Верховна Рада надала абонентам мобільного зв'язку право на збереження персонального номера при зміні оператора. Відповідний законопроект Про внесення змін до закону Про телекомунікації був запропонований депутатами Віталієм Коржем і Юрієм Мороком. За його прийняття проголосували 329 депутатів при необхідних 226. Закон передбачає збільшення переліку та розширення доступу до послуг, які надаються всіма операторами телекомунікацій. Зокрема, мова йде про надання абонентам права залишати у користуванні наданий їм абонентський номер при переході від одного оператора зв'язку до іншого. Також закон зобов'язує операторів, які надають послуги мобільного зв'язку надавати послуги національного роумінгу. Як повідомлялося, за ухвалення відповідного законопроекту в першому читанні Рада проголосувала 4 червня 2009 року. http://ua.korrespondent.net/ukraine/1091652
Так, але скільки буде коштувати переадресація кожного вхідного та вихідного дзвінка? І до чиєї мережі треба буде чіплятися?
ви не зрозуміли суті. ніякої переадресації не буде. просто 050 скажімо, стане номером скажімо лайфовим і все. ---------- Додано в 15:58 ---------- Попередній допис був написаний в 15:57 ---------- то повинно здешевити телефонні дзвінки.
То не є добре. Якщо в мене з одного телефону дуже дешеві дзвінки на Київстар, а на інших операторів досить дорогі, а з іншого телефону - безкоштовні на МТС, зате дорогі на Київстар, то як тепер знатиму до якого оператора підключений мій абонент? Якщо в нього буде код 067, а він перейшов на МТС і зберіг номер? Дзвонити по 10 коп. чи по 80 коп. за хвилину - то дуже велика різниця.
В нас при дзвінку на такий номер перед з'єднанням робот повідомляє, що даний номер в мережі іншого оператора.
все одно все реалізують через дупу шляхом переадресацій і подорожчання. як в свій час "прямий" номер...
Миху, не все так просто. Інженерам та програмістам доведеться переписувати тисячі і тисячі "винятків" у маршрутизації та білінгу таких номерів. Коли оператори це відчують на своїй шкірі, то придумають обтічні формулювання для нових, не дуже вигілних для переадресантів, тарифів. О, thinkers лаконічніше сформулював те саме.
Угум... Значить, подорожчає. Гм-м-м... Є ж на К/С Тарифний план «Єдина ціна» (тариф для дзвінків по всій Україні — всього 0,25 грн/хв!) Нарив цитату з документу: Ще одне... Код оператора (067/050/093) - частка послуги-номера, чи лише код оператора...?
Я розумію. Яким боком до цього Верховна Рада? Ваш оператор повідомляє Вас ще перед дзвінком, що Ви здійснюєте телефонний дзвінок поза власною мережею. Так тут є, безкоштовно. Вірю, що у Україні ця послуга буде платною.
Я так думаю, що ВР не варто пхати носа в діяльність приватних компаній. Тут лише антимонопольний комітет повинен слідкувати за чесною грою. Такі кардинальні зміни приведуть до перебудови тарифних планів і підозрюю в гіршу для абонента сторону. Я тільки нещодавно вибрав собі новий привабливий тарифний план, але певно прийдеться почекати з переходом.
І я так думаю. А тому задала своє питання на початку теми - невже в країні ВР більше нема чим займатись?
Українці зможуть міняти мобільного оператора, зберігаючи при цьому свій номер. Вчора почали діяти нові технічні вимоги до мереж, а сама послуга, як очікується, буде впроваджена вже в наступному році, пише Коммерсантъ-Украина в статті Украина повышает мобильность. Зокрема, в Міністерстві юстиції вчора повідомили про набуття чинності з 21 листопада наказу Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації Про затвердження технічних вимог до телекомунікаційних мереж України щодо забезпечення надання послуг перенесення абонентського номера та користування персональним номером. Цей документ дозволяє впровадити послугу перенесення мобільних номерів при зміні оператора - Mobile Number Portability (MNP). Для цього буде створена єдина база даних. Абоненти зможуть міняти оператора зі збереженням номера необмежену кількість разів. У Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, вже підготували проект правил надання послуги MNP. Як розповіло джерело газети в регуляторі, щоб зберегти номер, абонентові треба буде звернутися з письмовою заявою до оператора, у мережі якого він захоче обслуговуватися. КоммерсантЪ-Украина пише, що міграція в нову мережу займе менш ніж добу, однак послуга буде платною. Співрозмовник в НКРСІ припустив, що плата складе близько 40 грн - на рівні середнього місячного рахунку українського абонента мобільного зв'язку. Для порівняння, у європейських країнах плата за MNP в середньому становить 8,38 євро, а найвища плата діє в Португалії (40 євро) і Великобританії (43,55 євро). У Данії, Хорватії, Ірландії та низці інших країн послуга безкоштовна. Найшвидше послуга надається в США, Канаді, Австрії та Чилі (абонент може "перенести" номер від одного оператора до іншого за 10 хвилин), найтриваліший термін у Данії (60 днів). У НКРСІ сподіваються, що послуга збереження номера почне працювати в Україні вже наступного року. За оцінками глави регулятора Петра Яцука, створення системи збереження номера коштуватиме бізнесу більш ніж $10 млн. За оцінками мобільних операторів, послуга збереження номера може зацікавити приблизно 5-10% всіх абонентів - це 2,5-5 млн SIM-карт. За оцінками директора з маркетингу МТС Святослава Горбаня, близько 10% усіх користувачів мобільного зв'язку в країні регулярно змінюють оператора навіть без MNP.