Задача - увімкнути автомобільний девайс, який живиться від прикурювача, (компресор, пилосос тощо) в домашню електромережу. Чи є на ринку такі девайси? Якщо є, то як вони називаються і де їх шукати? Фактично потрібен блок живлення на 12 вольт із "материнським" роз"ємом прикурювача.
на радіоринку продають хіба адаптер за 30 грн, який на виході видає навіть не цілий ампер струму, то хіба шо для зарядки мобільного вистачить, компресор не буде працювати від такого
На радіоринку продають трансформатори 220/12V будь якої потужності. Ну а міст знайти взагалі не проблема... А далі калькулятор в руки і рахувати. Наприклад прибамбас в 150 Ват зжирає більше десяти ампер струму. Більше жоден девайс не жере. В крайньому випадку зарядний пристрій для АКБ. Я собі завальохав в гаражі освітлювальну мережу 12В - верхнє світло і яма.
чим більше тим краще. справа в тому, що пусковий струм у компресора може бути в пару раз більший, ніж робочий.
Нормально, вказують і пусковий і робочий, але зараз в країні такий бардак... Я б шукав 350-400 ват... Тут така справа, що живлення, зроблене на хороших алементах, достатньо і 150 ват. Кожен активний елемент має такий параметр - скільки він в часі і які перегрузки витримує.... Але якщо на хлопський розум, що там тре? Ідеальний постійний струм? з стабілізатором? Ясно, що компресору тих вимахувань не тре. Просто поставити потужніший міст - на 25 ампер, а це не так складно і працюватиме то живлення вічно.
Трансформатор із усіма падіннями напруги на обмотках і діодах в межах 17-18 Вольт. 100 ват/18 вольт = 6А. Візьмемо невеликий запас по потужності транса - 120 ват Потужність первинної обмотки буде приблизно 120/0,9 (ККД трансформатора) = 135 ват Візьмемо 150. Тобто шукати треба транс 150 ватний 220/17 (18)В. Це не проблема. Можна і меншу напругу, але тоді трошки втратимо на потужності девайса. Не смертельно, так як струм постійний. Менше не більше... Далі міст. Діоди повинні бути рази в два "потужнішими" по струму. Щоби не мастити собі голову беремо діоди 240-ї серії Д242 - Д248. Потрібні радатори. Будь-які, аби тільки болти увійшли. І все... Ось схема. ---------- Додано в 21:18 ---------- Попередній допис був написаний в 21:13 ----------
Дякую за грунтовний підхід, але я мабуть обмежуся варіантом БЖ+мама прикурювача Бо по схемі можу скласти якусь бомбу
Васю, При всій повазі до Вас як до технаря, мушу зауважити, що Ваші поради – неоптимальні. Перше. Потребують або 3-4 окремих радіатори, ізольованих між собою, а також від корпусу приладу (металевого). Або ставити на один радіатор з використанням пластикових втулок та шайб. Я би порадив купити (недорого) один готовий міст на 15-30 Ампер у пластиковому корпусі, обов"язково з можливістю встановлення на радіатор або на товсту сталеву стінку корпусу пристрою. Друге. Ця схема дасть пульсуючу (100 Герц) напругу, яку споживач може не зрозуміти. Для згладжування потрібно на виході поставити електролітичний конденсатор (увага! Полярнясть!) мінімум 4700 мікрофарад (краще 10000 мкф) на напругу не менше 25 Вольт. Третє. 12V змінної напруги при випрямленні дадуть на конденсаторі без навантаження 12*1,4=16,8 Вольт. При підключенні навантаження (споживача) напруга впаде. На діодах впаде 1,6. . .2 Вольти, на трансформаторі – залежить від транса і від струму споживання. Прикинемо ще 2 Вольти. Тож трансформатор має видавати саме 12...15 Вольт. Краще щоби транс мав секції 12+3 Вольти на вторинній обмотці, тоді напругу можна буде підібрати під час макетування та збірки. MARTINI, Дівайс, який Вам потрібен, називається нестабілізований випрямляч (ще вживається слово «випросутвач»). Справді, на радіоринку Вас зрозуміють, якщо правильно поставите технічне завдання. P.S. Зарядний пристрій для автомобільного акумулятора може не підійти: по-перше, зарядники мають специфічну характеристику напруга-струм, по-друге - не всі мають згладжувальний фільтр і по-третє - як правило, на більше 5 Ампер.
Ви, Боря, неуважні. Зверніть увагу на закінчення... Якби Мартіні зацікавився, то я би розложив йому і цю зборку. Це коню зрозуміло. Але ж прибамбас - електродвигун. Він схаває цю частоту на ура. Це ж не БИС, де потрібне згладжування... І ще раз впаде на мості. Отримаємо 10,5 вольт... А взагаліто, як кажуть у нас в армії -як задачу поставили, так її і виконають.
Тоді порадьте поставити ще й фільтр низької частоти. Може мартіновий компресор із джіпіесом та уокі-токі...
Може MARTINI захоче живити від того пристрою гаражну магнітолу або ще щось. Якщо робити - то по-людськи, для максимуму можливих застосувань.
Тоді стопудово легше придбати готовий. На крайняк можна УПС використати. Там весь фарш у середині є... ---------- Додано в 23:31 ---------- Попередній допис був написаний в 23:31 ---------- Тільки фундамент залили... А гараж хіба за рік стоятиме...