А чи комфортно російськомовним?

Discussion in 'Мовне питання' started by nirvanka, Dec 28, 2009.

?

Чи комфортно Вам у містах з переважаючою мовою спілкування українською?

1. Комфортно

63.9%
  2. Некомфортно

10.8%
  3. Не звертаю уваги

25.3%
  1. Svjato

Svjato Well-Known Member

Наслухаєтесь (начитаєтесь) :)

2. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Де і як його можна почути? :)

3. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

На Поділлі звичайно... Не плутати з Подолом...
    Скажу відверто, нічого цікавого в ньому немає, діалект як діалект...

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Якраз і цікаво! Мова складається з діалектів і їх треба берегти. Це цікаво усім заїжджим і любителям фолькльору...

5. VasMT

Вам про це товчуть вже купу часу... Про Харківсько-Лугансько-Кримські діалекти...

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я вкрай сподіваюсь, що Ви не путаєте з Харківом, Луганськом та Донецьком, а написали про Харківщину, Луганщину, Крим... :)

7. VasMT

Вкрай не треба...
    Цікаво, як виглядають організми, що населяють виділені вами населені пункти... І як їх класифікувати за К.Ліннеєм... Яку нішу вони займають між Sarcomastigophora і Lembergium Anthropoidae

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ми говорили про діалекти, а їх по містах просто немає (практично на 99 відсотків).
    Організми, як Ви висловились - російськомовні (більшість). Чи я помиляюсь?

9. Bogun

Bogun Well-Known Member

На Поділлі, навіть в районниї центрах та центр його Кам*янець-Подільський. У Хмельницькому, на відмінну від Кам*янця, мова трохи суржикувата і багата російської, але діалект також існує і живий.

Тому приїздіть до нас на Поділля, особливо запрошую в Кам*янець.

Пане VasMT, на волино-подільському наріччі писали безліч письменників та поетів і музикантів, тому подільський діалект пізніше влився в літературну мову, тому Вам може здатися, що нічого особливого.

Коцюбинський, Руданський, Леонтович та безліч інших писали твори на ньому. Саме подільський діалект української мови разом з російською, ідешем була створена "одеська мова".

СУРЖИКОМ НІКОЛИ ЛІТЕРАТУРНА МОВА НЕ ЗБАГАТИТЬСЯ, а ДІАЛЕКТАМИ - ТАК!!!!

Діалекти існують на Сході та Півдні, але в селах і містечках. Тато мій був у відряджені на Луганщині біля кордону з Росією, то місцеві жителі між собою майже на чистій українській мові - слобожанський діалект + слова з літературної російської, яких нема в їхньому діалекті відповідники з української вони просто не знають чи не вчили (російська школа, університет, телебачення і т.д.). Приблизно так само, як в Канаді морозиво наші емігранти назвали айс-крім. Але тільки ці люди їдуть у місто переходять на російську. Прошу пояснити мені це?

Взагалі в містах мають говорити місцевий діалект української + українська літературна мова. Що таке суржик на першому етапі - це діалект української + російська літературна мова, з подальшим знищенням чи вимиванням діалекту.

Просто, що характеризує великі міста Сходу і Півдня України - це російська літературна мова (не плутати з діалектами, бо звідки взятися діалектам, якщо російських сіл не дуже багато в Україні) + легкий присмак місцевих українських діалектів.

Мій дід зі своїми батьками переїхали, колись напівстаровірське село (старовіри з Росії), то їхня мова ряснить діалектизмами.

Так само мазури з сіл (повністю мазурські чи напівмазурські) у них такий діалект, що полякам важко зрозуміти, але ВІН - ЖИВИЙ. Коли в містах мазури перейшли на українську (раніше переходили на російську в радянські часи) та вчать літературну польську.

Last edited: Jan 12, 2010
    • Подобається Подобається x 1
  10. VasMT

Вельмиповажний пане Bogun!
    Не сприйміть моє твердження як образу... Я дуже люблю подільський діалект, як і полісський... Зрештою,як і будь-який інший... Але цікавий він є тільки для фахівців-лінгвістів. Не буде мешканець Берислава, як і Борислава, його вчити і ним розмовляти...

11. Bogun

Bogun Well-Known Member

Знаєте, а жаль, що ми не вчимо його. Ні, вам подільський ні до чого, для чого ж тоді створена літературна мова, я про ваш кажу. Наприклад, в Німеччині вивчаються місцеві діалекти в школі.

Просто я в школі дуже комплексував, що особливо в початкових класах не розрізняв "и" та "е". Вважав, що слово "вот" - русизм, а у нас всі слова ставлять перед голосними "в" чи "г": вочі (гочі), вот (гот), воце (гоце), вось (гось)... Писав "зилений" (середнє між "е" та "и"), а це виявилося, що наш діалект. Не дописував м*якого знаку: "Стоїт, зробит". Кажу в " не стій дверах" (з твердим польським р), хоча "бураки" не кажу. Хоча не в молодших, але в старший буде дуже цікаво вивчати. Читати твори Коцюбинського, Руданського.

