Кнайпа Криївка / Слава Україні!

Тема у розділі 'Ресторанна критика', створена користувачем myRelax.com.ua, 3 жов 2007.

  1. myRelax.com.ua

    myRelax.com.ua Well-Known Member

    Кнайпа Криївка / Слава Україні!
    «Пароль?!» – таким погрозливим питанням зупиняє відвідувачів у під’їзді 14-го будинку*площі Ринок варта з кулеметом*. Можуть задати ще провокаційне запитання – «Москалі чи комуністи є?» Щоб не звинуватили нікого в дискримінації зазначу, що незалежно від відповіді двері «Криївки» гостинно відчинені для УСІХ відвідувачів. А охоронці – елемент епатажного образу закладу. Для тих хто незнайомий з назвою, «криївка» - це землянка в лiсi, або попросту сховок партизанiв УПА. Під таким іменем й відкрився нещодавно цей законспірований ресторанчик-музей.

    Криївка припаде до душі усім охочим повечеряти в польових умовах з похідного казанця, послухати українських пісень, поспілкуватись із знайомими в надміру гамірному клюбі *в повстанському антуражі. Час мого відвідування співпав з неймовірним ажіотажем навколо даної кнайпи. Побачити на власні очі рукотворне укриття під землею знайшлося багато охочих, які буквально в черги вишуковувались на столиках «Біля Діани». Кажуть, що справу з вільними столиками у закладі здатні вирішити роздані відвідувачам спеціальні ключі від криївки, але їх власників налічується вже значно більше аніж можливих місць.

    Насьогодні кнайпа представлена двома підземними продовгуватими залами з неотесаного каменю осіб на 80. Планується, що відкриють ще одну залу для «спокійнішого» спілкування. Доповнюють вигляд «землянки» фото на всю стелю колишніх повстанців, «а- ля керосинові» пальники, розвішана подекуди недіюча зброя та кожухи «тих» часів. Є у закладі і своя сучасна плазма (транслюють «24 канал») - як доказ того, що зв’язок з зовнішнім світом для партизанів залишається архиважливим. При цьому Ваші мобільні у підземеллі ловити (читай - працювати) не будуть. Що цікаво, офіціанти проінструктовані на предмет спілкування з клієнтами по темі «історія УПА», щоб гості міста могли задавати відмінні від гастрономічних запитання.*

    *********** Стосовно меню, в закладі присутній традиційний набір українських страв – куліш (10 грн), смалець (2 грн), кишка (18 грн), полядвиця свинна (25 грн), домашній сир (6грн), сальце (8 грн), ковбаски (12 грн), яловичина (20-24 грн), язик з грибами (24 грн), пироги (10 грн), білі гриби (24 грн), гарніри – бульба з салом, гречка (8 грн), голонка свинна (15 грн/100 гр), оселедець (10 грн), хрін (4грн). Ціни й на алкоголь середнього рівня – келишок медовухи – 6 грн, *Закарпатського – 10 грн.

    Зважте перед приходом сюди, що найбільш недоречно одягнутими Ви тут будете якщо прийдете у колготках-тире-панчохах (табуретки збиті з неотесаних дощок), вельветових речах та стразах (повстанці мають бути непомітнимиJ), «вечірніх» вбраннях (не впишетесь теж, інтер’єр навмисно дещо недбалий). Вже на місці відчуєте, що добре також*мати надгучний голос або надвисокий зріст, – так Вас швидше помітять офіціанти, докликатись яких у цьому галасливому мурашнику майже неможливо (що, маю надію, невдовзі помітить й адміністрація).*Загалом кнайпа "дуже молодіжна й завзята", тож зважте і*на це**–* навіть після втомливого робочого дня*тихо посидіти тут не вийде.

    Під час мого візиту деякі молодики надто близько до серця сприйняли атмосферу закладу і розповідали люб’язній варті, що чули за сусіднім столиком російську мову. Розслабтеся, хлопці… Криївка - гарна ідея як для бізнесу, так і для популяризації українського *(чому б ні?) без заїждженого шароварства й*деструктивної ворожнечі. Принаймні таким видається задум. А вже чи набуде визнання*у львів'ян та гостей міста використана*воєнно-політична тема*покаже час...



