А чи комфортно російськомовним?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем nirvanka, 28 гру 2009.

?

Чи комфортно Вам у містах з переважаючою мовою спілкування українською?

1. Комфортно

63,9%
  2. Некомфортно

10,8%
  3. Не звертаю уваги

25,3%
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

:good:
    Тепер я знаю, як одним реченням пояснити принцип релятивізму :)))

2. Sirko

Sirko Well-Known Member

Будинок і дім в українській мові мають різні відтінки значень. Будинок - це власне будівля, споруда. Дім - поняття трошки ширше. Послухайте "Шукав свій дім" Скрябіна чи "Я їду додому" Вакарчука, мо' дійде. Ще є домівка.

Як бачите, цнотлива російська мова цілком спокійно послуговувалася цим слівцем ще три століття тому. І хоча синонімія лише збагачує мову, все ж нагадаю, що наразі в Україні посольства офіційно називаються посольствами, а посли - послами.

Що ж до Леоніда Буряка,

то Ви вже якось самотужки поясніть йому, що насправді він канонічна Сеυклъ :)

• Подобається Подобається x 4
  3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Нагадав си анегдота:

• Подобається Подобається x 3
  4. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Пан Ярема є російськомовним і бажає щоб в Україні встановилася б справжня двомовність. Щоб не тільки всі українці вільно володіли російською (що вже і так існує), але б щоб і всі росіяни України вільно володіли українською...Невже це є радикалізмом!?о_О
    Та невже!? А судетські німці, а ізраїльські араби!?

• Подобається Подобається x 6
  5. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

Да, с посольствами во время одумались. И это хорошо. :good:

Yarema, мне кажется (уже перекрестился ;) ), что Вы несколько переоцениваете толерантность "сознательных" украинцев. Они не остановятся пока не превратят Украину в моноэтническое государство (здесь для них все средства хороши).

Я допускаю, что Вам сладко ощущать себя в меньшинстве ;) : и сейчас (в Донецке), и в случае будущей гипотетической победы "сознательных" украинцев (как русскоязычному). Но это Ваша личная маленькая радость. Попробуйте хоть раз подумать о людях...

6. Nevermind

Nevermind Просто персона

А Ви, Вадиме, пробували думати про людей, для яких рідною мовою є українська? Вони не люди, чи що? Чому, живучи в своїй країні, вони повинні переходити на мову сусідньої держави?

7. Yarema

У що я перехрестився!?о_О Я, врешті решт, також відношу себе до "свідомих", але розумію, що ніякої моноетнічної держави не збудувати...Цього нема ніде у світі;). Я мрію лише про одне, що українські росіяни позбудуться комплексу зверхності, вивчать українську мову і будуть, насамперед, керуватись інтересами української держави (бо вона є їхньою батьківщиною), а не Вєлікой Росії... Іншого шляху для України нема, бо інший шлях, то втрата суверенітету і поглинення Росією. А українці на це ніколи не погодяться, що довела вся історія ( і не тільки українців, але й любого народу).
    Ви можете собі "допускать" все, що завгодно...Тільки не думайте, що Ви знавець душ;)...
    Я про них і думаю...Я що, не людина!?о_О:)))

8. Vadim Kharkov

Пробовал. И никогда не выступал за принятие законодательных ограничений на использование их родного языка.

С каких это пор русский язык стал для Руси языком "соседнего государства"? Не с тех ли пор, когда кому-то захотелось назвать ее новым словом, а "творческая интеллигенция" ударилась в модное течение, а большевики закрепили это название законодательно?

---------- Додано в 21:57 ---------- Попередній допис був написаний в 21:52 ----------

Украинские россияне - это бывшие граждане украины получившие вид на жительство (а то и гражданство) Российской Федерации. Чего Вы о них беспокоитесь-то?...:dntknw: Не за тем они с Украины уезжали, чтобы руководствоваться интересами украинского государства... (то же относится и к украинским гражданам Чехии...;) ).

