Заздрість

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Гелена, 31 жов 2007.

1. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

ЗАЗДРІСТЬ - почуття роздратування, досади, викликане якоюсь перевагою, вищістю, добробутом іншого. // Пристрасне бажання мати що-небудь, досягти того, що є в іншого.

Заздрість - самолюбиве і недружелюбне невдоволення тим чим інша людина насолоджується, в мягкому значенні тяга за добром котре має інший. Заздрість - один з семи смертельних гріхів. Йоан Дамаскин так само описує заздрість як незадоволення добром іншого.

Ті кому не заздрять ніколи не є цілком щасливими. - Аесхилос (526 - 456 р до н.е.) Аґамемнон

Всі тирани Сицилії ніколи не видумали гіршої муки ніж заздрість. - Горацій (65 - 8 н.е.) Листи

Де заздрість і боротьба там безладдя і кожне зле діло. - Новий Заповіт, Якова ІІІ, 16

Жодна людина не любить бути перевершеною тими хто того ж рівня - Лівій (59 - 17 н.е.) Аннали

дуже суперечливе то почуття... скільки б про нього не говорилося-писалося, а його природа, як на мене, досі незбагненна :rolleyes:
    хоча і є поняття білої і чорної заздрості, але здається мені, то почуття тільки руйнує людину, а не спонукає до чогось доброго

хтось навести приклади білої заздрості? і взагалі вона існує як "біла" і "чорна"?

• Подобається Подобається x 1
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Заздрість

Я заздрю людям,які здорові,у яких здорові діти...
    Але хіба це означає,що я бажаю їм чогось злого?

• Подобається Подобається x 2
  3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Заздрість є заздрість. Немає чорної чи білої. Вона вся однакова. Тому ніколи не вживаю вислову "заздрю тобі".
    Білу заздрість для самооправдання придумали. Як то звичайно. А як же ж не придумати, коли то "національна хвороба". І насправді вона не біла, а зелена - як жаба, котра стількох дусить.

Можу сказати тільки, що "заздрю сама собі", часом. :)

4. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

наспівуючи:
    У сусіда хата біла,
    у сусіда жінка мила...

5. консультант

консультант Дуже важлива персона

Для того, щоб описати цей стан, необхідно в нього ввійти, щоб відчути. А для чого без потреби турбувати свою душу і серце. Це шкіідливо і тому раджу не практикувати такі речі. Пояснювати щось, не заглибившись в суть речей - це пусті балачки. Така моя думка але я не претендую, що це істина. В кожного своє розуміння.

6. Гелена

хм... а чого ж в тлуманих словниках під "заздрістю" розуміють не такі невинні речі? людина мислить в межах мови, а мові має бути притаманне однакове розуміння і тлумачення понять
    от зі словника: ЗАЗДРІСТЬ - почуття роздратування, досади, викликане якоюсь перевагою, вищістю, добробутом іншого.
    очевидно не просто так придумале це поняття :)

Додано через 3 хвилини
    для того щоб відчути заздрість по відношенню до себе, теж треба ввійти в стан заздрості? :)
    а щоб відчути що хтось злиться на вас ви хіба самі маєте маєте почати злитися в той момент?
    думаю, що кожен стикався з заздрістю так чи інакше, то ж уявлення про це почуття чи відчуття має бути в кожного...

7. консультант

Так, але формулюючи теоретично суть, Ви все одно аналізуєте цей стан, частково його переживаючи, інакше неможливо досконало пояснити.

8. Forpost

Forpost Стоїк

А якщо би Ви звикли звертатись до Біблії ,то відкрили би для себе те,що заздрість і ревнощі стоять поряд.Там сказано, що Бог заздрісний і ревнивий і не потерпить ...і далі за текстом.Тобто смислове навантаженя терміну дещо іньше, ніж подає словник.А перший заздрісник звичайно Каїн.На його прикладі ми можем краще зрозуміти, що заздрість дрімає в нас від народження.Розвивати її чи ні, то вже прошу сказати моїх опонентів.Може тре розвивати,нє?

9. консультант

Розвивати потрібно Любов. Одне діло Божа Заздрість, інше - людська, яка від лукавого. Вона мені не властива, скільки себе пам"ятаю.

10. Liliyah Romanova

А я трошки з іншого боку на те дивлюся.
    Заздрять люди нещасливі тим, кого вони вважають щасливими.
    Відповідно, це такий собі недосконалий спосіб висловити свій стан щастя - "аж сам собі заздриш". :)

11. Гелена

...а якщо переклад в Біблії невірний? Бо щось тяжко мені сприймати поняття "заздрість" в позитивному значенні

12. консультант

Все можливо але я краще від цієї теми відійду, а то знову почну "влазити" в дебри душі людської з "чорного" входу.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Заздрість - то цікава річ і на здорову голову зовсім незрозуміла, я б сказав, нелогічна.

Я хочу щоб у мене було ........, але не дай Бог, щоб у когось теж таке було, бо інакше я буду заздрити.....

Смішно, нє?

14. консультант

Якщо це з Любов"ю до них, звичайно, що ні !

15. Гелена

нє... сумно...
    і трохи не так як ви кажете, а швидше - в когось щось є, а в мене нема і це несправедливо і це мене злить
    нелогічно... бо було б логічно якби що в когось шось є і він в мене це забрав - маю чого злитися
    а коли ніхто нічого не відняв звідки має бути злість в мене? не знаю...
    в мене ніхто нічого не віднімав, а на чуже не посягаю, тому не розумію чого інші посягають на чуже заздрячи їм? а заздрість таки є

Додано через 5 хвилин
    до речі, не думаю, що для того щоб бути об’єктом заздрості треба мати більше за інших, жити краще за інших і т.п.
    достатньо щоб комусь здавалося що тобі краще - і він отруїть і своє і твоє життя заздрістю...

16. Liliyah Romanova

Як можна ЗАЗДРИТИ з любов"ю? Заздрість виникає, якщо вважати, що от мене Бог покарав, а от того нагородив, а краще би було навпаки. Яка тут любов???

17. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Мені знайоме почуття заздрості.
    Памятаю ще у шкільні роки воно у мене з’являлося і просто мучило. Я не любила цього почуття. Кілька разів зусиллям волі я його у собі придусила і сама здивувалась, що воно перестало з’являтися. І це так добре.:radist:

18. консультант

Так можливо. От коли дивишся на людину і спілкуєшся з нею, відчуваєш серцем і душею, як тобі класно з нею, яка вона розумна, симпатична, приємно виглядає. Відчувається внутрішнє поняття Любові і в той же час думаєш собі от, як би я таким був, чи була... . В такої людини Ви абсолютно нічого не забираєте, а навпаки зичите - це і є добра заздрість.

19. Romko

Romko Дуже важлива персона

Заздрість - звичайне людське почуття...Таке,як любов,ненависть.
    От,я заздрю полякам,що вони є народом і будують собі Нормальне суспільство.
    Я заздрю тим людям,у кого все склалося і бажаю їм Божої ласки.
    То залежить від людини,як вона заздрить.Дехто може заздрити сусіду,що у того нова хата,машина.Дехто заздрить коліжанці,що у тої нова шмата(парфум).Це вже дріб"язковість.
    Тему можна продовжити,але я впевнений,що заздрість - невід"ємна людська риса і,залежить від людини у що це перейде...

20. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

З моєї точки зору це не є заздрість, а швидше захоплення цією людиною, висока оцінка її якостей. Тоді людина усвідомлює, що їй самій є над чим попрацювати.:)

а де твій аватар? :)