А чи комфортно російськомовним?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем nirvanka, 28 гру 2009.

?

Чи комфортно Вам у містах з переважаючою мовою спілкування українською?

1. Комфортно

63,9%
  2. Некомфортно

10,8%
  3. Не звертаю уваги

25,3%
  1. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Є такий вислів: "є люди, а є - людиська", це до того, що оцінюють людину за моральними якостями, які не залежать від етнічної приналежності, а тільки від культури, виховання, і таких високих слів, як душа і вміння співчувати. Пристосуванці були, є і будуть, на жаль.

• Подобається Подобається x 9
  2. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Знав в Львові кілька молодих дівчат, до речі, теж з села чи маленького містечка в Хмельницькій області. Проживаючи в Львові вони не вимовили ні одного слова по-українські. Чому? Просто на східній Україні було заведено, що розмовляти по-українськи стидно, бо скажуть що з села, а на сході мабуть не було більшого прокляття ніж бути виходцем з села.
    І чиї то були ідеї для боротьби з українством? Звичайно, комуномоскалів.

• Подобається Подобається x 4
  3. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Здается мне, что вы слишком преувеличиваете проблему. Людям в возрасте трудно переучиваться и менять привычки. Вырастут новые люди, для них украинский язык будет данностью, нормальным, привычным явлением. Как пример приведу Латвию. Даже у русскоязычных моих знакомых дети свободно говорят и пишут по-латышски, для них это естественно.
    А вы все прекрасно понимаете русский. Жалеете об этом?

4. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

"Вашими устами да мед пить", Вітер...

Діти виростуть, і українська для них буде звичною у тому випадку, якщо якась пані у садку, пошті, магазині не буде їм казати, аби вони в Україні вивчили російську, бо вона "нє понімаєт".

А щодо Латвій - нагадаю Вам, що там офіційна мова - латиська, і мої друзі з Риги, росіяни, вчили латиську від 1990го року. Бо любили ту землю і хотіли в ній лишитись. І тому, що вибору не було - "хочеш бути тут - розмовляй латиською". І зараз їхні діти розмовляють обидвома мовами без проблем.

А в нас те і роблять, що говорять про приниження російськомовних...
    З чого у Вас такі питання виникають? Але якщо хочете прямої відповіді - не жалкую ні хвилини. І не можу, власне.

• Подобається Подобається x 8
  5. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

У меня тоже родственники живут в селе Хмельницкой области. Я туда попал впервые лет 40 назад, как тогда все говорили на мове, так и сейчас

• Подобається Подобається x 3
  6. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Тоже любили в детстве слушать казки дiдуся Панаса? ;) А теперь - пересказываете? :)

7. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Рукі прочь от Януковіча!:diablo: Він хоч і бовдур, але мовою оволодів задовільно;)...

---------- Додано в 21:26 ---------- Попередній допис був написаний в 21:20 ----------

Ось він і підходить під оцінку Леніна;)...
    А може то Ви сильно помиляєтесь? Якщо людина віддучилася в школі хоч 9 років і вивчала всі ці роки державну, але при цьому не здатна зв'язати речення, то вона або тупа, або не бажала вивчати державну мову...Бо, при бажанні, за цей час можна вивчити і китайську, якщо на неї буде відводитись стільки часу, скільки відводиться на вивчення державної мови;).

---------- Додано в 21:35 ---------- Попередній допис був написаний в 21:26 ----------

Та хіба ми з Вами не погоджуємось!?о_О Ця проблема ніколи не піднімалася б і не займала б стільки місця в головах, якби деякі мерзотники від політики постійно не піднімали питання про другу державну, хоч любій порядній людині зрозуміло, що, якщо ввести зараз двомовність, то це буде означати закріплення маргінального статусу української мови, бо за 300 років панування російської в Україні практично всі міста( за винятком Галичини) були майже повністю зрусіфіковані...Село вимирає, в селі вже проживає не 80% як в 1930-х роках, а лише біля 20% переважно літніх людей...Тенденція зменшеня сільського населення буде продовжуватись, бо на Заході в сільській місцевості проживає лише біля 5% людей...Таким чином українська мова буде приречена, якщо не проводити державні заходи по піднесенню її статусу.

• Подобається Подобається x 7
  8. smeet

smeet просто спілкуюсь

Погоджуюсь та не з усім. У мене мама з Хмельницької області. Батько з Львівської. Хмельницька область то аж ніяк не східна Україна. Я часто в дитинстві їздив на хмельниччину, в мене зараз родичі живуть в Хмельницькому.На селах там розмовляють українською.В містах так як і у інших містах-є різні люди. Багато українців етнічних розмовляли вдома російською в чисто шкурних інтересах, але таке ж було і у Львові, і в Стрию, і в Сколе і в Тернополі. Чи тепер ніхто не голосував за ПР на Заході України? Голосували. Отже вони виходить теж не проти другої державної. Питав одного казав , що проти, але бажання добре жити, бути начальником переважає до любові до української. Так що вже тепер комуномоскалі до цього не причетні. Дуже багато наших українців мають дуууже фіговий характер і ніхто тут не причетний-вони самі такі.А на рахунок протипоставлення села місту воно було завжди і у всіх країнах-місто завжди вважало себе інтелектуальнішим від села,зате село добрішим і поряднішим.

