Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 961
  1. porfavor

    porfavor Member

    Жах який. Але от для прикладу - я працюю на харчовому підприємстві (досить великому). То у нас навіть заборонено лаборантам в цеху для відбору, скажімо, води на аналіз, користуватись скляними ємкостями - дозволено лише спеціальні пластикові, щоб раптом не розбились, чи не відколовся кусочок і не попав випадково в продукцію. А у випадку з чаєм - ситечко нас врятує! Якщо не пити просто з гайвані, звичайно.
     
  2. Efer

    Efer Well-Known Member

    Добрий Шу багато витримає, я би за це не переймався. Як би там не було, а поекспериментувати доведеться, щоб знайти оптимальний варіант заварювання. Що до промивання, то я пробував те, що виходить після другого промиву, як за кольором, так і за смаком, відчувається, що це ще не пуер, а змив верхнього шару. Якщо зробити короткий пролив, а потім настоюванні 1-2 хвилину, то просеваний шу навряд чи віддасть смак. Він поки не розпариться, не прокинеться..
     
    • Подобається Подобається x 1
  3. porfavor

    porfavor Member

    Ну, я на жодному відео не бачив, щоб два рази промивали, а навіть при дегустаціях деколи п'ють і першу заварку. Але вірю, що при дуже щільному млинці так доводиться робити. Правда тут вже питання - чому не купувати розсипний пуер, коли той же Шевєлєв розказував, що на фабриках часто пуер зберігають у розсипному вигляді, а коли приходить замовлення від покупця, то його ж таки (чай, а не покупця) пресують.
     
  4. tea man

    tea man 茶人

    Я думаю, що зберігають в основному моносировину, а у вигляді млинців часто пресують купажі з різних місць або з одного місця, але різних грейдів.
    Розсипний пуер частіше продається у фермерів, які не мають устаткування для пресування, а фабрики в переважній більшості продають млинці, точа, цеглинки і т.д.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. Efer

    Efer Well-Known Member

    Я десь точно бачив, як двічі промивають. Я впевнений, що ви як спробуєте, то одразу зрозумієте в чому справа. Я приблизно так думаю, що першим промивом трохи розкривається спресований шматочок й змивається верхній шар, а другим промивається те, що всередині. Якщо потримати пресований шу секунд 30 один раз, то вода буде світлою, він ще нічого не дасть. Це не забирає з нього "сік", а якби "розкорковує". А стосовно розсипного, то він дорожчий завжди. Швидше за все, пресований ще й міцніший. Бо червоні, що я коштував, то пресовані більш густі та міцні.
     
  6. porfavor

    porfavor Member

    Тут, на мою думку, може бути таке, що дрібні фермери не мають виходу на кінцевих покупців і здають на фабрики, а там вимагають привозити розсипом, щоб оцінити і добре роздивитись, що ж там той фермер привіз, і чи не домішав чогось. А потім самі вже купажують як хочуть і пресують.
    Чув в одному відео від Шевєлєва, що китайці віддають перевагу тонким смакам із легкими відтінками, а західний покупець навпаки хоче більш виражених, насичених смаків. На внутрішньому ринку популярніші розсипні шени, а пресовані шу ідуть на захід.
     
  7. tea man

    tea man 茶人

    Отримав посилку.
    Дянь Хун, Дянь Хун Бі Ло, Дянь Хун Сун Чжень, Мао Фен, Біле Місячне Сяйво, два нових шу пуери і шен від Менку(2007 рік).
    Пішов чаювати:drinks:
    P1010539.JPG
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  8. tea man

    tea man 茶人

    Приїхала ще одна чайна посилка.
    Зелений чай з жасмином, червоний чай Чжен Шань Сяо Чжун, шу пуер в зеленому мандарині, шен від Менку 2007 року, цеглинка шу пуеру від Тан Мей і млинець шу пуеру Чунь Ляо Сігуй.
    P1010543.JPG
    Далі буде )
     
    • Подобається Подобається x 1
  9. tea man

    tea man 茶人

    Отримав ще одну чайну посилку. Вже відомі тут багатьом шу пуери Сяо Фа від Сягуань, молоді шени від Менку, шу пуер в зеленому мандарині, ароматний червоний Дянь Хун Сун Чжень, зв'язаний чай, пресований червоний чай.
    IMG_20190906_204226043.jpg
    Також приїхав похідний чайний набір(чайник, чотири піалки, маленька чабань, щипці, рушничок і сумка).
    IMG_20190906_204442756.jpg
     
    Останнє редагування: 6 вер 2019
    • Зе бест! Зе бест! x 2
  10. Efer

    Efer Well-Known Member

    Піали з рибкою дуже круто виглядають!
     
  11. Я еще не пробовала китайский чай, но уж очень хочется..
     
  12. tea man

    tea man 茶人

    Завтра якраз відбудеться цікава подія у Львові (чайна зустріч). Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися.
     
  13. tea man

    tea man 茶人

    Отримав чайну посилку. З відомих моїм чайним друзям є червоний Дянь Хун, білий Юе Гуан Бай (Біле місячне сяйво), зелений з жасмином. Приїхали піали з Цзенденчженя, які багатьом сподобалися.
    IMG_20191001_175331924.jpg
    З нового - червоний Сю Цю Хун Ча (Драконова Куля), улун Мі Лань Сян Дань Цун (Медова Орхідея), два нових шу пуери та чайний посуд(гайвані з глини та порцеляни).
    IMG_20191001_175919054.jpg
    IMG_20191001_175823051.jpg
    IMG_20191001_180050414.jpg
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  14. Efer

    Efer Well-Known Member

    Щойно попив пуеру, але тепер знову хочеться пити чай!
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. tea man

    tea man 茶人

    Зараз тепло, але попереду зима. Тому я, як справжній чайний хом'як, роблю запаси.
    Приїхали червоні Лі Чі Хун Ча і Дянь Хун Сун Чжень(Соснові голки), зелений Мао Фен, шу пуери Чунь Ляо Сігуй та Золотий Павлін, дві гайвані(див. фотозвіт з попереднього разу) і знову піалки з Цзенденчженя, але тепер вже зеленого кольору.
    IMG_20191017_172509962.jpg

    IMG_20191017_173110993.jpg
     
    • Подобається Подобається x 1
  16. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    У морозильнику неферментовані, зелений особливо. А ферментовані чим більше ферментуються, тим краще.
     
    • Корисно Корисно x 1
  17. tea man

    tea man 茶人

    Отримав червоні Дянь Хун і Чжен Шань Сяо Чжун, зелений з жасмином, шу пуери Лімін Сінхо Цзінь Кунцюе Те Ті (Золотий Павич) 2010 року, Чунь Ляо Сігуй 2016 року та шу пуер в зеленому мандарині.
    IMG_20191031_191526619.jpg
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  18. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    Можна тільки позаздрити. Але усвідомлюю, що з моєю зарплатою треба, мабуть, половину її "пропивати" на посилках з Китаю з китайським чаєм. Скільки в місяць вам треба відкладати на чаї?
    Без посуду, бо піали можна і у нас знайти.
     
  19. tea man

    tea man 茶人

    Ви сильно перебільшуєте. Цілком пристойний чай коштує 150-250 грн за 100 г. Цього Вам вистачить на місяць майже щоденного чаювання. І це зовсім інший рівень, ніж чаї, до яких всі звикли.
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  20. VasMT

    VasMT Дуже важлива персона

    https://www.aliexpress.com/premium/...?d=y&spm=a2g0o.productlist.1.5.5cce2723yJhe0X
     
    • Інформативно Інформативно x 1
а де твій аватар? :)