Чесно читав Руданського, так реготав, бо бачив, що написано саме для подолян і подільскою говіркою :).

12. VasMT

Правді Ваша!
    Степана Руданського я перший раз "зустрів" ще в дитинстві, мама купила. Дійсно - дуже влучно і смішно. Як зараз пам"ятаю - "чревики бомбоса".

13. Bogun

Bogun Well-Known Member

Хоча трохи не те, але пригадалося, що моя бабця казала в дитинстві: "Який ти чревик вдів бамбулик".

Чесно, я не можу пригадати вирази, але у нас говорять це люди, які НІКОЛИ Руданського не читали.

Десь зараз перечитав його сороміцькі. Я був в шоці, ось ці вирази я чую часто, навіть дуже :).

14. VasMT

Слово "бамбула" чи "бомбула" широко використовують і поліщуки (мене бабуся так називала в дитинстві :) ) А "чревик" то вже західне, на житомирщині кажуть "ботінок" або "тухля". У Руданського багато польських виразів... тай висміював він у своїх гуморесках і поляків, і циган, і москалів (не плутати, це про служивих) ті й українців... :)))

Ось навскидку здибав, мо кому цікаво буде...
    http://www.poetryclub.com.ua/metrs.php?id=105&type=tvorch

15. Bogun

Bogun Well-Known Member

З мазурами (бідних польських переселенців з Мазової, які живуть в селах навколо Хмельницького і в кількох районах), які, він висміював, я виріс :). Хмельницький, колись був єврейським і польським, а в мене в школі приміщення орендували євреї (єврейська школа). І в Меджибіжі ближче до свого цадика (єврейський месія з Хмельниччини, а його учень єврей з Поділля, який похований в Умані), євреї поселилися Також сусіди по дачі цигани, тому він для мене нічого нового не написав.

Я можу такі гуморески написати, тільки, щоб поетичний талант відкривівся.

Ці польські вирази перекочували від мазурів, хоча я багато подільських, трохи підзабутих.

Як я заробив на хасиді 10 долярів, тому що він не хотів в суботу на кнопку ліфта натискати. Чи до моєї знайомої мазурки клеївся хасид, а йому сказали, щоб сподобатися дівчині треба їй сказати польське слово, що означає "хвойда". То її подруга, українська дівчина а-ля Руслана Писанка, йому такий козацький характер показала.

Пане VasMT і всім кому цікаво во тут почитайте, тут ще є приказки для дорослих:
    http://www.ukrcenter.com/Library/di...E4%E0%ED%F1%FC%EA%E8%E9&an=%D1%F2%E5%EF%E0%ED

Last edited: Jan 12, 2010
  16. premium

premium Well-Known Member

В Кам'янці дуже приємна на слух мова. :good:

• Подобається Подобається x 2
  17. Bogun

Bogun Well-Known Member

Мені подобається. У Хмельницькому трохи суржикувата.

18. I see light

I see light Well-Known Member

Прочитал тему- если я правильно понял- то украинский язык в его т.н. чистом виде не существует? Есть суржик (это плохо), есть диалекты - тоже не чистая форма языка (пусть это "збагачення" за счет полонизмов, румынизмов, и прочих "измов"), есть новоделы- слова которые изобретаются для т.н. "розвытку мовы" - причем совсем недавно.

Вопрос- если языка в чистом виде нет, то чему удивляться что кто-то не хочет говорить на суржике? и на диалектах? Прекрасно понимая что писал Шевченко, Рыльский, Сосюра, Леся Украинка- я далеко не всегда понимаю современный украинский, т.к. слова растут как грибы- и чем они непонятнее, и дальше о русского- тем больше нравятся "свидомым".

мне так никто и не ответил почему в США - никто не заставляет жителей учить языки Ацтеков, Сиу и Апачей. Так "сложилось в результате создания оплота демократии", и все. Ну и говорят на английском - и что? плохо всем? нет.

Проблема языковая состоит именно в том что кто-то хочет кого-то заставить говорить на незнаком ему синтетическом языке, изменяя образ мышления.

оплодотворение - красивое слово- "о плодо творение"
    а "заплиднення" ? - что то типа плевка

19. Від слова "плід".

На есперанто, чи що? о_О

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

І ця проблема є більше 300 років на сході і більше 50 років на заході України. Ваш останній допис так і свідчить, що Ви ненавидите українське... Не плюйтеся - це не культурно. Вам що не комфортно? Хто Вас заставив говорити на цьому форумі українською? правила читали?

а де твій аватар? :)