• Подобається Подобається x 6
  9. smeet

smeet просто спілкуюсь

Я вже казав, що у мене мама з Теофіпольського району, Хмельницької області, з села Лідихівка, я там провів дитинство десь до 6 років-ніхто в селі російською не розмовляв,були правда русизми в мові- але де їх не було,і на Львівщині їх повно. Я вважаю, що чистота мови не від місця проживання а від внутрішньої культури і самого банального-від її знання.
    Було правда і таке-в м.Хмельницькому в 1983 році була всього одна українська школа, і та на околиці Хмельницького, отож не було вибору. Чому знаю-якраз в той рік, дзвоним мені дядько і у нього була дилема, в яку школу давати вчитись сина-та далеко і кожнього дня треба було возити, а російська в сусідньому дворі.(такі речі, я вважаю створювалися штучно, але це була політика радянської влади)

Останнє редагування: 1 січ 2011
    • Подобається Подобається x 7
  10. Svjato

Svjato Well-Known Member

Можна питання? Ким по спеціальності в нього був батько?

Для мене це теж загадка...

---------- Додано в 14:03 ---------- Попередній допис був написаний в 13:54 ----------

Але ваш знайомий сталініст мав час повчитися (і забути українську) Нє?

Хм. Знання лишніми не бувають, якщо вони не брехливі. А знаєте які в мене асоціації із російською мовою (з самих початків)? Спробуйте догадатися перед тим, як прочитаєте:

Як ви гадаєте? Яку мову я хотів би знати в якості другої?.......

---------- Додано в 14:13 ---------- Попередній допис був написаний в 14:03 ----------

Давайте порівняємо. Як на мене - з усіх проголосувавших за ПР на заході - більшість російськомовні, чи не так? Дууууже хочу помилятися, бо знаю російськомовних, які не голосували за систему відвертого бандитизму.

• Подобається Подобається x 2
  11. smeet

smeet просто спілкуюсь

Не поділяю Вашу думку. Просто банально пора(цвірінь)те,тих хто тепер працює у владі.А потім пора(цвірінь)те, скільки у кожного є родичів,котрі голосували не за Януковича а за свого родича у новій владі,і таких набереться чимало, а влада це не тільки голова РДА це і його заступники і директори шкіл, і заврайоно і головні лікарі лікарень, і начальники РАйздороввідділів і пенсійних і податкових і КРУ і іііііііі... повірте цих людей більше ніж Ви думаєте. А вони і їхні родичі захищають свої інтереси.
    У нас на 100 тисячний район російськомовних може десь 10 чоловік. Але за ПР проголосувало чимало. Дуже багато людей(цілі села) працюють у Москві, а агітатори ПР казали прямо проголосуєш не за Януковича перекриють дорогу на Москву(вони мали на увазі діїї Ющенка, які призвели до погіршення відносин з Москвою)-а що людям робити -вони залишаться без засобів до існування.

12. Svjato

Svjato Well-Known Member

Нехай. Міська рада, обласна, купа інших органів... Чоловік 10 тис набереться. Але чекайте! Всі з ПР? Ну нехай там буде підлабузників 30 відсотків. 3 тис службовців і в кожного нехай в родині 10 за них голосувавших... 30 тис - це пшик в порівнянні з мільйоном...

---------- Додано в 14:30 ---------- Попередній допис був написаний в 14:29 ----------

Зрушена психіка голосувати за ПР - тому, що !!!! Юлька - жидівка????...

---------- Додано в 14:35 ---------- Попередній допис був написаний в 14:30 ----------

Ну то скажете. Ви ще скажіть - їх взагалі немає. :)

І я не кажу, що російськомовний - зразу за ПР... Ні. Але більшість з них - це нащадки військових, які тут були прикомандировані, працівників служб, відомств, директорів, що були при владі і знають, як "жить", прості роботяги, що в Калуші залишилися - а дітися нікуди...

13. smeet

smeet просто спілкуюсь

Уявіть що так. 100 тисячний район. Було трохи, коли працювали заводи-фабрики,то приїжджали спеціалісти, але вони на пенсії, і їх було стільки, що можна порахувати на пальцях двох рук. В основному україномовний район. Райцентр невеликий 12000 населення. Тут всі знають один одного. В міськраді знаю одного росіянина,він правда тут давно-розмовляє українською,як при виконанні, так і з друзями, вдома з дружиною-не знаю як,напевне українською-вона українка. Але повірте за ПР голосують ті хто були при Кучмі при владі, їхні родичі,всі хто від цієї влади жив,тепер дуже багато моїх знайомих голосують за ПР, у них чуйка-всі з ПР попроходили як в міську так і в районну ради.Тут у нас ще була ЄЦ Балоги, але вони тупо купили собі перемогу(я маю на увазі місцеві вибори)-давали по 100 грн за голос.

