Я люблю, когда время есть поколдовать, часть томата слегка пассеровать с луком, а часть - нет, сразу в борщ. Если есть самодельная заправка (помидоры-красный болгарский-чеснок-острый перец на мясорубке, закипело и в банки), то еще ее сверху. Всего томата немного кладу. Ну и болгарский, в морозилке или свежий - обязательно. А вот свеклу, морковь - нет. Кубанский борщ. Оранжевый
Присмак томатного СОУСУ я теж не люблю,а томат то трохи інше.Томат то просто уварені помідори.Саме краще це коли замість томату використовується томатний сік власного приготування.Томатний сік в пакетах і поряд не стояв,то просто розведена томатна паста.
В мене нема проблем з кольором борщу. Я роблю майже так само, як Любімая - не варю буряк, а тушу його з морквою та цибулею на сковорідці. По перше, буряк тоді не розмазня виходить, а хрумкий такий, прикольний, а по друге, час значно економиться, якщо його попередньо не варити. Тільки я буряк додаю тушитись до цибулі і моркви, коли вони вже трохи підтушені, а не разом, і буряк відразу скроплюю трохи оцтом. Ще я фанатка часника, тому тицяю 4-5 зубчиків, розрізаних навпіл, в ці тушені овочі. Ням-нямка! ---------- Додано в 13:07 ---------- Попередній допис був написаний в 13:04 ---------- Я даю, бо після нього такі мацьопкі баночки лишаються, в яких зручно зберігати різні приправи :shy:
Насколько я понимаю, избавиться от привкуса можно пассировкой. Гм, борщ без свеклы, я правильно вас понял?
Щодо "оранжевого борщу". Мої бабці в центральній Україні теж такий варили. Але там все одно був буряк, просто вони його кидали варитися відразу просто в борщ - навіть раніше за картоплю, і він вварювався. Плюс сметана відразу просто в баняк. Плюс помідори - так само відращу туди, а не тушковані. От і виходив він іншого кольору і трохи інший на смак. Але все одно смачний. А взагалі колись бачив у старій кулінарній книжці окремий розділ "борщі" - там кілька десятків різних варіантів було...
Зі сметаною борщ довго не постоїть. Хіба зразу їсти. Але кому хочеться варити тільки на раз? Я для нас двох варю першого 3 літри і кілька днів їмо.
Тому зараз так і не роблять. А в моєї бабці було пятеро дітей, зяті й невістки, два десятки внуків і правнуків - там інакше як на раз не виходило Навіть при тому, що був такий баняк для борщу - в мене на кухні немає жодного, який вміщав хоча б третину того
Це зажаркаВ кулінарії термін-пасеровка. В підручнику з кулінарії борщ без буряка має назву "московський"але там,здається ще чи то копченості йдуть,чи ковбасні вироби .Треба знайти книжку перечитати.
Да. Знаю, что неформальный борщ (само название - буряковы щи), однако вот так. Морковь и свекла в горячих блюдах мною не приветствуются, за парой-тройкой исключений Еще вареники с творогом - исключительно без сахара (второе блюдо, не десерт). Вот вареники леплю "веревочкой", всегда думала, что это чисто украинское. Ан нет Это по поводу "все по-своему делают". З.Ы.Сын, когда был маленький, борщ есть отказывался. А вот "оранжевый суп" - за милую душу. Туда же "зеленый суп", "красный суп" (это все борщи, ему я со свеклой отдельно делала послаще). Да, и "желтый суп" - куриный
http://kuking.net/2_907.htm На самом деле на Кубани и со свеклой борщ делают, и без свеклы. Просто без свеклы больше нигде не встречала. Болгарского только от души нужно. И чуть чесночка. Самую малость, в самом конце Да, и автор права. В борще у нас больше всего ценится кислинка. Вот поэтому я часть томата не пассерую. Там кислинка остается. Летом, конечно, только помидоры. Но если их тоже слегка пассеровать, будут кислее.
І я так варю,точнісінько.....але взимку буряк відварюю(десь хв. 15) потім тушкую вже з готовими морквою і цибулею і бульйоном з каструлі десь 4 хв.правда без томату,коли помідори є додаю їх. ---------- Додано в 16:44 ---------- Попередній допис був написаний в 16:39 ---------- І ще щоб буряк кольору не втрачав додаю капку цукру і зажарку оту всю вкидаю перед тим як виключати борщ....бо чим довше кипить тим він стає світлішим і тьмяним...а я люблю бурдовий борщ....а ще більше молодий,з молодих весняних овочів,ну але такий борщ весняний гріх варити на бульйонах.....
В кислому середовищі колір буряка не втрачається,тому при варці додають трохи оцту. А у мене зараз макарони по-флотськи і салатик з буряка,зеленого горшку і зеленої цибульки.Пізніше буде вівсяне печиво.
А у мене сьогодні висить дохла миша і в холодильнику і в баняках.. так впадло щось робити, що то капєц....