Відкриваю тему наступною цитатою: Пропоную учасникам виклати свої аргументи "за" та "проти". Існують закони хаосу чи не існують? А, якщо існують, то які?
О блін, так не хотів на ніч робити серйозне лице і вдумливі очі. Ну ладно. Хаос- це коли я на кухні і ще й здуру надумав вареників наліпити. Уже після половини виліпленого тіста бачу що начинки мі бракне, що тотії наліплені вареники поприліпали до підноса бо тісто зрідло, і хмурим поглядом оглядаючи хаос присипаний острівцями мукою думаю : "поприбирати зараз, чи завтра пораніше встати і прибрати поки жінка від тещі не приїхала". Як така версія хаосу? Підходе? Бо моя жінка каже що враган Катріна тихо дише порівняно з моїми господарюваннями на кухні
Є дуже прості алгоритми генерації випадкових подій. Наприклад, підкиньте вверх монетку, або кубік! Якою стороною вони упадуть буде залежати від випадку. А для генерації випадкових чисел можна попробувати наступне: взяти чотиризначне число (для певности без нулів) і помножити його на самого себе. А потім вибрати чотиризначне число з середини. Наприклад, 5632*5632=31719424, вибираємо 7194 і продовжуємо далі.
З того ніц доброго не вийде. Кстаті є купа тестів для таких ото генераторів. Я тим питанням детально не займався, але алгоритмом таке згенерувати по справжньому якісно вельми неможливо. З того шо я чув для дійсно випадковості знімають шуми з якоїсь апаратури, але то марудно, дорого і непродуктивно по часу. А теперо про кидання монеток. То яким боком вона впаде однозначно визначається траєкторією польоту, перепонами на шляху і силою з якою ви її закрутили. Можна так припустити шо сила - то випадкове, але вона однозначно визначається станом ваших мязів на пальцях, положенням монетки в руці, сили нервового імпульсу від мозку. Короче упустимо деталі. Там можна дойти до того шо все залежить від сукупності положень всіх електронів у всіх атомах всієї матерії. З того шо я ше памятаю з фізики/хімії - є якість невизначеності в тому куда ж той електрон таки полетить. Деталей не памятаю. Та і вчив то не дуже ретельно та і давно. Але хто зна чи то так вже і випадково. Я ото думаю і не можу пойняти де ота випадковість починається. Пояснити її логікою я не можу. Не бачу куда її вписати в рівняння світу. Певно Picasso повністю правий. Якшо тим світом керує Бог і від нас тоже шось залежить - значить хаос в нас. Зокрема в Picasso на кухні. Так шо хай його жінка добре пильнує. І хай пильнує шоб поки вона в тещі шоби ніяка Катріна до Picasso не приходила. Бо якшо жінка застукає ото буде дійсно хаос
нє... то не випадковість, бо якщо ви почнете ще раз той експеримент, то отримаєте точнісько той самий результат.
Ви не правий, бо так не буває, щоб повторно експеримент розпочинався з того самого. Тобто, щоб він був випадковим, експеримент треба розпочинати знову з іншого числа. Треба мати на увазі, що ми лише моделюємо випадковість, бо в природі голі числа не існують.
Ви не праві, бо наступне число не візьметься з нічого, а буде алгоритмом якоїсь функції, яку при бажанні можна описати формулою.
Ця функція буде розривною, а отже не такою, якою вона є для детермінованих подій, які описуються нерозривними функціями. Ймовірність випадкових подій теж описується функціями, але це не означає, що ці події не є випадковими. Випадковими називаються такі події, настання яких не є достовірним, тобто ймовірність яких є меншою за одиницю. Але ця ймовірність описується функцією.
Наука мислить абстрактно, але не створює нових абстракцій. А розуміння хаосу як форми порядку, є заміною конкретного хаосу, що є предметом науки, абстракцією хаосу, яка підпорядкована якомусь абстрактному порядку. Насправді, хаос не підпорядкований порядку, бо конкретний хаос і конкретний порядок є різними станами еволюції певної конкретної фізичної системи. А філософія не розглядає конкретні системи, а абстракції хаосу та порядку самі по собі.
точно! тут обговорюється філософське питання "закони хаосу", правда, для мене воно звучить, як "солений цукор"....
На рівні філософії Ви закономірностей не відкриєте. Щоб дізнатись про закономірности хаосу, Вам треба ознайомитись з досягненнями науки про хаос.