Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 871
  1. tea man

    tea man 茶人

    р е к л а м а
    Доброго всім вечора!
    Довго шукав місце, де б започаткувати цю тему, і вирішив, що найкраще це зробити на Львівському форумі. Чому саме тут? По-перше, я народився і все життя прожив у Львові. По-друге, коли я зацікавився кілька років тому китайським чаєм, то зрозумів, що у Львові є лише невелика кількість людей, які серйозно цією темою займаються, але вони, можливо, з причин великої зайнятості або інших причин, не приділяють уваги популяризації китайського чаю в нашому місті. По-третє, я маю бажання почути думки людей, які люблять китайський чай, і поділитися своїм досвідом.
    Давайте поговоримо про шу і шен пуери, про тегуаньінь і дахунпао, про чайники і гайвані, про пінча і гунфуча. Поділимося своїми враженнями, відчуіттями, смаками.
    Прохання не обговорювати в цій темі Ліптони, Грінфілди, Батіки та інший аналогічний продукт.
     
  2. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    В мене є китайский чорний чай. Добряче травою віддає, нагадує сильно настояний зелений.
     
  3. tea man

    tea man 茶人

    Чи знаєте його назву? До речі, те що у нас називають чорним чаєм китайці називають червоним чаєм, а чорний чай в їхній класифікації - це зовсім інше.
     
    Останнє редагування: 1 лют 2015
  4. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    Якийсь кімун. Суміш насправді. Називається "Принц Вельський".
     
  5. tea man

    tea man 茶人

    Кімун – це чайна область в Китаї,в провінції Аньхой.Зелений чай в цій області вирощували дуже давно, проте з 1876 року тут почали виробляти червоний чай, підлаштовуючись під зростаючі потреби європейського ринку чаю. Саме червоний кімунський чай прославив цю область. У європейській (особливов англійській) чайній традиції- найпопулярніший, мабуть, червоний китайський чай. Китайські назви цього чаю -Ціхун Маофен або Цімень Хунча, проте його «рідні» імена використовуються набагато рідше.
    Кімун традиційно входить до складу чайних купажів. І в чистому вигляді, і у складі сумішів, кімун- класичний вечірній чай, зі своєрідним ароматом(в якому часто помітні легкі димні нотки), нейтрально-приємним смаком і сухуватим післясмаком. При цьому часто виникає відчуття, що у чаю розкривається новий смак. Дуже цікаве відчуття.
    Цей чай я маю, іноді можу випити кілька піалок. Для мене він дещо заніжний. Брав його виключно для того, щоб мати власне розуміння чайної палітри. Багатьом він може сподобатися. Але ціна якісного свіжого кімуна десь 300-350 грн за 100 г.
    Потрібно особливо звертати увагу на дату виробництва червоного чаю. Дуже часто зустрічав скарги справжніх поціновувачів чаю на те, що в червоних чаях після року зберігання з’являється неприємна кислинка.
    Як я зрозумів з Ваших слів у Вас купаж китайського кімуна з індійським дарджилінгом, а це вже дещо інше.
     
  6. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    Да. Але різниця з просто чорним чаєм відчутна.
     
  7. tea man

    tea man 茶人

    А Ви п'єте чай з цукром? В китайській традиції чай вважається самодостатнім продуктом і цукор до нього не додають. Цукор змінює справжній смак і аромат чаю.
     
  8. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    Зелений без цукру, чорний з цукром. В чайних церемоніях я не спеціаліст. Ще подобається напій з японським матча, пардон за офтоп.
     
  9. tea man

    tea man 茶人

    А я вже звик всі чаї пити без цукру. Спочатку здавалося якось дивно, а згодом вже й не хотілося. Навчився в чаях відчувати і солодко-квіткові, і медові, і чорносливові смаки. Вони там насправді є. Тому цукор став непотрібним. На зекономлені на цукрі гроші я купляю чай:)
     
  10. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    Ну якшо

    то не особливо наекономиш:mocking:
     
  11. tea man

    tea man 茶人

    Але є ще на чому зекономити: цигарки, пиво, ... :)
    Найцікавіше, що дуже часто на практиці прослідковується саме така закономірність: люди, які почали постійно пити китайські чаї, кидають палити і перестають вживати спиртне.
     
    Останнє редагування: 1 лют 2015
  12. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    Так ви звичайний зелений чай, який всюди є, не вважаєте китайським? Фасують його в різних місцях під різними торговими марками, але росте ж він однаково в Китаї.
     
  13. Rentari

    Rentari руде дурко

    з цукром я чай не пью, а от шо робити з гм...водою - бо то, шо тече з крану має свій бридотній зпах старючої пластмаси, тухлого ганчір'я і хлорки та і на смак робить все якимсь мильним,
    тому смак дуже важко розпізнати...
    Оо
    це ж скільки цукру треба було кидати у чашку, ложичок по 7?
    О, доречі.
    мені подарували на новий рік плитку Шен Пуер, помандрувавши інетом так і не зрозуміла, як його правильно заварювати - я потонула у купі інфи.
    Може хтось підкаже що й як?
     
