Знання та віра

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем D.M., 2 чер 2007.

1. D.M.

D.M. Well-Known Member

Багато хто схильний протиставляти знання та віру. Я ж стверджую, що:
    1) знання та віра - це одне й те саме; тобто вірити у факт А - це те саме, що знати, що факт А має місце;
    2) знання не буває абсолютно надійним.

Справа в тому, що будь-які знання можуть виявитися помилковими. Почну з реального прикладу з області науки. Великий фізик Ньютон розробив закони механіки, які кілька століть вважалися точними. Але потім з'ясувалося, що вони приблизні, а точніше описує механіку теорія відносності Ейнштейна. Звісно, для багатьох цілей і механіка Ньютона підходить, але ж усе-таки фізики 200 років помилялись.

Це реальний приклад, а уявити можна і більш грандіозні. Може, взагалі відомі закони фізики дійсні, скажімо, до 12.00 15 жовтня 2008 р., а зі згаданого моменту різко зміняться. Нема ніяких доведень, що це не так. Адже всі відомі фізичні досліди проводилися до 15 жовтня 2008 р.!

І взагалі, вдумайтесь, як здобуваються наукові знання. Значна їх кількість базується на методі неповної індукції: провели ряд дослідів, помітили закономірність і вважають, що вона виконується завжди. А якщо просто випадково завжди натрапляли на випадки, в яких вона виконується? Малоймовірно? Але ж в принципі можливо. І ще добре було б, якби можна було порахувати ймовірність такої події; але це занадто туманні речі для таких підрахунків.

Так що вчені не рахують, наскільки ймовірна правильність законів природи, а просто ВІРЯТЬ у надійність своїх методів і, як наслідок, у самі вищезгадані закони.

А ще врахуйте можливість просто помилятись. Нерідко буває в житті, що інформація, в якій людина цілком упевнена, виявляється неправильною. Помилки траплялись і в науці (більш серйозні, ніж неточність класичної механіки). Візьміть хоча б те, що деякий час вважали, що Меркурій повернутий до Сонця весь час одним і тим самим боком. Це дуже суттєва характеристика, яка означала б, що на певній його половині вічна ніч і вічна зима. Але ж ні! Виявилося, що це не так.

А ще, висловивши будь-яку інформацію, не можна відкидати можливість, що ти в цей момент спиш і це тобі сниться; а інформація, яка приходить у голову уві сні, може бути цілком безглуздою. Як же перевірити її надійність? А ще, може, я божевільний, живу в якомусь уявному світі, і вся наука, суспільне життя і сама ця дискусія - плід моєї хворої уяви, а справжній світ взагалі не такий.

Таким чином, абсолютно надійних знань не існує. Хіба що можна вважати абсолютною істиною комплекс відчуттів, які я відчуваю в розглядуваний момент. Тільки самі відчуття: "я бачу монітор", а не "переді мною стоїть монітор". Усі інші знання, крім такого комплексу відчуттів, базуються на вірі.

Для вимірювання ступеню надійності знань можна було б запропонувати рахувати ймовірність помилок. А тоді як щодо ймовірності того, що помилилися при підрахунку ймовірності помилки? І ймовірність того, що при цьому знову помилились, і так далі... Так що первинне джерело ступеню довіри до інформації - це ступінь віри в неї, а не якісь параметри, що чітко рахуються.

Люди здобувають інформацію способами, яким вони довіряють, і мають у результаті якусь картину світу, в яку вони вірять. У щось вірять більш упевнено, у щось - менш упевнено. І застосовують цю віру для практичних потреб. Іноді при цьому помиляються, але в багатьох випадках людські способи здобуття знань виявляються справді досить надійними; і не дивно, інакше б вимерли.

• Подобається Подобається x 1
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: Знання та віра

Знання і віра - то є різні поняття, хоча схожі і переплітаються.
    Можна знати і невірити та вірити, а не знати.

• Подобається Подобається x 2
  3. D.M.

