Закони хаосу

Тема у розділі 'Наука і технології', створена користувачем Василь, 11 лис 2009.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Відкриваю тему наступною цитатою:

Пропоную учасникам виклати свої аргументи "за" та "проти". Існують закони хаосу чи не існують? А, якщо існують, то які?

2. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

О блін, так не хотів на ніч робити серйозне лице і вдумливі очі. Ну ладно.
    Хаос- це коли я на кухні і ще й здуру надумав вареників наліпити. Уже після половини виліпленого тіста бачу що начинки мі бракне, що тотії наліплені вареники поприліпали до підноса бо тісто зрідло, і хмурим поглядом оглядаючи хаос присипаний острівцями мукою думаю : "поприбирати зараз, чи завтра пораніше встати і прибрати поки жінка від тещі не приїхала". Як така версія хаосу? Підходе? Бо моя жінка каже що враган Катріна тихо дише порівняно з моїми господарюваннями на кухні

• Подобається Подобається x 5
  3. Василь

Василь Well-Known Member

Є дуже прості алгоритми генерації випадкових подій. Наприклад, підкиньте вверх монетку, або кубік! Якою стороною вони упадуть буде залежати від випадку.

А для генерації випадкових чисел можна попробувати наступне: взяти чотиризначне число (для певности без нулів) і помножити його на самого себе. А потім вибрати чотиризначне число з середини. Наприклад, 5632*5632=31719424, вибираємо 7194 і продовжуємо далі.

4. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

З того ніц доброго не вийде. Кстаті є купа тестів для таких ото генераторів. Я тим питанням детально не займався, але алгоритмом таке згенерувати по справжньому якісно вельми неможливо. З того шо я чув для дійсно випадковості знімають шуми з якоїсь апаратури, але то марудно, дорого і непродуктивно по часу.

А теперо про кидання монеток.
    То яким боком вона впаде однозначно визначається траєкторією польоту, перепонами на шляху і силою з якою ви її закрутили.
    Можна так припустити шо сила - то випадкове, але вона однозначно визначається станом ваших мязів на пальцях, положенням монетки в руці, сили нервового імпульсу від мозку.
    Короче упустимо деталі. Там можна дойти до того шо все залежить від сукупності положень всіх електронів у всіх атомах всієї матерії.
    З того шо я ше памятаю з фізики/хімії - є якість невизначеності в тому куда ж той електрон таки полетить. Деталей не памятаю. Та і вчив то не дуже ретельно та і давно. Але хто зна чи то так вже і випадково.

Я ото думаю і не можу пойняти де ота випадковість починається. Пояснити її логікою я не можу. Не бачу куда її вписати в рівняння світу.
    Певно Picasso повністю правий. Якшо тим світом керує Бог і від нас тоже шось залежить - значить хаос в нас. Зокрема в Picasso на кухні. Так шо хай його жінка добре пильнує. І хай пильнує шоб поки вона в тещі шоби ніяка Катріна до Picasso не приходила. Бо якшо жінка застукає ото буде дійсно хаос :)

Останнє редагування модератором: 12 лис 2009
    • Подобається Подобається x 3
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

нє... то не випадковість, бо якщо ви почнете ще раз той експеримент, то отримаєте точнісько той самий результат.

• Подобається Подобається x 4
  6. Василь

Василь Well-Known Member

Ви не правий, бо так не буває, щоб повторно експеримент розпочинався з того самого. Тобто, щоб він був випадковим, експеримент треба розпочинати знову з іншого числа. Треба мати на увазі, що ми лише моделюємо випадковість, бо в природі голі числа не існують.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ви не праві, бо наступне число не візьметься з нічого, а буде алгоритмом якоїсь функції, яку при бажанні можна описати формулою.

• Подобається Подобається x 2
  8. Василь

Василь Well-Known Member

Ця функція буде розривною, а отже не такою, якою вона є для детермінованих подій, які описуються нерозривними функціями. Ймовірність випадкових подій теж описується функціями, але це не означає, що ці події не є випадковими. Випадковими називаються такі події, настання яких не є достовірним, тобто ймовірність яких є меншою за одиницю. Але ця ймовірність описується функцією.

9. Василь

Василь Well-Known Member

Наука мислить абстрактно, але не створює нових абстракцій. А розуміння хаосу як форми порядку, є заміною конкретного хаосу, що є предметом науки, абстракцією хаосу, яка підпорядкована якомусь абстрактному порядку. Насправді, хаос не підпорядкований порядку, бо конкретний хаос і конкретний порядок є різними станами еволюції певної конкретної фізичної системи. А філософія не розглядає конкретні системи, а абстракції хаосу та порядку самі по собі.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Василь начитався науково-популярної літератури і вона йому зашкодила.:crazy::crazy::crazy::haha:

• Подобається Подобається x 1
  11. Василь

Василь Well-Known Member

Василь не є предметом обговорення в цій темі.

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

точно! тут обговорюється філософське питання "закони хаосу", правда, для мене воно звучить, як "солений цукор"....

13. Василь

Василь Well-Known Member

І ніяких закономірностей хаос не виявляє?

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

припускаю, але на рівні фантазії, філософії....

15. Василь

Василь Well-Known Member

На рівні філософії Ви закономірностей не відкриєте. Щоб дізнатись про закономірности хаосу, Вам треба ознайомитись з досягненнями науки про хаос.

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Нема такої науки. не існує. А от філософія - так.

17. Василь

Василь Well-Known Member

Цитую спеціально для Вас перший рядок релігійної книги (може повірите):
    Джерело тут.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

а алхімія коли виникла, як "наука"?

19. Василь

Василь Well-Known Member

Тоді, коли науки як такої ще не було. А зараз вже наука є, так що не переживайте!

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

ага....
    точно...
    http://www.youtube.com/watch?v=-hu0-lQORcs&NR=1

а де твій аватар? :)