру". Показав отвір і пообціяв не втручатися, якщо я або насиплю туди пісок, або заклею отвір компаундом типу "холодне зварювання".

Благо, професор з Одеси, який проектував ту мульку, прорахувався і воно само по собі не звучало. :)

... А холодильники я міняв тричі, поки не взяв Вірлпул виходячи з принципу "милозвучності".
    Коли я пізніше приходив до того магазину - вибирати знайомим аудіоапаратуру - там оголошували повітряну тривогу номер один.

А ви кажете - чайник...

• Подобається Подобається x 4
  13. рівнянин

Мій вуйко, дуже кваліфікований пічник, коли мурував піч, клав цеглини щоб вони виступали в димохід. Коли я його спитав: " а для чого це?", він відповів: " Щоб піч не гуділа!". А фізику він так і не вивчив...:)

• Подобається Подобається x 2
  14. Городецький

Коли клацає чайник - то фіґня, коли клацає вінчестер з корисними даними - то біда. Не всьому можна клацати!!!

• Подобається Подобається x 3
  15. Forest

Forest Moderator

Панове, схаменіться, тут тема про клацання чайників далеко після того, як вони закип'ятили воду. Ніхто не говорить про процес закипання чи кип'ятіння, логічно, що при цьому багато звуків. Будьмо уважні!

16. Городецький

Коли нагрівається - клацає, і коли охолоджується - теж. Той самий процес, але в різних напрямках. А вичахає чайник набагато довше ніж нагрівається, то може клацати скільки заманеться.

Я ж уважний, здається ...

17. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Да-а, это совсем хреново, особенно когда клацают у тебя за спиной

• Подобається Подобається x 4
  18. Forest

Forest Moderator

Ми тут вже говорили про процеси тертя від термічного розширення та звуження. Це не воно. Тут йдеться про клац, який здійснюється одноразово значно пізніше після кипятіння або просто так (однозначно не відомо). Він присутній на залізних та пластмасових електрочайниках. Звук подібний до того, який лунає в час вимкнення при закипанні. Теоретично це повторне спрацювання реле, але от що його провокує та при яких обставинах - готична таємниця.

19. Boris_Kiev

Я теж зрозумів. воду вилили. Чайник охолов. Метал "посунувся". А солі кальцію та заліза тримали-тримали форму і нарешті (остаточно висухнувши) "клацнули". Так і автомобільний двигун (або глушник) може клацати через годину після зупинки.

20. Leopolis

Однозначно пустощі домового ))

а де твій аватар? :)