• Подобається Подобається x 1
  9. Yarema

Ми вже з'ясували, що російська і українські мови розвивалися паралельно...А з 1991 року вони стали мовами різних держав, незалежних і суверених, до речі, і сусідніх;)...

---------- Додано в 22:00 ---------- Попередній допис був написаний в 21:58 ----------

Не пересмикуйте...Та я ж забув, що Ви казали, що погано володієте українською мовою...Тоді Вас це вибачає;)...

10. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Мені байдуже, що собі думають українські громадяни Росії (ото формулювання), але в мене в Україні залишилась вся родина, отож прошу Ваші припущення, чому українські громадяни Чехії виїжджали залишати для себе.

• Подобається Подобається x 5
  11. Vadim Kharkov

Неужели когда начнется разбор кому и куда уезжать из страны на который мне тут уже не раз намекали и говорили прямым текстом, что они ведут к этому дело (ну и сопутствующая этому разбору смута) Вы не перевезете свою семью в более благополучную страну? И дело с концом. Пусть они там себе разбираются друг с другом... Да? ;) А Вы будете переживать и собирать пожертвования и теплые вещи...

12. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А я ще раз говорю - проявіть повагу до країни, в котрій живете і вивчіть її мову. І буде Вам щастя.

А ще - не сійте провокаціями, нічого розбирати не прийдеться.

• Подобається Подобається x 5
  13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Можна посарказмувати?

В Сибіру :)))

Ясно, інтереси сталіна були "превыше всего"...;)

Їх і туди висилали??? Коли? Вояки в Чехії були, кабелі після відступу рубали ще під напругою (армія в нас така - одні руїни після відступу...) Але щоб там наших хтось, як емігрантів приймав :nea: Не вірю.

14. BLACKER

BLACKER Well-Known Member

Цікава тема)) А про який комфорт йде мова??? Невже комусь може не подобатись Українська милозвучна мова? Кому може бути до вподоби більшовицький "сюрреалізм"??? Шановні, це НОНСЕНС, чому в Росії так не турбуються про українців, як ми про москаляк??? Чому там закривають україномовні заклади, а в нас хочуть зробити російську другою державною??? Я скажу чому. Бо стоїть питання докорінного очищення українства. Не дарма ж так тому все сприяє: російська мова, російська культура, російські продукти, газ зокрема.... все це робить нас залежними, ми звикли жити сьогоднішнім днем, чемно платити за те чого не використали, вкінці кінців, ми самі допустили тих людей до керівництва нашою країною. Не думаю, що більшістю виборців керували несвідомі чинники.
    Не можна допустити створення двох державних мов. Цим ми поставимо перший хрест на існуванні України. Невже знайдуться і такі "українці"? Знайдуться, завжди знайдуться. П"яний гість завжди себе чує господарем у гостях....доки не протрезвіє....час самовдоволення українофобів скінчиться....

15. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

А при чем тут - заграница? Вы - не Украина - и даже не весь ее народ - и права вещать от имени всех - никто Вам не давал.. Вот и расскажите - как это Вы "турбуюєтесь про москаляк"? Лично Вы. Будет интересно.

• Подобається Подобається x 1
  16. BLACKER

Я і не говорю від імені всієї України. Я просто роблю аналіз і в тому дописі (а особливо в тій цитаті, що Ви виділили) то прекрасно видно. До чого тут питання: як я турбуюся про москаляк??? Глобальніше подивіться на це. В Україні в школах вивчають російську мову, переважна половина художньої літератури видається російською мовою, По телебаченню переважно російські фільми (хоча можна б було показувати українські від кіностудії ім. Довженка. Їх не мало). Російськомовні працюють на високих посадах і навіть на найвищих.

