Хрест. Обов'язковий атрибут кожного християнина або ж звичайний фетиш?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем ABDURAKHMAN, 18 бер 2010.

1. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Хрест - яке місце в житті християнина?
    Що він собою символізує?
    З якою метою він був введений в християнство?
    Чи поклоніння хресту являється обов'язковим ритуалом?
    Або ж це звичайне ідолопоклонство?
    Тема про хрест...

• Подобається Подобається x 3
  2. Багіра

Багіра Well-Known Member

цікаво - забобони це чи направду:
    -хрестик потрібно носити так, щоб його не було видно;
    -хрестик потрібно носити "лицем"до тіла;
    -жінкам краще носити образ Матері Божої, бо носити хрест їм може бути заважко...

3. GirlWind

GirlWind Well-Known Member

Читала що цьому знаку декілька тисяч років, і він, в першу чергу, є знаком життя та любові, бо поєднує в собі чоловічий і жіночий символи. Чоловічий - вертикальна лінія (вогонь) і жіночий (вода,горизонтальна лінія). Ще пам'ятаю, що свастика, - хрест що обертаєтсья, символізує рух, розвиток Всесвіту. Ну а вже потім різні релігійні течії взяли цей знак собі, трохи "змінивши" під себе.
    На мою особисту думку, людині легше, коли вона має якесь "втілення" своєї віри. Ну і думаю що носячи на собі "знак" тої чи іншої віри, люди таким чином показували свою належність до неї. Думаю зараз це не так важливо, а в стародавні часи то мало велике значення. От "почіпиш" на себе не "той" хрест, і камінням закидають... а тепер люди носять різні знаки, як прикраси, навіть не розуміючи, що вони означають.
    Особисто для мене мав значення лише той хрестик, яким мене хрестили, не тому, що це хрест, а тому що це річ, яку оділи на мене під час того таїнства, думаю що так само я би ставилась і до одягу, якби він зберігся.. А ще мені подарували хрестик, освячений на Гробі Господньому в Єрусалимі, і направду відчуваю якусь енергію, коли його одягаю.

• Подобається Подобається x 4
  4. Зануда

Зануда така зануда

Забобони. Чистої води.

• Подобається Подобається x 6
  5. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А можна спитатись - для чого тема?

Аби кожний написав про своє відношення до хреста?

Чи чергова можливість покритикувати католицьку церкву?

• Подобається Подобається x 6
  6. plastic

plastic Well-Known Member

Поклоніння належить лише Богу. Поклоніння ангелам, святим мощам, діві Марії і т.д-не має ніякого біблійного обгрунтування. Так само і хресту як ритуал.
    Хтось сказав, що якби зібрати всі частинки того самого хреста , що знаходяться в кожній церкві по світу, то зібралося б декілька камазів кусочків.

• Подобається Подобається x 2
  7. Зануда

Зануда така зануда

Хтось казав? А я думала ви тільки у те, що в Біблії написане віритие? ;)

Ви свій шлях обрали, дайте іншим іти вибраним ними. Особливо, якщо історія їхньої дороги сягає коріннями до Христа, а не всього лиш до Лютера.

• Подобається Подобається x 10
  8. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Не зрозуміла зовсім теми. Що ви хочете почути? На перші три запитання можна знайти відповіді хоча б у Вікіпедії.
    На останні два я б відповіла, але моє особисте бачення цього. Я хрещена, православна, в моїй родині дотримуються релігійних правил, чи як це назвати, на скільки це можливо у великому місті і зважаючи на сучасність. Я не так вже часто хожу до церкви і не вважаю себе дуже релігійною людиною. До чого це я... ІМХО якщо людина розуміє що вона не живе вірою, якщо у своїй свідомості вона не прийшла до церкви, то навіщо носити хрестик на тілі. В такому випадку це просто як атрибут, як прикраса. Взагалі головне це віра у серці.
    Я не ношу хрестика, бо мені здається я не маю на це право. Я розумію, що не зважаючи на дотримання якихось вимог, відвідування церкви, я все ж насправді ще не прийшла до неї. То навіщо носити хреста, якщо його немає у мене в серці?

• Подобається Подобається x 5
  9. poetka

poetka Дуже важлива персона

О!!!!!То Ви таки створили дану тему ЛЮКС!!!!!!!!!!
    http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=610440#post610440

Може я повторюсь,але у мене своє бачення хреста,як символа,таке:
    Ісус загинув на хресті,чи не на хресті? достовірної інформації,про те немає..є тільки теорії і припущення.Але я не про те,якби вашого знайомого,чи близьку людину,котру Ви дуже любили.......недай того Господь (пипустім) убили ножем.чи якоюсь іншою зброєю,ви б цій зброї поклонялись?тримали її у себе вдома?Молилися б на неї?Звісно ні? Ви б молились саме за людину і згадували б саме ту людину якої не стало.............А хіба тут не те саме,хіба Ви не любите Ісуса?що вшановуєте зброю,якою Він був знищений. Вшановувати потрібно саме Ісуса і те,що Вн зробив для нас............а не куски дерева,незграбно прибиті.............Хтось,може сказати:я беру на себе Хрес Ісуса,щоб розділити з ним його страждання...........таке пояснення абсурдне і безпідставне.Ісус помер,щоб нам з Вами дати другий шанс,а не щоб ми несли його хрест.У кожного свій шлях і його потрібно пройти з Богом у серці,а не з хрестиком на грудях..............

10. plastic

plastic Well-Known Member

Взагалі історія , при якій знайшли саме той хрест підозріла.
    Більшість людей вірить, що якщо носиш хрестик, він ніби обороняє тебе від поганих ситуацій, нещасних випадків і т.д.
    Але це смішно.