    *тел. 254-61-19



    ЧИТАТИ ДАЛІ
     
    • Подобається Подобається x 1
  2. ArxangeluS

    ArxangeluS Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    А не завеликі ціни? Смалець за такі гроші я і вдома можу поїсти... Невже повстанці такі багаті були? "Запарпатський" за 10 гр.? Жах...
     
  3. bora

    bora Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Маю звідти пару фоток. Чула неоднозначні відгуки про заклад штибу "Загралися хлопці, перегнули палицю". Але з атмосферою всередині закладу ніби все гаразд, ображених не видко.
     
    • Подобається Подобається x 1
  4. Meg

    Meg Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Тре туди якось сходити..Певно,цікаво і оригінально.Але,блін,де знайти час...
     
    • Подобається Подобається x 1
  5. sslonn

    sslonn Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Перша кляса! Обовязково сходжу... от тільки бронхіта вилікую:-(
     
  6. KabMiner

    KabMiner Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Негоже відступатися від традицій. Пропоную запровадити обовязковий розстріл відвідувачів, які розмовляють російською (холостими звичайно).
     
    • Подобається Подобається x 7
  7. Flamingo

    Flamingo Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Теж планую завітати в "бандеровский ресторан" (як пише газета "Сегодня" -
    http://www.segodnya.ua/news/510869.html). :ninja:
    До речі, я чула, що "Криївку" відкрили за аналогом київського ресторану-пабу "Партизан".
    Побільше би у Львові тематичних закладів.
     
  8. Зорянівонька

    Зорянівонька Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Обовязково туди піду!
     
  9. lanka

    lanka Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Прикольний заклад. Ціни теж не особливо кусаються, середні ціни нормальної кафешки. А атмосфера дійсно дуже сприятлива, особливою вона була у ніч виборів, ми там до ранку цідили пиво і слухали попередні результати виборів...у всіх відразу патріотизм прокинувся
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. sslonn

    sslonn Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    А нас не пустили - кажуть замовляти тре:sad:
     
  11. kYula

    kYula Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    На одному форумі зустріла частинку меню Криївки. Пропоную і вам ознайомитись.

    Короп «Усміх Нахтіґалю» (запечений)
    Святкова страва провідників батальйону «Нахтіґаль». До офіцерського раціону увійшла після переможного звільнення Львова від червоної чуми у 1941. У буремних 40-х героїчне воїнство батальйону неодноразово куштувало печеного коропа у похідних умовах, - так з’явилася зелень, котра нагадувала про еколого-центричність мислення державників. Риба ж уособлює християнські корені українського антикомуністичного руху. Присутність вудженого сала у страві ненав’язливо відтінює глибокий національний символізм.

    Печеня «Українського повстанчого флоту»
    Рецепт легендарної рибної печені бере початок з часів Галицького королівства, коли Полтва кишіла рибою, зокрема судаками. Згодом технологія вдосконалювалися. Товчений ріг туру та шафран витіснили паприка та шафран. Під час ІІ світової війни печеню варили у солдатських гелмах, а згодом – у горщиках. Була предметом заздрощів союзників з Африканського корпусу, котрі «ласували» печенею з варанів, заправлену страусячими яєчками.

    Москалики п’яні карасевидні (подаються на пательні)
    традиційно карасі символізували недолугість риб’ячого інтелекту, це перекинулося й на назву страви після знайомства українських кухарів з обмеженістю московських окупантів. Вкрай ефектно звучали супровідні слова кухарів-гуманістів при присиплянні риби та чищенні луски, зокрема, «давай, Стефко, ще троха поглуши москаликів», або ж «Гельмуте, не патрай го, він іще дихає», чи «Улясю, не запомни видерти москаликам зябри».
    Готується традиційно з додаванням білого вина, через це часом подекуди фігурує помилкова назва страви, позбавлена первісного значення як-от «п’яна кацапня»; нагадаємо, страва з цією брутальною назвою переважно готувалася у погромницьких середовищах просвітян-тарасівців з додаванням бурачанки.
    Завдяки кухарській вправности «П’яні москалики» неперевершена пісна страва, запроваджена у п’ятничний раціон капелянами повстанців.