  14. tea man

    tea man 茶人

    Та ні, я не сперечаюся щодо географічної приналежності, хоча на українському ринку є азербайджанський, грузинський, цейлонський, японський зелений чай. Мене турбує інше. По-перше, в Китаї виробляють кілька сотень видів зеленого чаю. Кожен вид має свій неповторний смак і аромат. А що ми можемо сказати про чай у наших крамницях? Що це за чай? Якого виду? Коли вироблений? Саме вироблений, а не зафасований! По-друге, особливо зелений чай дуже вибагливий до терміну і умов зберігання. В Китаї чай першого весняного збору вважається найсмачнішим і найкориснішим. Тому любителі чаю намагаються закупитися зеленим чаєм саме в квітні-травні місяці. Крім цього зелений чай, як і деякі інші види, зберігають у холодильних камерах, щоб призупинити процес його подальшої ферментації, а отже і псування. Тому на ваше питання відповім так: сумнівів щодо китайського походження цього продукту у мене майже немає, є сумніви щодо права називати його зеленим чаєм.
     
  15. Dzeko

    Dzeko миється в бані

    Цікаво. Я завжди думав що сушене не втрачає своїх властивостей.
     
  16. tea man

    tea man 茶人

    В сухому листі зеленого чаю міститься приблизно 5% вологості. Як тільки вологість листа стане 8-9%, він починає псуватися, або "старіти". При підвищенні вологості до 11-13% він починає пліснявіти. При цьому достатньо найменшої кількості плісняви, щоб зіпсувався весь чай, оскільки затхлий запах передасться на весь об'єм. Потрібно також взяти до уваги і велику гігроскопічність чаю. Він як губка вбирає в себе всі посторонні запахи.
     
  17. tea man

    tea man 茶人

    Давайте я спробую Вам допомогти. Шен пуери я дуже полюбляю! Було б чудово, як би Ви виклали сюди фото цього чаю і його обгортки. Це великий млинець (357, 400, 500 г) чи точа 100 г?
     
  18. tea man

    tea man 茶人

    Вода з водогону справді для хорошого чаю не підходить. Я вже давно перейшов на бутильовану.
     
  19. tea man

    tea man 茶人

    Виконую обіцяне.

    Як заварювати шен пуер.

    Якщо пуер не сильно спресований, то можна розібрати вручну на окремі листочки, намагаючись їх не ламати. Якщо ж пресовка сильна, то потрібне пуерне шило або пуерний ніж. Можна використати і звичайні, але будьте обережні, щоб не поранити руки.
    Необхідний посуд:
    1) Заварочний чайник(чаху) або гайвань. Може бути фарфоровий, глиняний.
    2) Чахай - посудина, в яку ми зливатимемо чай з чайника або гайвані. Можна замість чахая взяти звичайну склянку або таку посудину для вершків з кавових наборів.
    3) Піала, склянка, улюблене горнятко
    Окріп 100 градусів, особливо перші заварки.
    1 метод - метод проливки. Так роблять китайці і переважна більшість поціновувачів китайського чаю.
    Розрахунок - на кожні 20 мл об'єму чайника беруть 1 г чаю.
    З цього розрахунку закладаємо чай у посуд для заварювання.
    Промиваємо чай(залили і злили секунд через 10). Найпростіший спосіб полічити секунди: 1 вдих і видих - це і є близько 10 сек.
    Для чого промиваємо?
    1) щоб позбутися різного дрбного сміття і пилу, адже чай виготовляється далеко не в ідеальних умовах;
    2) пуер - це спресований чай і після першої промивки чайний лист краще розкриється.
    Цей чай з першої заварки не п'ємо! Його можна використати для прогріву посуду(чахая, піали, чашки).
    Після промивки дають чаю подихати 30-60 сек, не закриваючи чайник кришкою.
    Перша проливка.Заливаємо водою. Заварюємо 10 сек і зливаємо в чахай. Довго не тримаємо! Якщо перетримати, то шен може гірчити, особливо молодий.Цю проливку вже можна пити.
    Процедуру повторюємо, щоразу додаючи по кілька секунд для заварювання.
    Наприклад, 10-15-20-30-45-60 сек. Згодом, поекпериментувавши з часом заварювання, температурою води, кількістю сухого листа, ви зможете для кожного конкретного чаю підібрати оптимальні параметри, щоб отримати від нього максимум насолоди.
    Коли припиняти чаювання? Коли ви вже напилися і більше не влізає або коли чай вже видихався. Як взнати, що чай вже видихався? Ви це відчуєте, чай втратить аромат, смак, колір і буде така собі несмачна водичка.
    2 метод (по-європейськи) Використовується рідше, але може бути зручний на перший час, поки у вас немає чайних прибамбасів(гайвані, чайничка 150-200 мл).
    Розрахунок - на кожні 40-50 мл об'єму чайника беруть 1 г чаю.
    З цього розрахунку закладаємо чай у посуд для заварювання.
    Перший раз чай промиваємо (див.вище). Даємо подихати 30-60 сек.
    Повторно заливаємо водою. Заварюємо 1 хв і переливаємо в порожню посудину(чахай, інше горнятко), з якої вже розливаємо в посуд, з якого будемо пити. Заливаємо воду ще раз і тримаємо 2 хв. Знову робимо те саме. Наступне заварювання - 3 хв. З часом можете експериментувати, головне, щоб вам було смачно.
    Дуже важливо для обидвох цих способів, щоб в заварочному посуді не залишалося води, її треба кожного разу зливати до кінця, бо чай перезавариться і буде гіркий, терпкий і несмачний.
    Якщо пуер сильно спресований, то важко його розібрати на окремі листочки, при розборі утворюється багато чайного пилу і ламаного листа. Тому в цьому випадку бажано мати ситечко.
    Поки що ніби все. Щось буде незрозуміло - задавайте питання, радий буду допомогти.
    Смачного чаю!
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  20. tea man

    tea man 茶人

    Вибачте, помилився. 1 вдих і видих - це приблизно 3 сек.
     
а де твій аватар? :)