9 мая во Львове

Тема у розділі 'Міжнародна політика', створена користувачем Бунтовский, 19 кві 2011.

1. STK

STK Дуже важлива персона

Ви історію вчили по розповідям своїх родичів, які бачили УПА на Кіровоградщині ще до її створення?

2. ГРАНД

ГРАНД Дуже важлива персона

Ще раз прошу не чудіть. Читайте книжки. Той же "Холодний Яр" це не художні вигадки, а цілком серйозна публіцистика.

3. Бунтовский

Бунтовский Well-Known Member

Похоже, что главный идол нацпатриогтов рискует остаться без охраны. Воспользуются ли этим их оппоненты?

4. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

То Шкляру Ви вірите, виходить? Читайте: «Залишенець. Чорний ворон», Василь Шкляр

"Й ось тут мені було б дуже прикро розповідати про наші ходіння «потойбічними» селами, начебто й українськими, але такими чужими, що не хочеться про це говорити. Скажу лишень, що люди там були не такі, як у нас, — вони хоч розмовляли нашою мовою, та не було в них тієї доброти і щирого милосердя, що є в наших людях. Це особливо впадало в око після багатоденної подорожі до кордону, де скрізь, у кожній хаті, зустрічали нас із дитятком, як Божих посланників, завжди пускали переночувати, хати не перележите, казали господарі (вони часом самі лягали на долівці, а нас клали до ліжка), ви ж, мабуть, голодні? — питали найперше й садили вечеряти, гріли воду, щоб скупати дитину і дати вмитися нам.
    А тут — ні, у цьому вільному світі всі чомусь дивилися на нас спідлоба, як на докучливих старців, і не раз зачиняли двері перед нашим носом або, перш ніж відмовити, перешіптувалися сімейно: «Та де! Та то всьо не так, та, може, то якісь цигани, що нам ще й дитину підкинуть. Або шахраї, або шпекулянти, шляк би їх трафив!»
    І ось тоді нам уперше довелося переповити Ярка на польовій дорозі, а передрімати «пощастило» у стодолі одного добродія, якому я віддав усю решту справді знецінених, як виявилося, польських марок. Він, цей добрий дядечко, навіть заніс нам у клуню старого кожуха, «щоб мама з дитятком не змерзли», а коли я, ґречно подякувавши, сказав, що якби не він, то нам довелося б ночувати просто неба, дядечко простодушно підтакнув: «Та певно, певно! Так воно є. У наших людей християнство тільки на язиці», після чого пішов до хати і приніс нам ще скориночку хліба та дві варені бараболі, «щоб у мами молочко не втекло».
    Те саме спіткало нас і в Копичинцях, де ми проти ночі, як старці, ходили від хати до хати (чи не вперше в житті я зазнав такого приниження) і вже втратили всяку надію, аж тут з одного двору вийшла ставна жінка, зодягнута в чорне, й сама запросила нас до себе переночувати. Ми переступили поріг її хати і, як ведеться, звели очі вгору на покуть до образів, щоб перехреститися й подякувати цьому дому за прихисток, але ніде не побачили ікони. Помітивши нашу розгубленість, господиня сказала:
    — Ви зайшли до жидівської хати, а в нас немає ікон. Бога треба носити у серці, інакше його можуть украсти.
    Я відразу згадав пророкування Євдосі та суворий припис лицарів ордену руки святого Іоанна: не ночувати під жидівською стріхою."

Це не я сказав, це Шкляр.

5. Степаныч

Я Вам уже відповідав на це питання, не бачу сенсу повторюватись.

6. STK

STK Дуже важлива персона

Щось не бачив відповіді. Розкажіть, як сильно відрізняється мова і історія Волині з Поділлям і як багато спільного в Поділля з Донбасом, це ж частина Великої України ;)

7. Hightower

Hightower Дуже важлива персона

Опять Донбасс! :ireful::rolleyes: Кстати на севере Луганской области очень многие на украинском общаются (ну мож суржиком)! ;):p

8. STK

STK Дуже важлива персона

А що, порівняння цих регіонів добре показує, яка "однорідна" Велика Україна :pardon: Між Поліссям і Закарпаттям і то меньша різниця.