Яка ж доля українців в Росії: єдину бібліотеку (українську) в Росії закрили. Забрали біля півсотні книжок про УПА і митрополита Андрія Шептицького; забрали підшивки газет "Нація і держава", "Українське слово". Закрили в Росії і автономію українців через "політичну діяльність". Там ведеться справжня зачистка українського культурного руху.

17. Vadim Kharkov

1. Уважаемый, Дальневосточник совершенно правильно поставил вопрос, а я его разверну: назовите законодательные акты направленные на целенаправленную поддержку русского языка. Что-то я не ощущаю "заботы" о русском языке со стороны государства. До такой степени не ощущаю, что вот недавно начал писать на Львовском форуме в надежде донести взгляд на ситуацию с Востока до сознательных украинцев.

2. До тех пор пока Вы и вам подобные будут считать русских, освоивших и обустроивших Дикое Поле и Новороссию и живущих по-праву на своей земле "москаляками" из соседнего государства, до тех пор они будут считать моноэтническое государство чужим, а киево-галичанские власти (прежде всего по-духу, по идеологии) - оккупационными. Вы этого хотите? Вы хотите раздела? Хорошо. Только не думайте, что после этого от страны что-нибудь останется на политической карте мира...

18. BLACKER

Спочатку на рахунок другого пункту: слово "окупаційний" не зовсім правильно Вами підібране. Ви так говорите, ніби Україна займає російську землю. Поділу ніякого не буде. То Вам певно в сні поганому приснилось :), як і окупація :))). Ідеологія у тої влади (Кеєво-галичанської) якраз і правильна. Абсолютно. А знаєте чому, бо там живуть люди, які все віддадуть заради розквіту і процвітання своєї держави; там живуть люди, які вшановують пам'ять героїв: Степана Бандеру, Євгена Коновальця, Йосифа Сліпого, Андрія Шептицького, Романа Шухевича та інших; там живуть люди націоналісти, які гордяться своєю державою, як би там не було. Ви починаєте Києво-галичанську владу називати окупаційною, говорите про якийсь поділ...Ви українець? Де Ваш патріотизм, якщо Ви українець? Де Ваша любов до нації, української нації?
    По першому пункту: Не відчуваєте піклування за російською? Відкрийте навчальну програму школяра з російської мови, відкрийте програму з зарубіжної літератури, зайдіть в бібліотеки (російськомовних книжок та радянських ніхто не викидав, а бібліотеки з більшістю таких книг не закривали на відміну від нашого східного сусіда). Наше мовне законодавство недосконале - на 20 році незалежності ми і далі послуговуємося Законом України “Про мови в Українській РСР” від 28 жовтня 1989 р. Що це: неповага до титульної нації чи свідомий лінгвоцид українців? А те, що Янукович хоче зробити російську другою державною??? Це все сприяння в сторону російської мови, її процвітання тут, на території України, державною мовою якої є українська. І яких "сознатєльних украінцев" ви шукаєте?

• Подобається Подобається x 2
  19. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Во второй раз задам вопрос - А ПРИ ЧЕМ ТУТ ЗАГРАНИЦА? За что не заговорят "свiдомi"- сразу Россию пинать... Очень хочеться? ТАК есть ветка - о России. А эта ветка - об Украине - и русскоязычных (смотрим топик!).
    Естественно. В рамках действующей Конституции гарантировано это право. Не нравиться? Изменяйте Конституцию. Впрочем - в Бродах - сколько школ с русским языком обучения?
    И на это я уже отвечал - но специально для Вас -
    А кто, по Вашему - в условиях рыночной экономики - а не тоталитарного государства ДОЛЖЕН печатать книги, снимать фильмы и телепрограммы на украинском языке? "Москали"? Поляки? Гамериканцы? Кто?
    Вы вот утверждаете, что -
    Прекрасно. Только вся эта "публика" окромя "вшанування" и "гордости" делать ничего не хочет - и не умеет (по факту - этакие Маниловы!)... Ни книг издавать, ни передач и фильмов создавать...Прекрасную галичане отвели себе роль - они "гордяться" и "все отдают" (т.е. - на митингах болтают!) - а осуществлять должны кто-то другие...
    А то, что собраны голоса - для проведения референдума - и ни та власть, ни эта не желеает его проводить? Чтобы не кликуши кричали - о "лингвоциде украинского языка" - а народ сказал свое слово. Знаете почему? Потому, что результат известен. Ющенка просто боялся - это был бы крах его политики, прфФесор - шулер-манипулятор , придерживает эту карту против своих политических конкурентов. А на чаяния людей что тому - что этому президенту - плевать.
    Решить вопрос с языком МОЖЕТ ТОЛЬКО НАРОД.

