Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 864
  1. tea man

    tea man 茶人

    р е к л а м а
    Моя спроба продегустувати кімуни закінчилася кількаденними "кімунними" чаюваннями, вишукуванням в інтернеті всього, чого я ще не знав про цей чай і розумінням того, що з сьогоднішнього дня я цей чай вже не буду називати кімуном.

    Ці Мень Хун Ча (на піньінь - qímén hóngchá)

    Скорочена назва - Ці Хун.
    То звідки взялася назва Кімун? Як це часто буває з китайськими назвами,
    «кімун» - це неправильна вимова і транслітерація «Ці Мень» - назви повіту, де виробляють цей чай.
    Оскільки в колах любителів китайського чаю ніхто не називає улуни оолонгами та червоні китайські чаї чорними, то логічно називати цей сорт чаю Ці Мень Хун Ча, а не спотвореною назвою Кімун, яку придумали англійці. Що я і збираюся надалі робити.
    З назвою визначилися. Тепер ще кілька цікавих фактів про цей чай.
    Отже, повіт Ці Мень знаходиться на півдні провінції Аньхой у Східному Китаї.

    Ці Мень Хун Ча - це єдиний червоний чай, який потрапив в реєстр чаїв, які подавали імператору.
    В повіті Ці Мень росте вісім сортів чайного дерева, з якого роблять Ці Мень. Чай дрібнолистовий. Дуже ароматний.
    В Ці Мень міститься речовина мірсенал, ефірна олія, яка є унікальною саме для цього різновиду чайного куща і дає чаю його яскравий смак.
    Відноситься до Гунфухунів, найчисельнішої групи червоних китайських чаїв.
    В деяких сортах цього чаю іноді присутні димні нотки, як у Чжень Шань Сяо Чжуна, але не такі насичені.
    Містить менше кофеїну, ніж наприклад асамські чаї. Це післяобідній чай, можна пити навіть перед сном.
    Більшість схиляється до того, що в Ці Хуні присутні соснові нотки в ароматі. Шановний Efer вловив в своїй осінній дегустації щось між чебрецем і хвоєю. Все таки хвоя!
    Авторитетний знавець чаю Антон Дмитращук("Сова і Панда"), описуючи Ці Мень, говорить про аромат тютюну(не диму!), гранат і айву.

    Тепер від теорії перейдемо до практики. Переді мною лежить три зразки Ці Мень Хун Ча. Два з них(№1 і №2) приїхали в останній СП, а залишки ще одного(№3) лежать з осені.
    [​IMG]
    Про перші два розповідав шановний @SPP, а третій пили всі, хто приймав участь в СП по червоних чаях.

    Ці Мень Хун Ча №1
    [​IMG]
    7 г чаю на 120 мл гайвань
    Аромат - свіжий, солодкуватий, з прянощами.
    Після промивки кришка гайвані пахне дуже приємно, аромат м'який і
    гармонійний, відсутні різкі неприємні ноти.
    Перший пролив зробив на 30 сек.
    Смак м'який, але відчувається, як верхнє піднебіння злегка затерпає від
    цього, притаманного Ці Мень Хун Ча, хвойного освіжаючого ефекту.
    Другий пролив.
    Чай став міцнішим, смак став різким і терпким. І далі...
    У свому першому відгуку я продовжував так: для мене смаковий профіль Ці
    Мень Хун Ча - це не моє. Занадто різко і некомфортно. На думку приходить порівняння з м'ятними жуйками, до того ж з сильним освіжаючим ефектом. Тактильно чай м'який, але саме наростаючий ментоловий ефект збиває мене з приємного чаювання.
    Та все ж мій досвід з Ці Мень Хун Ча не такий песимістичний. Після кількох експериментів з температурою і вагою сухого листа я знайшов до нього чарівний ключик. Я став класти не 7 г, а 5 г листа і проливав воду не напряму з термоса в гайвань, а через чахай, тим самим зменшивши температуру. І чудо сталося! Чай став набагато для мене смачніший, ця "жуйка" відійшла на задній план, даючи змогу відчути інші, фруктові нотки. Я справді дуже зрадів, що, як мені тепер здається, зрозумів цей чай краще.

