Свідки (2)

Discussion in 'Релігії народів світу' started by MARTINI, Mar 14, 2011.

1. sitech

sitech Well-Known Member

Я розумію, що ви вірите в теорію церковного авторства канону, і я знаю, що її викладають в семінаріях, але я в цю теорію не вірю, тому що вона не базується на фактах. Почитайте провідних біблеїстів і текстологів, наприклад Мецгер або Гарнака. Те, що церква склала список канонічних книг, ще не робить її їх автором. Не книги є авторитетними тому, що церква їх включила в якийсь список, а навпаки, церква їх включила в список, тому що вони є авторитетними. Відчуваєте різницю? Дуже часто переплутають причину і наслідок. Церква просто склала список найбільш шанованих, самим популярних серед християн і найбільш визнаних на той момент книг, от і все. У чому ж її заслуга? Вона не створювала канон, а лише констатувала його існування, і у неї немає ніякого морального права приписувати собі його авторство (хоча це, звичайно, відмінний риторичний хід). Це приблизно як якщо я складу список фільмів, які отримали Оскар, а потім почну вимагати відсоток від касових зборів з цих фільмів. Вибачте, на якій підставі?

2. Real

Real Well-Known Member

ну тоді все просто: наведіть факти які свідчать про критерії, по яких визначалося чи була дана книга натхнена Богом, чи ні.

Файна алегорія! :) Але погодьтесь, не всі гарні фільми отримали Оскар. Можливо до деяких творів наше суспільство просто ще не доросло. Але ще має шанс. З апокрифами шансу у нас не має. І відповіді на питання ЧОМУ існують тільки в теоріях, на жаль.

3. sitech

sitech Well-Known Member

Ці книги повинні були наповнені піднесеними думками Єгови Бога (Ісая 55:9). Не дивно, що Біблія збереглася стільки часу!

4. Real

Real Well-Known Member

ну от... я вам про факти, а ви мені агітки! :)))

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Сито, а хоч знаєте ви хто уклав Біблію такою, яка вона є зараз і якою користуєтесь Ви? Хто визначив: ось цей текст натхненний, а цей ні?

• Подобається Подобається x 1
  6. sitech

sitech Well-Known Member

Ви задаєте питання таким чином, ніби то вже знаєте відповідь.
    І хто ж?

7. sitech

sitech Well-Known Member

"не буде почуте воно на устах твоїх." (Вихід 23:13)

"...не буде почуте воно на устах твоїх." (Вихід 23:13)
    Дивує метаморфоза, що відбулася з ім'ям Бога за останні приблизно двісті років. У 19 столітті і в Україні, і на Заході це ім'я було широко відомо і активно використовувалося в середовищі інтелігенції. Але на початку 20 століття щось ніби перемкнулася і це ім'я виявилося табуйованим. Сьогодні його не почути в церкві і не прочитати в літературі, хіба що в вузькоспеціальної. Всі християнські конфесії немов з переляку відсахнулися від цього імені, залишивши свідків Єгови з ним один на один. З загального надбання іудео-християнської цивілізації воно перетворилося на ексклюзивну власність однієї конфесії.

Ісус говорив в молитві своєму Отцю: «Я ж Ім'я Твоє їм об'явив й об'являтиму», «Нехай святиться Ім'я Твоє» (Івана 17:26, Матвія 6:9). Кому в 21 столітті Ісус відкрив ім'я Отця і хто його святить? Сьогодні має місце та ж ситуація, що була в старозавітну епоху: як тоді був тільки один народ, який поклонявся Єгові і прославляв його ім'я - так і сьогодні. Як у минулому, так і сьогодні будь-хто, хто бажає поклонятися Господеві позбавлений від болісних пошуків, оскільки прапор цього імені піднято високо і добре видно, його не можна ні з чим сплутати, не можна не помітити. Сьогодні, якщо ввести ім'я Бога в інтернет-пошуку, то в перших же рядках будуть офіційні сайти свідків Єгови. Чи випадково це? Я думаю, це прямо пов'язано з останніми днями, про які в Біблії говориться: «В останні дні гора дому Єгови утвердиться над вершинами гір і підніметься над пагорбами» (Ісая 2:2).

Редактор одного християнського інтернет-ресурсу якось висловився, що визнає ім'я Бога, але принципово не вживає, щоб не виникло асоціації зі свідками Єгови. В результаті він погодився опублікувати статтю, де було вжито ім’я Бога, але тільки за умови, якщо приберуть з неї це ім'я. І який же сенс у такому визнанні? Який сенс визнавати щось, якщо ми це принципово не використовуємо? У чому різниця між таким визнанням і невизнанням?

Є й більш сумні приклади. Один чоловік зізнався, що сприймає слово «Єгова» як лайка. Доводиться констатувати, що він має рацію: російським сектоборцам успішно вдалося поставити ім'я Бога в один ряд зі словами типу «гербалайф» і «МММ». Ім'я, яке прославляли Пушкін і Мусоргський, для сучасного росіянина - лайливе слово.

Слово «алілуя» - одне з найбільш відомих і популярних в християнській культурі. У багатьох протестантських церквах, особливо в Америці, це слово можна почути по сто разів на кожному богослужінні. Його співають у мікрофон на всі лади, під нього плескають в долоні і стукають ногами, з ним валиться об землю. Це єврейське слово, чомусь використане в грецькому тексті без перекладу, означає «вихваляти Єгову» (або Іах, скорочена форма). Мільярди християн закликають єврейською мовою вихваляти Єгову - але самі не роблять цього. Більше того - принципово проти цього. В такому випадку, вимовляючи «алілуя», вони вимовляють ім'я Бога всує і порушують третю заповідь, чи не так?

