Та нормально то є. Кожна людина має право подякувати іншій людині. Я завжди майже залишаю чайові. Максимальні чайові дав у Ризі симпатичній білявці - 5 євро. Не знаю, чи то багато по їхніх мірках, але по наших - 100 грн. Ого! Вона сказала, суп з лисичок хороший, бо латвійський.
А хіба в нас так не роблять,не дають такі собі"чайові"??? ---------- Додано в 13:06 ---------- Попередній допис був написаний в 13:01 ---------- В нас тоже є такі заклади в яких у чеку зразу вписують певний відсоток за обслуговування.Я цього не підтримую,бо я не прийшла у столову,де є самообслуговування,а в нормальний не дешевий заклад,тому на те і є офіціанти,щоб обслужити клієнта.В кожного своя робота,їхня полягає саме в цьому.Тому сама частенько залишаю чайовіА вписувати добровільно-примусово % не гарно і не правильно
В США як правило не виписують суму. Це загальне неписане правило. Можна і 6% це все одно краще чим нічого. Я писав про іншу країну. Як в Україні це інше питання. В США окрім незначної кількості дуже дорогих ресторанів офіціанти майже не отримують зарплати. І звільнити їх можуть будь-коли без будь-якої причини. У Франції платять кращу платню і звільнити майже неможливо. Різні системи. Хамуватих офіціантів у Франції можна зустріти частіше чим у США де їх майже нема бо зразу втратять роботу. Я просто інформую тим кому цікаво. Офіціант в США який не отримає чайових працює для Вас безоплатно. І він хоч нічого не скаже але буде дуже незадоволеним.
Задурно тільки в срср працювали. Зп офіціанта 12-15 $ за годину, але власники намагаються брати студентів на 8-10$ все інше це чайові. Мій малий колись давно на Нантакеті за сезон стільки капусти нарубав, що аж одружився на ці чайові. Нє, трошки всеж допомогли))))
Нічого собі.То це ж точно мають бути студенти,які просто підзаробляють.Бо прожити самому на такі гроші в США точно не реально. ---------- Додано в 14:13 ---------- Попередній допис був написаний в 14:12 ---------- Значить не погані чайові були,що навіть одружився
В них платня офіційна дуже низька. Головний прибуток із чайових. На офіційну платню з нинішніми цінами прожити дуже тяжко. Але це все відносне. В провінції витрати на життя менші і там платня грає меншу роль. В дорогих ресторанах зазвичай платні хороші і ще вони зазвичай є членами профсоюзів, тому і платні хороші. І плюс чайові які набагато вищі в дорожчих ресторанах. Але назагал офіціанти це люди які працюють не повний тиждень і річної платні не отримують а якщо і отримують то дуже низьку. Тому чайові для них є головним прибутком. На їхню платню прожити неможливо принаймні у великих містах.
Там дуже багато так званів "буфетів", шось на кшалт шведського столу, береш що завгодно і скільки завгодно. Так на 15-20 баксів отимаєте стільки, що не влізе. А в середньому поїсти в з офіціянтами десь від 50$, але це в НЙ, в СФ можно і за 30.
В Н.Й. десь від $10-30 це якщо недорогий варіант. Без чайових. Вони і не є необхідні. Є повно кафе із самообслуговуванням окрім того багато ресторанів мають опцію де можна замовити обід за баром і тоді не потрібно платити. І час економить коли працюєш. Можна взяти на винос і десь їсти на вулиці чи парку. Десь в районі $10. Залежить скільки їсти зрештою. Найдешевший варіант це піца напевне. Вона тут непогана. Найдешевше що я зустрічав це $1 за кавалок на Святого Марка. В середньому звичайно десь $5 але ціни справді дуже різні в залежності частини міста і піцерії. До речі якість і ціна піци зовсім не зв’язані. Італійці її зазвичай краще роблять і хоч не завжди але багато можна знайти цілком не дорогих італійських піцерій.