• Подобається Подобається x 1
  14. Svjato

Svjato Well-Known Member

І скільки процентів дала їм чуйка? Мають більшість? Хто за них голосував? Ви їх знаєте? Які мотиви? Опишіть будь-ласка? На що вони надіються? На відкати? На допомогу? Спитайте в них - пункт номер один - що доброго станеться після їх вибору?

15. smeet

smeet просто спілкуюсь

Ось Вам результат по Закарпатті. Як бачите, тут виграла чисто закарпатська партія, але ще раз кажу,був масовий підкуп виборців. Балога зіграв вабанк, по-перше,продовжив своє політичне життя на владному олімпі в якості міністра, а по-друге знівелював владну вертикаль, на Закарпатті, здобувши у всіх радах більшість, тому ПР вимушена поділитися владою -з Балогою.Вже декілька голів РДА від регіоналів звільнено і чекають, що їхні місця займуть Балогові люди з ЄЦу.
    Доходить до абсурду. Давно хотіли зняти з роботи начальника однієї з районних служб,ставленика ЄЦу, оскільки повний завал роботи цією службою.На останню передноворічну сесію ради прийшов лист, що якась там фірма, визначила, цю районну службу переможцем серед таких служб в Україні.Люди були в шоці, одному і тому ж чоловікові вручили одразу дві нагороди-орден і медаль, за особливі заслуги перед Україною.Питання, як тепер звільняти того керівника,якого нагороджено орденом і медаллю одночасно-кури засміють, має нагороду,найкращий в Україні а його хочуть звільнити. Ось такі методи роботи ЄЦу, недаром при Ющенкові Балога вирішував, кому орден а кому медаль-напевне залишились свої люди.....
    На що надіються люди, які голосували за ПР? На посади-від директора школи і завуча,сільського голови і заступників РДА різних рівнів, до головних лікарів амбулаторій, поліклінік , районних лікарень.А основне доступ до хАпання тієї землі, котру ще не хАпнули при минулій владі(між іншим хАпали по-чорному не ганьбились, що вони помаранчеві).Між іншим, якщо проаналізувати,то і в минулій і теперішній владі дуже багато кримінальних елементів,які сиділи в тюрмах.Основне, що документи у них всі "чисті" в дуже "чесних" суддів покупляли собі відміну чи то зняття судимості. Моя дружина працювала в ТВК і казала мені-уявляєш, я знаю точно, що той кандидат в мери сидів в тюрмі,а в документах пише що ні. От так.

• Подобається Подобається x 3
  16. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ого.
    Перепрошую, бо не брав до уваги Закарпаття... (дуже дивний випадок з точки зору психоаналізу) Хоч я бував на Закарпатті і бачив стиль роботи. Клановість вражає до напівостраху.

Як я розумію - війна війною, а Балога, як Лукашенко просто вигрібає преференції для свого регіону (області). Мушу визнати - такий стиль дуже ефективний і дає результат. Єдиний недолік - Закарпаття цим відривається від України повністю. (Життя за власними законами).

Таки абсурд. Хоч я змушений зауважити, що російська мова глибше вкорінювалася на закарпаті ніж українська. Зі мною вчився один хлопака (Шоні) то він за основу мав російську мову і мадярську. В мене склалося враження - автономно живуть якось на закарпатті. Тому і на себе тільки надіяться. Треба проводити більшу інтеграцію, щоб в "Межигір'ях" зацікавилися справами в Києві чи в Донецьку...

Видко їм таки комфортно без лишніх наїздів з центру, тому і такі результати...:sad:

17. smeet

smeet просто спілкуюсь

Це ще при СРСР всі нацменшини вчили свою і російську.
    Скоріше для себе і для свого клану- бажання бути місцевим князьком

18. Svjato

Svjato Well-Known Member

Може я помиляюся, але такі традиції дуже схожі з традиціями Казахстану, Узбекистану, інших країн середньої азії. Де на закарпатті цього набрались? :dntknw:

19. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Svjato, можете подивитись, тут є тема про Закарпаття, якраз з поясненнями чому така ситуація з російською мовою, і підсумками виборів http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=53035

20. smeet

smeet просто спілкуюсь

Не забувайте, що є ще результати референдуму про автономію Закарпаття,результатами яких час від часу шантажують центральну владу в Києві.

---------- Додано в 02:44 ---------- Попередній допис був написаний в 00:57 ----------

http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=775890&postcount=288

а де твій аватар? :)