Народ скаже - як зав'яже.

• Подобається Подобається x 2
  20. Yarema

А що держава повинна все кинути і почати підтримувати російську мову!? А може вона просто повинна надати можливість бажаючим вивчати цю мову, якщо захочуть її вивчати додатково до шкільного курсу? Наприклад створювати недільні школи, як це роблять євреї...Я щось не чув від євреїв претензій до держави, що вона не піклується про іврит чи ідіш...Вони просто самі створюють для себе умови, а держава їм не заважає...Тим більше, що Росія залюбки допоможе бажаючим поглибленно вивчати російську мову і підручниками, і фінансами...Дивує те, що Ви вимагаєте від УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ, щоб вона піклувалась про російську мову, немов би у нас вже все гаразд з знанням державної мови...І взагалі, мені здається, що коли постане питання про вивченя російської мови додатково, поглиблено, то бажаючих буде не набагато більше, ніж тих, хто поступає в університети чи інститути на факультет російської філології....Питання про особливий статус російської є питанням надуманим і провокативним, є частиною підривної політики російської влади по відношеню до існування незалежної України, яку вона проводить, використовуючі певні кола українського політикуму і бізнесу...Бо якщо припинити спекулювати на цьому питанні, то пристрасті уляжутся..Діти вже зараз без усіляких проблем вивчають державну мову, вчаться українською, але вдома, у російськомовних родинах, без жодних проблем спілкуються російською, читають російські книжки і дивляться російські передачі і фільми...Реальної проблеми не існує. Але російській владі хочеться, щоб вона існувала, тому і наїжжають в Україну лужкови-затичкіни-жиріновські:diablo:.
    Ви нас не лякайте розколом країни, а краще згадайте про долю судетських німців, сербів Сербської країни в Хорватії, німців в польському Помор'ї і Гданьську...Теж спочатку "вєлікодєржавніки" тріумфували, розколовши і ліквідувавши Чехію, загарбавши Польшу, захопивши третину хорватської території...Але що в ітозі? Нагадати?;) Отож буде чекати і росіян, якщо їхня пиха остаточно затьмарить їм розум...Тим більше, що нема жодної сусідньої країни, що не пам'ятала про землі, що колись загарбала у них Росія...Треба перераховувати чи самі знаєте? І ніяка ядерна зброя не врятує, як не рятує вона тих росіян, що втікають з Кавказу, Середньої Азії...І чомусь вони там не здатні до опору. А в європейській частині чомусь нахабніють, бо їхні сусіди є толерантними людьми...Але не приведи Господи розбудити звіра міжнаціональної ворожнечі...Мало не покажеться нікому, але результат можна передбачити, керуючись уроками історії...Жаль лише, що політики не засвоюють цих уроків:sad:.
    А Ви в Бродах проживаєте? Нє? У Вас в Луганську є дефіціт російськомовних шкіл? Отож не треба ля-ля:diablo:. А в Бродах якось і без Вас розберуться. Якщо тамтешні росіяни захочуть, то вони доб'ються російських класів, якщо не шкіл...І там їх ніхто за це лупцювати не буде і різати шини також, як цим відзначились наші донбасівці на виборах 2004 року:diablo:. А якщо їм це по барабану, то не рвіть за них....;).

а де твій аватар? :)