Нещодавно були з дружиною у Празі. Рівень обслуговування залежить від закладу. Загалом позитив. Але в одному місці дружині не донесли одну страву, в чеку (розраховувався карткою) пробили зайве пиво і окремим чеком - "чайові 7.5%". Більш того, в меню стояли ціни без ПДВ (21% в Чехії), а в чеку "Dan" приплюсовувалася до сумарної вартості страв. Пішов розбиратися. Суржиком+англійською дав зрозуміти, що 4-го пива не було і за такий сервіс я не збирався платити "Tip". Будьте готові до того, що зайду ще раз і в разі обрахунку поскаржуся топ-менеджеру сусіднього готеля, в якому зупинився. Втратите клієнтів. Мовчки віддали зайве готівкою. Таки зайшли туди іншим разом, була інша команда персоналу. Все підрахували коректно, ПДВ було включено типу "в тому числі". Кельнерка сказала: "Якщо бажаєте заплатити чайові карткою, введіть суму в кронах на терміналі". І я ввів суму, яка складала 7%.
Ну $50 на одну людину без алкоголю я б не сказав що це середньо. В середньому місті можливо хоч і там є дешевші варіанти. В низу дуже непогані ресторани мають страви від $15-30. З чайовими хай буде на пару доларів більше. В китайському місті ще досі можна за $10 непогано поїсти в ресторані з офіціантом. От вже з алкоголем то дуже швидко можна піднятись і до $50 і до $300. Поза ти є і дешеві ресторани поза китайським містом де можна вкластись в $10 але останнім часом їх стало набагато менше. Польські, українські, латиноамериканські ресторани зазвичай були дуже не коштовні. Та й зараз вони ще існують. "Одеса" біля мене була дуже не дорога хоч я там років 5 не їв але якщо без алкоголю то впевнений що і сьогодні там можна вкластись в суму біля $10-15. При нагоді перевірю. Суші біля мого будинку менше 10 доларів. Деякі варіанти до 15. І воно зовсім не погане. Деякі ресторани трохи далі беруть 30-50 за суші яке тільки дещо кількісно більше. Хоч без сумніву в них є свої додатки яких в попередньому нема, наприклад м'ятне морозиво і гарний дизайн інтерєру. Далі на Святого Марка є кілька прекрасних японських ресторанів де в 10-20 легко вкластись якщо не пити цілу ніч пива що мушу визнати зі мною в старі часи рідко траплялось. Тому ціни скачуть досить сильно в залежності від закладу. На Св. Марка я завжди ходив у компанії і не тільки їсти. Там атмосфера така що тільки їсти якось не випадає. Хоча можна напевне і якість страв у них дуже добра.
Я можу виправдати той персонал тільки одним припущенням: В меню кожна позиція була чеською, англійською, німецькою та російською мовами. Мабуть вони почули, що ми між собою читаємо вголос російські рядки без перекладу, прийняли нас за москалів, а нажухати москалів - це свята справа. Нажаль, в деяких інших закладах нас теж приймали за москалів і на запитання типу "цо то єст?" відповідали російською тоном "вчителька - тупим дітям". Тоді я відразу переходив на англійську і продавець або кельнер терміново кликав англомовного колегу. Я скачав на смартфон два російсько-чеські розмовники (українською знайшов лише словник), але не світив смартфоном, бо на екранному меню були у верхніх кутках расєйський триколор і чеський прапор. Один розмовник був для зовсім тупих росіян - промовляв чеські фрази жіночим голосом.
Перепрошую, писавши п. Миху я зовсім забув про Чайна-Таун і про його смачні та дешеві ресторани. Взагалі НЙ це якесь царство їжі і де навіть двох життів не вистачить, щоб усе посмакувати. Не дешеві, але дуже смачні ресторани корейські та німецькі в р-ні 40-х вулиць, чи ірландські, трохи нижче. Але чайові нібито обсудили, потрібно нову гілку відкривати, ресторанну.
А тоді прощається ---------- Додано в 18:53 ---------- Попередній допис був написаний в 18:51 ---------- Ха-ха-аха ото вам було весело напевно