    Ці Мень Хун Ча №2
    [​IMG]
    Аромат - присмажена скоринка житнього хліба, фрукти, димок.
    Після промивки з'являються пряні нотки.
    Перший пролив - 30 сек.
    Не знаю, чи відчув би в ньому шоколадний смак, якби про це не розповів
    @SPP. Можливо виникли б інші асоціації. Але шоколад там таки справді є і для мене це гіркий чорний шоколад. Важко сказати чи цей смак є ознакою якогось одного виду чайних дерев(їх, як ми вже знаємо, є щонайменше вісім), чи це особливості технології. Одне можу точно сказати, що лист цього Ці Мень Хун Ча більше просмажений, ніж в попереднього.
    Тепер щодо шоколадності. Для мене це просто ще один штрих в смаковій палітрі китайського чаю. Особисто я нічого неприємного не відчув. Більше того, я неодноразово на чайних форумах зустрічав прохання порекомендувати чай з таким смаковим профілем. Тепер буду знати, де він є точно :)
    Чого мені забракло в цьому зразку, так це багатогранності смаку. Якийсь він однолінійний і занадто зрозумілий. Мабуть до такого чаю в мене занадто завищені вимоги. Це все таки не Є Шен Хун Ча, і навіть не Тань Ян Гун Фу Ча.

    Ці Мень Хун Ча №3
    [​IMG]
    Залишки цього чаю пролежали в мене з минулої осені. Він мав бути в
    останній СП, але продавець підняв ціну більше ніж на 60% і тому довелося шукати адекватну заміну.
    Навчений попереднім гірким досвідом, я поклав в гайвань 5 г чайного листа і проливав не окропом, а злегка остудженою водою.
    Смак чаю дуже приємний і ніжний, солодкий, жодної згадки про терпкість.
    Характерної хвойності не помітив, хоч точно пам'ятаю, що вона в ньому
    була. Але найцікавіше, що він майже не втратив в ароматі за півроку зберігання. Та навіть більше, його аромат виявився сильнішим, ніж в Ці Мень Хун Ча №1. Мабуть китайський продавець чаю добре розумів, що робить, піднімаючи ціну на залишки цього Ці Хуна.
    Ось такий в мене був насичений тиждень з цікавими чаями з далекої провінції Аньхой.
     
    Останнє редагування: 6 тра 2018
    • Інформативно Інформативно x 2
    • Корисно Корисно x 1
  2. fabian

    fabian Member

    Як зберігати білий, жовтий і зелені чаї?? Десь прочитав, що в морозилці не менше -18?
     
  3. tea man

    tea man 茶人

    Якщо Ви продавець китайського чаю і у Вас є по кілька кілограмів зеленого, жовтого чаю або світлих улунів, тоді варто цим заморочуватися.
    Якщо ж Ви звичайний поціновувач китайського чаю, то його просто потрібно пити. Через рік зелений чай вже втратить багато зі своїх корисних властивостей, а жовтий перетвориться в поганий зелений:). Крім цього треба враховувати і той момент, що при кожному вийманні пакетів з чаєм з морозилки всередині пакета буде утворюватися конденсат, який точно не покращить якість чаю.
    З білим чаєм взагалі окрема історія. Існує термін Лао Бай Ча (старий білий чай). Білий чай може вилежуватися роками, часто його пресують у млинці як пуери і зберігають тривалий час. Це відбувається при кімнатній температурі.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  4. fabian

    fabian Member

    Донедавна просто не мав уявлення, що якісний китайський чай може лікувати "хвороби цивілізації" - діабет, гіпертонію, ожиріння і все, що з ними звязано... і не потрібно купувати метформін, статини і ліки від тиску - все через місяць після початку "чаювання" прийшло в норму... хтось порадив "місячне сяйво", недавно купив трохи луцзину. Найцікавіше, що в чай входить кофеїн, який мав би підвищувати тиск, але при регулярному вживанні чаю тиск не підіймається вище 125...
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  5. tea man

    tea man 茶人

    Чай в Китаї спочатку використоввали саме в якості ліків. Але на мою думку вживання чаю не може підміняти собою повноцінне і фахове лікування таких складних хворіб, які Ви згадали вище.
    Чай, який містить цілий комплекс корисних речовин, допомагає організму боротися з хворобами. Все це дуже індивідуально. Потрібно уважно стежити за своїм самопочуттям, щоб не зашкодити.
    У нас лікарі навряд чи порадять Вам лікуватися китайським чаєм:).
    А ще мене дуже дивують рекомендації медиків пити зелений чай, який нібито дуже корисний для здоров'я. І я себе запитую: "Ну яка користь від минулорічного чи позаминулорічного сіна? Я ж не корова і не коза." А в наших магазинах неможливо купити свіжий зелений чай! Люди цього не розуміють і викидають гроші на вітер.
     
а де твій аватар? :)