Прикладів нема, все ясно. У нас, з Ваших слів, це робиться з явних амбітних причин - стенограма, там, публікація в пресі ВР, складання проектів Законів - звісно це чистий апломб. Знаємо, проходили: "Вы нас понимаете когда мы говорим по-русски, и мы вас понимаем, когда вы говорите по-русски. Так к чему выкобеливаться?" Яка нісенітниця!!! Вимагати від Закону відповідати вимогам кожної людини - то вже занадто. Перепрошую Пане звідти, Вам не набридло? Спочатку вигадувати якісь проблеми, потім наводити надсумнівні приклади, та ще й мати нахабство тицяти нас в них носом?
Не совсем так: мы вас понимаем, когда вы говорите по-украински. В этом все дело: нет никаких практических причин для ограничения двуязычия. На Украине для этого идеальная ситуация - практически все понимают другой язык. А говорить, понятное дело, удобнее на своем. Так в чем же дело?
Франце-Йосипе, я тут з осені 2004. Півтора роки модерував, кого тут тільки не зустрічав (і з ким тільки не боровся) - і ФСБ, і російські "медійники", і "стратегічні дослідники", і ЧФ РФ. Втомився бути "гостинним" і "толерантним". Пишу "Київ", щоби мене не вважали галичанином, тому іноді дозволяю собі прямолінійні вислови (за що галичани іноді дякують в ПП).
Вот когда ВСЕ и вправду заговорят на двух языках, тогда можна будет и задуматься о официализации двуязычия. А пока у меня такое впечатление, что украиноязычные свободно владеют двумя языками, чего не скажешь о русскоговорящих, часто даже непонимающих, о чём речь идёт, прося повторить на русском. И это живя всю жизнь на Украине. И далее. Дети теперь не обязаны учить русский, так они им и не будут владеть. Так на каком языке будущее поколение будет общаться между собой. Предлагаю - английский. А - вы?
За себе говоріть, Ви тут не вповноважений представник. На запит "не понимаю по-хохляцки" Гуугль видає 19000 з копійками посилань тільки по блогах. Так що, Ви там спочатку досягніть внутрішнього порозуміння, потім ласкаво просимо сюди, лекції читати.
Пошукайте "не розумію кацапської" А шо нерозуміння є - то да-а-а-а ... куди й'бо діватися, ну не всі ж поліглоти
Лично я не возражаю против английского - я проф. переводчик данного языка.:smile: Говоря серьезно, будущие поколения решат свои проблемы сами. Нам же желательно решить свои сейчас, а не оставлять их в наследство потомкам. Тем более, что проблема решается простым росчерком пера и не требует ни копейки денег. Зачем же откладывать на потом?
Интересно было бы узнать почему? Ведь если русский представляет опасность для страны, как утверждают некоторые на Украине, почему бы действительно не запретить?
Как утверждают некоторые в России, некоторые в Украине утверждают, что ... Це називається ОБС (одна бабка сказала) ...
Kwl, якби Ви жили в країні з високим рівнем демократії або з давніми культурними традиціями, тоді можна було би зрозуміти Ваш менторський тон та інше. А так - ще раз наполегливо раджу: займайтесь своїми внутрішними проблемами. Нам з вами не по дорозі. Якщо цікавість не дає спокою - читайте давні та архівні гілки. Там по 5 разів все це вже обговорювалося.
Как жителю тоталитарной России мне как раз хотелось бы приобщиться к европейской культуре, которой Львов давно известен. Заодно и украинский бесплатно подучить. Не гоните сироту... Что ж, это понятно: мы все вышли из "країни рад"...
Був тут такий москвич Н (він же на інших форумах К). Всюди співав пісеньку "Нашел в себе украинские корни, хочу выучить язык и историю, не гоните". А потім... порадили йому писати про футбол та автомобілі. (після того, як йому назвали фізичну адресу виділенки в Москві, внутрішні адреси компів в його мережі, назви сусідніх офісів та повну статистику відвідування сайтів з тієї адреси). Завдання начальства він провалив і його перекинули на іншу ділянку. Це Ваша справа визначати, звідки вийшли Ви. Боря Моїсєєв, пардон, любить говорити з гордістю, що він народився у тюрмі. Тут досить гілок, щоби тренуватися в українській мові. А підливати солярку в гарячі гілки не раджу. У мене все.
Якщо Ви вирішили мати мовну практику полемізуючи, то явно обрали невдалу для Вас тему, або обрали неправильну тактику. Не буду пояснювати наскільки близько в наших очах до об'єтивності лежить Ваш погляд звідти ... Тому, хочте вчити мову, хочте захищати російськомовних в Україні - прошу (власне я) робіть то не з переляку від репортажів ОРТ. Борисе, як би то не сталося, що через одного киянина і одного дніпровця, комусь самі-знаєте-де можна було б сказати "галичани - кляті нацики"
..... а хотя бы почитав посты Степаныча и Дальневосточника! Пан Городецкий?Я правильно понял Вашу драгоценную далеко идущую мысль?:cool: