Хіміки є? Виведення чорнил

Тема у розділі 'Наука і технології', створена користувачем Boris_Kiev, 5 чер 2010.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Звернулася до мене знайома із проханням - на старій книжці витравити старі штампи бібліотеки (56 року).
    Пані хоче цю книжку "подарувати" (типу дати хабар).
    Вона мене здивувала - нагадала, як я у 1975 році ювелірно вивів дату з трудової книжки її чоловіка і зберегла рецепт, яким я майстерно володів ще у школі.

Послідовно, різними тампонами терти напис:
    1. Вода
    2. Марганцівка
    3. Лимонна кислота
    4. Перекис.
    Цим виводяться чорнильні написи (не кулькова ручка!) і прості чорнильні штампи.

Треба пам"ятати концентрації, витримку в часі, зміни кольору в процесі роботи - ну все забув.
    Взявся за один штамп - номар (ручкою) витравився зовсім, сам штамп - зблід, жовтувата сторінка трохи побіліла.

Може хтось підкаже щось ?
    Бажано - без дефіцитних інгредієнтів. На рівні аптеки, господарчих та автомагазинів.

2. Jazzmanko

Jazzmanko Well-Known Member

Колись, пам'ятаю, таке хлоркою виводили (напр. засіб "БілизнА" калуського виробництва). :)

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

І головне - дешево.
    Борисе, тою бідою 2 грн./банка можна відбілити всі договори України з Росією починаючи з часів Хмельницького. Дуже дешево.

• Подобається Подобається x 8
  4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Панове,
    Я буду вдячний за детальний опис реального, особисто випробованого способу. Step by step.

5. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Строк давності вийшов. :)))

А ось за "бібліотечну книжку" - ще дооовго ховатись...

А може, ну його нафік? :)))

• Подобається Подобається x 1
  6. JaguaR

JaguaR щасливий

а де твій аватар? :)