[2011] Японія, землетрус 8,6 бала

Тема у розділі 'Що у світі чути', створена користувачем Deus igrok, 11 бер 2011.

1. Tanka

Tanka Well-Known Member

NHK повідомляє:
    Японці поки ще не можуть привезену воду з гелікоптера, бо в районі 3 енергоблоку дуже висока радиація.:sad:
    Взагалі, я так зрозуміла, що оце охолодження стрижнів може продовжуватися до декілька місяців. Головне не допустити ланцюгової реакції.

• Подобається Подобається x 4
  2. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

• Подобається Подобається x 5
  3. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Это повод вам погуглить как измеряется гамма-фон.

• Подобається Подобається x 1
  4. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

---------- Додано в 14:25 ---------- Попередній допис був написаний в 14:21 ----------

5. -

6. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Крім проблем з розплавленими реакторами, є інша проблема. Можливо, гостріша і важча. Бо реактори все-таки закриті металевою оболонкою товщиною 16 сантиметрів... Якщо вона ще не проплавилась... А ще - контейнментом - залізобетонною оболонкою, хоч і частково зруйнованою...

Але в кожному з реакторних блоків були ще й басейни для розхолодження та зберігання відпрацьованого палива і для тимчасового зберігання до перевантаження свіжого палива. Ці басейни знаходились нагорі, над реакторами. І коли вибухнув водень, басейни було пошкоджено або зруйновано. Вода або витекла, або розігрілася і википіла. Або було обірвано трубопроводи, що подавали воду...

І тепер стержні-ТВЕЛи без охолодження перегріваються, тріскаються, плавляться... В атмосферу летять важкі високотоксичні нукліди з високим рівнем радіації, та паливо - типу урану, плутонію, тощо. При наближенні одне до одного розплавлених чи пошкоджених стрижнів відбувається ланцюгова реакція і тепловий вибух - миттєве випаровування палива, оболонки... І все це викидається назовні, вибухом. При цьому в атмосферу викидає тисячі кюрі радіації... Рівень під час такого теплового вибуху короткочасно сягає 50000-100000 рентгенів на годину. Людина від такого рівня радіації перетворюється на желе, миттєво.
    Тому й вертольоти над реакторами не літають, і персонал підійти туди не може. Бо все це вже частково могло статися. І рівень там дуже високий. А залити водою з борною кислотою треба. А якщо басейн зруйновано!? Куди лити!?

7. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Да, выросла, да в стержнях были пустоты. Это как-то меняет тот факт, что сотрудники, не обладающие соотвествующими для того знаниями начали проводить эксперимент? Какая конструктивная недоработка реактора, позволила отключить систему АЗ? Авария была вызвана сочетанием факторов, не надо всё сваливать на недоработки конструкции РБМК.

Я рад, что себя вы считаете достаточно компетентным. Вы наверное один такой. :mocking:

• Подобається Подобається x 2
  8. Tanka

Tanka Well-Known Member

Зараз прочитала на КП, що посилається на Кіодо, про те, ввечері буде проведена операція по охолодженню 4 блоку за допомогою водометних гармат, що їх застосовують для розгону демонстрацій.

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

Якщо літають вертушки і носять воду - значить таки вибухне... (нажаль)

10. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

:)))

• Подобається Подобається x 3
  11. Svjato

Svjato Well-Known Member

12. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Все це є, все це проектується і випускається на серійних реакторах. Тут інше - значне перевищення сесмостійкості системи. Вона була дуже високою. Зверніть увагу - в Японії повно хмарочосів. Не впав ні один, навіть від такого землетрусу.

Але реактор - складна споруда. І її стійкість не може бути нескінченно високою. Вона такою і не була...

---------- Додано в 15:07 ---------- Попередній допис був написаний в 15:06 ----------

Вже все вибухало, і не раз. Головне, щоб не опромінювалися люди. У мене навіть закралася крамольна думка - нічого не чіпати, і не підходити. Нічого змінити вже майже неможливо. І молитися тільки, щоб вітер не повернув на сушу. А те, що віднесе в океан... Але ж в океані є затоплені атомні лодки, ядерні боєприпаси, виходи на дно уранових руд тощо... А рибу ми їмо. Можливо, океану таке забруднення надто не загрожує.

• Подобається Подобається x 6
  13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Не може вибухнути те, що вже зруйноване (обшивка). Але при витіканні палива і раптовому контакті з водою - локальні вибухи у формі гейзерів не виключені...

---------- Додано в 15:13 ---------- Попередній допис був написаний в 15:08 ----------

78 рік... "обуздали" редіацію! Щастя, халявний ресурс моря у якості охолоджувача... Трава не рости... Думали таки про енергію а не про можливі аварії.

14. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Реакторам 40 років. І вони самі - витримали удар. Просто землетрус та цунамі були безпрецедентно сильні... Не витримало головне - охолодження. І не могло витримати. А далі - пішло...

15. vseprav

vseprav Well-Known Member

16. FourA

FourA Дуже важлива персона

Моя версия не является персональной. Основана на открытых и закрытых публикациях(к ним я тоже имел доступ), а также на моих беседах с моими однокашниками по университету - специалистами по ядерной физике, работавшими на ликвидации аварии и участвовавшими в работе комиссий. Уровень моих знаний позволяет мне определить настоящую причину взрыва от приведенных Вами конструктивных недостатков реактора типа РБМК, о которых было давно известно всем специалистам. Как было верно замечено Вашим оппонентом, недостатки бывают у любой техники. Идеальной и безотказной техники не бывает в принципе - в чём мы убедились на примере нынешних аварий реакторов АЭС в Японии. Не уверен, что Вы получили образование именно по ядерной физике, которое я всё-таки имею. Одно дело - читать публикации в СМИ, немного другое - разбираться на уровне специалиста. Это сказано отнюдь не для Вашего "опускания" - Вы здесь делаете хорошее и доброе дело, информируя форумчан о событиях в Японии. Я лишь иногда вношу коррективы. И пожалуйста, не впутывайте в это дело идеологию. Это тоже порой выглядит непрофессионально. ;)
    Кстати, прочитал слова о вертолётах, которые носят воду для охлаждения. Скорее всего в емкостях, которые висят внизу под вертолётами, находится раствор борной кислоты. Бор эффективно поглощает нейтроны и препятствует возникновению неуправляемой цепной реакции. Но если жидкость для этой цели носят в емкостях под вертолётами, это значит, что корпуса реакторов повреждены - как в таком случае вылитая жидкость попадёт в активную зону?

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я думаю, чи не варто задати питання - де модернізація наших станцій, де додаткові заходи безпеки, де наші роботи...
    (Знаю, що модернізація на наших станціях відбулася після Чорнобиля - але лише у сфері моніторингу і переходу на комп'ютерну техніку...)

Ще слід зауважити, що в робочій зоні РМБК - близько 180 тон матеріалу , а в реакторах Фукушіми лише 60 ...

18. FourA

FourA Дуже важлива персона

19. poetka

poetka Дуже важлива персона

Просто жах......
    Можливо не в тему: але як це відіб"ється на Україні?Кажуть що радіція досягне України за кілька місяців,тттт...ото буде не солодко....

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

Є поняття концентрація шкідливих елементів.

Думаю нам Фукушіма так загрожує, як їм наш Чорнобиль...

а де твій аватар? :)