9. Hightower

Та неоднородные мы, и ето политикам, да и нам всем забывать не стоит. И будет все оки думаю! :)

10. Степаныч

:pardon:Пошукайте, якщо є бажання.
    Угу. Давайте порівняємо зелене з кислим. Волинь і Поділля переважно географічні поняття. Історично їх частини знаходились по різні сторону кордону. Донбас - адміністративно-територіальне поняття, знаходився усю свою історію в межах однієї держави.

ЗІ: так яке Ваше ставлення до думки Шкляра?

11. ГРАНД

Та я вже давно прочитав.
    Ну і що? тоді на вулицях змосковлених міст взагалі лежали пачками трупи оголодалих втікачів. Прямо на вулиці! Я Вам казав не про художню літературу , а публіцистичну "Холодний Яр" Юрія Горського. Трошк пізніше ще порекомендую. До того ж счомусь в "чужій" западенщині загони УПА носили холодноярські назви та прізвиська провідників, а не на сході, де про Холодний Яр всіляко намагались забути як жахливий сон. Ба навіть більше. Тактика та організація УПА здебільшого пеейнято саме у холодноярців, та засадничі гасла також.

12. ГРАНД

стосовно думки Шкляра, тут була ціла тема, в якій В.Шкляр чітко і ясно її висловив. Ви там здається не дуже раділи його думці.

13. STK

STK Дуже важлива персона

Ви хоч самі розумієте, що несете %-) Я рзумію, що треба викрутитсь якось, але ж думайте, що пишете. Адміністративно-територіальне поняття - це область. Ну і де в Україні є Донбаська область? До речі, Волинь і Поділля більшу частину своєї історії знаходились в одній державі.
    Ну добре, давайте області візьмем. Розкажіть, яка велика різниця між Рівненською і Хмельницькою областю і як багато спільного в Хмельницької області з Донецькою? Чи області порівнювати - це теж зелене з кислим? :rolleyes:

14. Оникс

Оникс Well-Known Member

В сферу держави Дике поле попало тіко у 19 сторіччі. Тай то частину його (Донбас) фактично продали англійцям... Але ці землі були заселені - були тут і хутори, и невеликі села. Тулилися вони біля річок (бо ті були судоходні), та біля гаїв з крининями... З тої пори залишилося багато українських назв, козацьких прізвищ....
    Ті, хто тоді "понаїхали" швидко переймали колотит Донецького спепу, а був він українським. Українці і українське домінувало при Юзі. Він до побудови своєї домівки у Юзовці, жив в українській хаті. З того часу полюбив і українську кухню, і українські пісні - про це є в спогадах. І 15-річний росіянин Хрущьов закохався в Украйну на Донбасі: кухня, мова, пісні, українські красуні...:pardon:
    Ситуація почала змінюватися тіко після війни. Але й останній радянський перепис красномовно говорив про те, що українців у Донбасі більшість. І тоді вже не було міфічних українізаторів і ще не було Ющенко та помаранчового майдану... :pardon:

15. Hightower

[OFFTOP]...во время которого так много было сделано для разделения с обоих сторон имхо! :sad:[/OFFTOP]

16. Оникс

Оникс Well-Known Member

...

17. Степаныч

[OFFTOP]Я то розумію. А Ви? Я хоч десь, хоч раз щось подібне Вам про Вас написав? А у Вас що не допис, то перехід на особистості. Продовжувати розмову з ВАМИ у такому хамському тоні не маю ніякого бажання. [/OFFTOP]

18. STK

STK Дуже важлива персона

Та я й не сильно сподівавсь, що буде що сказати по суті.
    А на рахунок хамства мовчали б краще, я ще пам'ятаю, як деякі модератори замість попереджень плюси в репутацію роздавали за хамство...

19. Степаныч

І що?:scratch_one-s_head:Що це доводить?

20. Mr. Blick

Mr. Blick Дуже важлива персона

Що,що. Що східна Україна - історична етнічна українська територія.

а де твій аватар? :)