Війна.
Published by muravey in the blog muravey's tavern. Перегляди: 995
Коли я зрозумів, що я несправжній українець і навряд стану ним на 100%?
24 лютого 2022 року, коли прокинувся від двох вибухів. Я подумав, що мені наснилося щось дурне, і пішов собі на звичайні ранішні моціони. Але потім я відкрив Фейсбук, і зрозумів, що вона почалась. Війна. Вже не на Сході, точніше - там теж, але - з усіх боків, і вперше я її не тільки побачив, але й почув. Побачив - це 8 років тому, в лютому (знову лютий..) коли окупанти заходили до Криму, з'являлись на вулицях мого міста Євпаторія, коли над будинком культури замайорів їхній прапор. Тоді багато шуму не було, тільки німа демонстрація сили і безсильне мовчання від влади України.
А тут - здавалося б... живемо в самісінькому центрі України, на Черкащині, до кордонів однаково далеко майже в будь-який бік. Але війна постукала у вікна, хоч після того і до сьогодні ближче ніж в 15 кілометрах нічого більше не відбувалося. Під час нічних патрулювань інколи здригається під ногами земля - це ворог намагається знищити щось у Білій Церкві, або в Умані. В Жашкові щодня повітряна тривога кілька разів. Сирени - моторошний звук, але впевнений, що не настільки, як ракети чи міни.
То ж, в ці дні я зрозумів дуже важливу річ. Кожен українець - молодий чи старий - ЗНАВ. Знав, що це станеться. Не те щоб був готовий і кулемета одразу на городі відкопав - для більшості все одно це дичина, яку важко визнати актуальною реальністю. Але знав. А я ні. Тому що мені історію розповідали тільки в школі "за порєбріком", і звісно, багато чого забули розповісти, або викривили інформацію. Тому що в моїх предків з Київщини та Кубані геть стерлася ця дуже важлива генетична пам'ять про знущання і багаторазові спроби фізичного та культурного знищення української нації, пригнічення національної свідомості, і вона мені не передалася - ні в формі інтуїтивного знання, ні як здобуток вивчення подій минулого. Я просто знаю, бо вивчив, що було раніше - Голодомор, численні обмеження і утиски, репресії, знищення Січі... Я знаю РОЗУМОМ, що ці спроби росії винищити все українське були і є, але це знання не прошите на підкірці мозку. Я не міг собі уявити, що ці спроби знов набудуть таких рис. Моторошної гримаси на обличчі планети. Тотальної війни.
З вірою в ЗСУ і перемогу світла над темрявою, кацапобандерівець muravey.
Goldstein, Capitoshechka, Gyppsy та ще 1-му подобається це.
You need to be logged in to comment