Нам пояснюють: у Бога багато імен, Єгова просто одне з них і тому не варто особливу увагу. За цією логікою і в мене багато імен, чи в будь-кого з вас, і моє ім'я просто одна з багатьох, типу «людина», «блогер» і «україниць». Але якщо ввести ім'я в пошуку, можна відразу знайти сайт і інші координати, а за словом «людина» будь-кого знайти проблематично. Ім'я тим і відрізняється від титулів та інших позначень, що дозволяє однозначно ідентифікувати свого носія поза контекстом.

Будь-якому гебраїсту, будь-якому фахівцеві з єврейської історії прекрасно відомо, що євреї завжди знали тільки одне ім'я Бога, а не кілька. Саме це ім'я вживається в їх священних текстах в кілька разів частіше, ніж всі інші епітети, разом узяті (Єгова - майже 7000 разів, Бог - 2600, Господь - 338, Саваот - 256, Всемогутній - 58, Творець - 25). Саме воно використовується в численних єврейських іменах, включаючи ім'я Ісуса. Саме його, а не якесь інше, євреї з часом перестали вимовляти через забобонного страху порушити третю заповідь і під впливом ідей платонізму про те, що Всемогутній Бог повинен бути безіменним. Зауважимо: безіменність Бога і третя заповідь у євреїв асоціювалися лише з ім'ям Єгова, а не з якимось іншим епітетом.

Факт в тому, що сучасний християнський світ зробив з ім'ям Єгови те, що сам Господь велів зробити з іменами неправдивих богів: «А ймення інших богів не згадаєте, не буде почуте воно на устах твоїх.» (Вихід 23:13) У стародавній культурі згадка чийогось імені означало повагу, відповідно, незгадування, особливо демонстративне, підкреслювало неповагу і нехтування його носієм. Євреї повинні були повністю перестати вимовляти імена неправдивих богів, що означало б, що вони відрікаються від них і забувають.

Те, що служителям Бога пропонувалося зробити з іменами неправдивих богів, християнські конфесії (а до цього євреї) зробили з ім'ям істинного Бога.
    Вражаюче!

8. Coffe13

Coffe13 Дуже важлива персона

Ситечу, а вам не набридло клонувати одні й ті ж теми? Вже ж створювали аналогічну, вам чемно показали місце де можна поспілкуватись. На що ж в кожну гілку тицятись?
    П.С. Чи то може "Переслідування Свідків Єгови" перейменувати у "Переслідування Свідками Єгови"?

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Церква......

10. sitech

sitech Well-Known Member

Ви й не побачили, що мій допис був у зовсім іншій темі (не антологічній)?

11. Markodius

Markodius Well-Known Member

А зміст суттєво змінився?)

12. sitech

sitech Well-Known Member

І я з вами повністю погоджуюся, що саме церква уклала Біблію такою, якою ми її бачимо, але церква в тому сенсі, в якому її розуміли в першому сторіччі нашої ери, тобто як збір людей, учнів Христа. Вони признавали тільки ті книги, які були вибрані Богом та говорили про його волю

13. Markodius

А після них її ще сотню разів переписали як тоді хотілося :)

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Як завжди - брехня.
    У першому столітті ще не було Біблії у тому вигляді, яка є зараз.

Коли там кінець світу, пане Сито?:crazy:

15. sitech

sitech Well-Known Member

Порівняйте.

16. Markodius

Сенс один і той, не бачу сенсу проводити детальні порівняння)

17. kjk

kjk Дуже важлива персона

ті фанатики то ж нездорові люди
    був я адміністратором я би відразу таких в бан

• Подобається Подобається x 3
  18. sitech

sitech Well-Known Member

Можливо так воно й було, але, порівнюючи сучасну Біблію з археологічними знахідками, артефактами, сумнівів немає - Біблія з того часу не змінилася.
    Чим більше я думаю про причини, що заважають людям прийти до Бога, тим більше розумію, що ця причина тільки одна - невір'я. Якби людина повністю, всім серцем повірила в те, про що читає на сторінках Біблії, якби повірила у Всемогутнього і доброго Бога, який може і хоче йому допомогти, то його життя змінилося б на 180 градусів. Вся його система цінностей і пріоритетів, весь уклад життя, ставлення до світу, людям, проблемам, самому собі - все було б струшеним до основи й перетасовано і вибудовано за зовсім іншими лекалами. Він вже ніколи не скаже, що для Бога у нього «немає часу», тому що зрозуміє: все, чим він до цього займався, поряд з вічністю - ніщо, і тільки зараз він почав жити по-справжньому. Його не буде цікавити думка оточувальних, тому що для нього буде важлива думка тільки однієї особистості - Бога. Його вже не налякати словом «секта», тому що він байдужий до придуманим кимось ярликами. Не даремно Христос говорить, що віра рухає гори (Матвія 17:20). Саме віра, а все інше лише її наслідки.

---------- Додано в 19:13 ---------- Попередній допис був написаний в 19:10 ----------

Саме в цьому. Її перші розділи написані приблизно 3500 років тому, а до 98 року н. е. вона вже була закінчена.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знову брехня. Біблія не була у 98 році такою, якою вона є сьогодні.

Біблія в такому вигляді, яка вона є була укладена у 3-4 столітті і урочисто потверджена на Флорентійському, потім Тридентському та 1 Ватиканському Соборах.

• Подобається Подобається x 3
  20. sitech

sitech Well-Known Member

А я якраз і не провожу. А ви, якщо не бачите в цьому сенс, можете переключити свою увагу на інші теми форуму

а де твій аватар? :)