D.M. Well-Known Member

Тоді розшифруйте, що означає кожна з цих двох ситуацій.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Наприклад, я не знаю Вас, але вірю, що ви є.

• Подобається Подобається x 5
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Віра - це є такий стан душі, коли про це хочеться говорити і кричати на весь світ, але і сказати нічого неможливо, бо вона, тобто віра не від себе...

Віра - це солодке, приємне, тихе, живе.

6. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

механіка Ньютона - абсолютно точна, якщо її застосовувати у тих випадках, для яких вона розроблялася;) просто через 200 років людство залізло в інші галузі, і спробувало своїми знаннями там щось міряти ;) як от наприклад ви - знаннями та й по вірі ;)
    --
    Ньютон (та й не він один - наприклад Ейнштейн теж) маючи добрі знання, нігди не застосовували їх до віри, і не пробували доводити питання віри логікою.
    Тобто рівень знань (достатній) на віру не впливає. От недостатній - тут я згоден...
    Красноармєйці теж були свято переконані, шо "бога нєт, іво папи прідумалі". І спиралися на свої знання у цьому питанні.... І з насолодою плюндрували церкви...

7. andi

andi Well-Known Member

для мене віра - чомусь насамперед з вірою в Бога асоціюється... :)
    хоч це не має так категорично бути: поняття віри дійсно охоплює все на світі...
    однак... матеріалізм досить вдало пояснює все у світі, там віра не потрібна.
    вірити - це НЕ те саме, що знати(тобто бути ПЕРЕКОНАНИМ в чомусь, нє?).
    віра - щось глибше. те, що носиш у серці.
    вірити у зцілення... коли ти ще не знаєш (аналізи не готові :)), але вже віриш (внутрішнє переконання напевно), що здоровий!

8. vasili

vasili Well-Known Member

Віра та Мудрість - синоніми.

9. Forpost

Forpost Стоїк

Мы в академиях не обучались

10. D.M.

D.M. Well-Known Member

Те, що Ви вірите, що я є, - це те саме, що Ви знаєте, що я є.

А знати мене - це зовсім не те саме, що знати, що я є. Це означає знати, як я виглядаю і як мене звати.

Так що тут Ви демонструєте не різницю між вірою та знанням, а те, які бувають ступені деталізації знань про щось.

От слово "абсолютно" тут усе-таки зайве.

Ще й як потрібна! Усілякі філософські концепції, тим паче матеріалізм, важко обгрунтовуються; їх прибічники просто вірять у них.

Але коли аналізи будуть готові, віритимеш іще більше. Разом з тим, це теж буде не абсолютне знання, бо аналізи можуть бути помилковими. Так що по суті Ви тут просто вжили слово "знання" для позначення більш міцної віри.

11. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Віра - це те, що не може бути перевірене практикою. Недарма в народі кажуть "СЛІПО вірити".

Знання - це те, що підтверджується на практиці.

12. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

Ну от наприклад:
    віру, що так буде" і "Я знаю, що так буде".
    За логікою перше твердження передбачає ймовірність настання певної події.
    А друге - стверджує.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знання - це віра, яка перевірена практикою. Людина може вірити, хоча достименно не знати. Наприклад людина вірить в Бога, хоча його не бачила.

14. Forpost

Forpost Стоїк

Евр.11:1 Вера же есть осуществление ожидаемого и уверенность в невидимом.

15. Forpost

Forpost Стоїк

В святцы,любимые братья во Христе. в святцы...

16. andi

andi Well-Known Member

:) погоджуюсь, ніколи на 100% не будеш переконаний. :D

гарно сказано...

В сенсі духовному наша віра обовязково колись стане знанням!
    колись - тобто за межею наших знань, за межею цього світу ;)

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

за одним вийнятком. Віра і зараз підтверджується практикою.

18. andi

andi Well-Known Member

не для всіх :D

19. vasili

vasili Well-Known Member

Так що, Чорногора але і там такого не вчать, ломозіти по Ка...и!

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

бо не всі її мають.

а де твій аватар? :)