    Банош «Угорський файний поліцай»
    Увійшла до повстанського раціону після кількох вдалих українсько-угорських миротворчих виправ. Після остаточної відмови Угорщини від претензій на Закарпаття стала фірмовою стравою порозуміння орденоносної червоночорнознаменної боївки імені Іштвана Гострисокиришина. Ознаменувала братерство зброї у 1944 році після вдалого звільнення угорських медсестер воїнами УПА з лап жидокомуни. Сметана наголошує на тижні глибокої вдячности угорських Лоліт до витривалости доблесних Рятівників.

    Голонка свиняча «Вечеря героя-дивізійника»
    Урочиста страва переможців. Походить з часів короля Галичини Данила. На думку історика Іцхака Трипоцера пов’язана з давньою традицією відрубування злодієві правиці, а відтята свиняча ніжка уособлювала торжество правосуддя. За іншими свідченнями, голонки з’явилися внаслідок відповідних катівських тренувань на свинках. Це блискуче спростував історик Мудослав Баняк, запропонувавши альтернативну версію: споживання свинячої ноги було моментом істини і гастрономічної перевірки національного коду в етнічно-неоднорідних товариствах: той, хто з’їдав голонку за раз – правдивий українець, вихований у добрих традиціях. Той же, хто вернув носа, – ставав першим у списку неблагонадійних. Так було викрито легендарного совєтського провокатора Алєксєя Абрамавіча Гомельсонєра.
    Стала символічною стравою Героїв славної Дивізії: кожен міг легко спожити за вечерю кілька порцій сього делікатесу.

    Капусняк «Щасливий сотник»
    Ритуальний капусняк. За давньою трипільською рецептурою мав би подаватися в монгольському черепі. Беручи до уваги брак відповідної тари, партизанські гастрономи відкинули цю ганебну традицію, наполігши на використанні хлібини та вуджених реберець. Нинішній рецепт усталений Степаном-Адольфом Прихуєвичем у 1944 році під горою Високій Верх, остаточна версія зверифікована В. Юженком у 2004 році. По тривалих кулінарних дебатах зі страви вилучені діоксин та свинячі чиряки.

    Пйільмйєні – ізвйєнітйє, нйє падайом. Нйєту в асортйімйєнтйє...
     
    • Подобається Подобається x 4
  12. levandivka

    levandivka Не демократ, однозначно.

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    -1.
    Не сподобалась ТАКа весрія стьобу. Зле пахне. Написано, підозрюю, більше для дискредитації і наруги.
     
    • Подобається Подобається x 1
  13. kYula

    kYula Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!


    о.О, пахне?)))Шкода Вас!
    Назва страви+пояснення звідки походження назви. І всьо. До того ж не я власниця Криївки.
     
    • Подобається Подобається x 2
  14. levandivka

    levandivka Не демократ, однозначно.

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    ТАК і я ж про те: власник "Криївки" не публікував би ТАКого меню.
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. kYula

    kYula Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Заявляючи це з такою впевненістю, Ви , напевно, володієте знаннями назв страв Криївки або, прийнамні, інформацією хто створював їх ідею...