---------- Додано в 13:39 ---------- Попередній допис був написаний в 13:33 ----------

Лютер хотів повернути церкву, до такого стану як вона була в часи апостолів.
    а ваші слова, що сучасна традиційна церква залишилася незмінною від початку-це безпідставні слова.
    1. Ні Христос ні апостоли не молилися перед образами.
    2. Апостоли і перша церква активно виконувала місію Христа(проповідування)
    3. Ніяких обрядів в перші часи в церкві не було. Виключення лише-служіння левитів при жертвоприношеннів старому Заповіті.. І це служіння встановив сам Бог.

11. poetka

+100:)Підтримую

• Подобається Подобається x 1
  12. Andr

Andr Well-Known Member

„Бо слово про хрест – глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа”

13. poetka

Я чомусь підозрюю(та певне так і буде)що консенсусу в цій темі ми не знайдемо,а суперечити одне одному будемо з більшим "натхненням",особисто я висловилась і така моя точка зору і бачення того поняття.Отож зайвим буде витрачати час,аби доводити,чи в чомусь переконуватись ..............Це- як розмовляти, начебто однією мовою,а розуміти іншою,або нехотіти зрозуміти взагалі.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вся біда, на мій погляд, у всіх нових християнських течіях полягає, як правило, в одному. Знаходиться якийсь чоловік, який самостійно вирішує, що церква котиться на його погляд, не туди. І от тре створити свою течію, яка б котилася туди, де треба, знову ж на його погляд. Недовіра Божому промислу, недовіра Божим планам породжує гордість і людина починає вважати, що саме вона є тим інструментом і Божих руках, а це є ніщо інше, як гордість. Не виключенням є лютеранська церква, в якій священиками стають не лише жінки, а й особи, які поміняли стать.
    Щоб людина не починала, які б хороші наміри у неї не були, без Божого благословення вийде звичайний пшик...

• Подобається Подобається x 8
  15. Оленa

Оленa Well-Known Member

Смерть Христа сталася на Хресті, але не від Хреста (причиною смерті стали рани, нанесені цвяхами, батогами, спрага і інші чинники). Але ми повинні пам'ятати, якою дорогою ціною ми спасенні 1Петра 1:18-19... не тлінним сріблом або золотом відкуплені ви були від марного вашого життя, що передане вам від батьків, але дорогоцінною кров'ю Христа, як непорочного й чистого Ягняти. Ісус став Ягням і був принесений у жертву на жертівнику (хресті). Отож хрест - це той Вівтар, на якому була принесена Жертва Богові. Хто шанує Вівтар, той шанує Того, Хто на Вівтарі. Ось такої науки ми дотримуємось і вона є узгодженою з апостольською.
    Апостол Павло: А щодо мене, то нехай нічим не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа...( Гал. 6:14). Чи може Павло щось не так розумів, а ви знаєте краще за нього?
    Одно другому не мішає. Носячи хрестик ви виявляєте свою віру в смерть і Воскресіння Ісуса Христа, яка спасає нас.

• Подобається Подобається x 8
  16. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

1. Для того ж як і інші теми філософсько-релігійного спрямування - щоб пізнати щось нове, почути думку інших, висловити свою, задуматися, зробити висновок і змінити щось у своєму житті.

2. Так, саме так.
    3. Ну і це також...

• Подобається Подобається x 1
  17. Un.Known

Якщо взяти до уваги те, що перші мої два питання були риторичними, то третє було відповіддю на них.

Для чого лукавите? Створіть окрему тему і комплексно розвінчайте всі "фетиші". Вам же, насправді, оте "нове" геть не цікаве.

18. Оленa

Оленa Well-Known Member

Саме завдяки ось таким вчителям маємо поділ, незгоду, ворожнечу. Кому це вигідно? :diablo:

• Подобається Подобається x 5
  19. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Ну певне якшо наміри хороші і методи нормальні то і за таким благословенням діло не стане :).

А я си вискажу як людина не конче до церкви ходяща, але таки віруюча.
    Я собі тяжко розумію поняття "атрибут християнина". Та ж ми не корови аби нас кільцями по вухах чи дзвінками по шиях маркувати.
    Хрестик люди носять не для того шоб всі знали шо то християнин, а швидше як певний оберіг. Без віри в то шо хрестик вас застерігає від гріха чи якоїсь напасті він вам - шо є шо нема - кусочок металу на шиї. І чудодійною силою той кусочок металу наділяє не його форма, а радше ті ваші сподівання і позитивна енергетика передана йому, наприклад, через священника в момент кроплення водою. Так я собі то розумію.

Не бачу звязку. Якби такої віри в людини не було то чого б вона взагалі хоча б молилася. То атеіст тоді. А крім того кому виявляєте? собі? - собі нічого виявляти не треба і так ясно. Іншим? - тоді треба зверха носити, але так ніхто не робить.

Себто ше раз моя точка зору. То шо людина носить на шиї, пальцях, будь де є або прекрасами або певними оберегами (амулетами, талісманами). Якшо людина починає носити шось для того шоб підкреслити свою приналежність до певної касти (як то колись вуса чи тростина чи якась шпага спеціальна) - то то вже не має ніякого відношення до віри, а суто до питань суспільних. Але шо ж поробиш коли приналежність до християнства, іудаїзму чи іншої релігії також є ділом не тільки духовним, але і суспільним. Від того нікуди не дінишся. Таке вже наше суспільство. Головне самому собі визначити і признатися собі шо то для вас в першу чергу.

20. Un.Known

Я також ні. Але то тре автора теми попросити пояснити, для чого така словесна маніпуляція.

а де твій аватар? :)