    Додано через 12 хвилин
    Знайшла критику Апчьоти Моріс на http://pionerka-moris.livejournal.com/?skip=20
    криївка
    були у львові і вирішили зайти в новий цікавий гандель - криївка
    заходимо в браму, ніде нема ніяких ознак пітєйного закладу
    аж у кінці дверцята з віконечком
    звідти дядя такий:
    - слава україні
    - героям слава - відповідаємо
    - куди йдете - питає відкриваючи двері
    - їсти-пити
    -а звідки про нас знаєте?
    - в газеті прочитали
    - а може москалі вам розказали? гебісти серед вас є?
    - нема
    - ну тоді пийте, - з фляжечки наливає нам чогось у залізні чарочки, - а як неправду сказали то на небі червоні зірки побачите
    ми хильнули, посміялися і зайшли
    класний інтер'єр, гарна музика
    взяли меню
    звернули увагу на цікаві назві страв
    замовили капусняку хвальоного й чаю
    а далі меню ще роздивляємось, аж побачили
    " сало кошерне по гайдамацьки" шось нехароше відчулося. аж тільки от недавно читала про погроми на території україни
    ну, а наступне сало в меню, що називалося "погромною серенадою" змусило нас швидко піти звідти. бо вже не то шо капусняк куштувати, вже ні секунди не хотілося там лишатися, аж нудить почало
    швидко вийшли на вулицю, швидко пішли з площі ринок, швидко хтілося їхати з цього міста, швідко кудись з цієї країни
    де так цінують і свою історію, але зовсім не вміють поважати іншу
    або ж якшо ви такі вільні і розкуті юмарісти, то смійтеся і над своєю бідою. ж далі в меню мало б слідувати "супєц з бадилини наварістий. рецепт 1933 року" та "залівноє з дитячих мізків"
    и ці говнопатріоти ще скиглитимуть про те що хтось там щось не визнає?
    страшніше те, що це ж не одна хвора людина так написала. а зо два десятка людей до цього причетні - всі хто там працює.
    нам є чим пишатися! в нас унікальна культура! солов'їна мова! і багато героїчних постатей і подій
    але є речі про які краще не говорити, або говорити нейтрально.
    та ж якщо ви кичитесь цими жорстокими різанинами. то на ваше "слава україні" у відповідь хіба - "їдіть ви на***!"
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. levandivka

    levandivka Не демократ, однозначно.

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Будьмо уважні:
    .
    Розширено для уважних: це моя підозра (про впевненість не йдецця).
    Шкода, що Ви лінк не дали на "меню". :)

    Бо Релакс пише інакше:
    Невже збрехав?
    Чи там встигли Шеф-кухаря на ФСБшного замінити..?
     
  17. Redhotchilly

    Redhotchilly Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    мені так само не сподобалось...
    дуже схоже на провокацію...
     
  18. kYula

    kYula Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Далі.
    Знайшла на Комсомольській Правді статтю про Криївку.

    Ось які журналісти відмітили страви


    cупы: «Перше причастя героя», «Щасливий сотник»,
    крылья курицы «Полет Туполева»,
    свинина «Вечеря героя-дивiзiйника»,
    карп запеченный «Усмiх Нахтiгалю»,
    свинина на гриле «Сита боївка»,
    селедка под шубой «Жупан оселедцевий»,
    колбаса домашняя запеченная «Змарнiла втiха партизанки»,
    яйца фаршированные «Хрiновi яйця»,
    сырный пивной набор «Димiли Карпати»,
    помидоры «Колонiзоване Закарпаття»,
    какао «Дитинство Степана» (имеется в виду Бандера).

    Дзеркало тижня

    "... в меню что ни блюдо — образ. Не какая-то запеченная колбаса, например, а «змарніла втіха партизанки», не салат из огурцов и помидоров, а «пісний сніданок патріота», не борщ, а «перше причастя героя», не куриные крылышки, а «пальйот Туполева». Гарниры также идеологически выдержаны. Своим хлопцам — печеная картошечка с салом («свято в лісі»), а «немецким оккупантам» — диетическая гречка («будні вермахта»). Эти и другие «наїдки» предлагают запивать «елексиром патріота», более известным в широких кругах как отвар шиповника, или «медовухою на трезв’яка», или напитком «дитинство Степана» — любимым с детства какао."

    Дуже цікаві назви, які особливо привертають увагу туристів - багато хто, навіть, беруть собі на пам"ять це меню, звісно, за окрему ціну (здається 10 грн).
    Я не маю прямих джерел на меню, я не була в Криївці (проте дуже зацікавлена нею) але перечитала багато відгуків, якими й керуюся (тому й запитала чи має їх пан levandivka)
     
  19. levandivka

    levandivka Не демократ, однозначно.

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Всьо! переконали!
    Значить і там обгадили... :padonak:

    Хоча..? Комсомолійська "Правда"?.. :)
     
  20. KabMiner

    KabMiner Well-Known Member

    Відповідь: Кнайпа Криївка / Слава Україні!

    Піонєрка - атсилаєтца!!! разом з її критикою.
    Хочеться їй, бачте, їхати з цієї країни - ну то й їдь!!! Для чого ці душевні стриптизи влаштовувати...
     
а де твій аватар? :)