Впорядкування цвинтаря воїнів УПА на Рівненщині

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем old.kherson, 10 сер 2011.

1. old.kherson

old.kherson Member

На Рівненщині існує цвинтар УПА, на якому поховано семеро повстанців, серед них - курінний Микита Скуба-"Лайдака". На п'яти могилах навіть немає хрестів - просто купки землі. Благодійна ініціатива "Героїка", яка займається доглядом та впордякуванням українських військових поховань взялась за відновлення цвинтаря. Бракує коштів, шукаємо жертводавців та просто небайдужих людей. Шановні львів'яни! Якщо для Вас Українська Повстанська Армія - не просто порожній звук - відгукніться.

Ось так виглядає хрест на могилі в курінного

Ось так виглядатимуть хрести після відновлення цвинтаря

Детальніше про роботу з відновлення цвинтаря буде в цій темі.

Останнє редагування модератором: 10 сер 2011
    • Подобається Подобається x 4
  2. Полковник

Полковник миється в бані

Надеюсь, что мы станем свидетелями дел, а не слов сочуствующих.
    Правда, Свято?

• Подобається Подобається x 2
  3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Тю...
    Граніт?
    А чому не звернетеся до гранітчиків?
    Наші, оно, пів Львова готові закатати. Влада залюбки бюджетні гроші на то зливає, бо дорогий, бризки теж золоті.

---------- Додано в 22:27 ---------- Попередній допис був написаний в 22:25 ----------

Не жартуйте тим. БЮТ на ТАКе не дасть. На мітинг приїдуть, мови нема...

• Подобається Подобається x 3
  4. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Просто так, для довідки...
    Питання задавати не буду...

• Подобається Подобається x 1
  5. Полковник

Полковник миється в бані

И в мыслях не было шутить.
    Действительно, люди хотят увековечить память своих героев.
    На форуме очень много активных последователей теоретиков УПА.
    Почему бы на этой ветке делом не доказать свою преданность славным предкам?
    Типа, Пан Педро пишет, что связался, мол, отослал столько-то фунтов стерлингов.
    Далее всякие свята, яремы и им подобные.

П.С. Если под Львовом когда-нибудь надумают восстанавливать могилу Советским Воинам, то я окажу финансовую поддержку в меру сил.
    Слово Офицера.

• Подобається Подобається x 3
  6. levandivka

Чому не зробити ці ж хрести не з граніту, а з мармурової крихти?
    Вартість робіт суттєво знизиться... ;)
    І тоді цілком може вистачити фінансування місцевою радою, на котру покладено законом впорядкування поховань.

7. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

І можливість "навару" також...

8. Bambook

Bambook Persona non grata

Не треба відразу людей хаяти.
    Наскільки мені відомо, конкретно у випадку з хрестом Йосипу Пилипчаку хрест є гранітним, оскільки саме його БЕЗКОШТОВНО надали майстри з Корсунь-Шевченківського. Майстри, які виготовляють саме гранітні памятники.
    Щодо місцевої влади - це Херсонська область, думаю, хлопцям простіше було знайти тих майстрів на Черкащині і гроші на інші роботи, ніж воювати з тамтешньою владою.

9. Полковник

Полковник миється в бані

Никто и не хает.
    Вот, лично Вы, сколько кошт перевели на памятник?

10. old.kherson

old.kherson Member

Вважаю за потрібне відповісти на ті закиди, які прозвучали на форумі.

1) Хрести не гранітні. Вони виготовлені за наступною технологією: бетон, гранітний щебінь, сталева арматура, фарбник, пластифікатор та фіброволокно, виготовлення фігурної таблиці з каменю габро з ім”ям бійця. Ефект граніту досягається шляхом багаторазового шліфування плоськошліфувальною машиною.

2) Всім скептикам пропоную поцікавитись скільки коштуватиме такий хрест (в людський зріст) з граніту. Можете цифри озвучити на форумі.

3) На Львівщині ми контактували з багатьма майстрами, але кожен хотів ринкову ціну за пам'ятник не зважаючи на те, що хрести призначені загиблим воїнам. Лише майстри з Черкащини зголосились не брати грошей за хрести, а просять лишень надавати необхідні матеріали.

4) Вже зібрано близько 5 000 грн. Наразі триває виготовлення двох хрестів у нашій майстерні на Черкащині. Бракує 10 800 грн.

5) Якщо хтось з дописувачів на форумі виготовить за 15 800 грн сім хрестів (бетонних чи гранітних чи ще якихось) та доставить їх в село Літвиця і змонтує - ми готові співпрацювати.

11. Bambook

Bambook Persona non grata

Особисто я тільки хвилину тому знайшов оце:
    тому поки що нічого не переказав. Перекажу - повідомлю вам спеціально, якщо ви так перейнялися.

12. Un.Known

А так би не вистачило?

чи так

або так?

13. old.kherson

old.kherson Member

братські могили у Сельці

Звісно, що можна і так.

У Дубровицькому районі у кожному селі поховані повстанці. Можете встановити саме такі пам'ятники. Наприклад село Селець має дві братські могили - вони чекають на впорядкування.

Ви можете це зробити. Бачу у вас є і бажання, і хист - ви навіть гарні фото відшукали.

Ось телефон сільської ради +380 3658 2-10-51

14. Un.Known

Ні, не можу.

Кожен повинен робити свою роботу, я - роблю свою. Власним коштом.

І якщо хтось уболіває за могили УПА, і хоче, аби вони виглядали надстандартно, мав би вкладати в це власні кошти.

Я чогось думаю, що самим повстанцям байдуже, які в них хрести, нашим обов"язком є аби поховання було охайним.

А грошей всюди треба - живим людям найперше.

• Подобається Подобається x 4
  15. levandivka

Добродію.
    Я декілька років збирав інфу про пам'ятники жертвам режиму, і на цвинтарях теж.
    ТАК от, більшість із них встановлені громадою села з підручного матеріалу руками сільського майстра. Цілком пристойні могили і пам'ятники. У деяких випадках, скульптори брали на себе суттєвий тягар...

Не пойняв...?
    Державна міжвідомча комісія "у справах увічнення..." прийняла стандарт для таких пам'ятників, типовий хрест.
    До речі, саме обласні міжвідомчі комісії і займаються організацією, виділенням коштів на спільне фінансування робіт та заходів вшанування.

16. old.kherson

old.kherson Member

1) Прокоментуйте чому на могилі воїна УПА (село Літвиця Дубровицького району Рівненської області) росте дерево?

2) Напишіть повну назву цієї "міжвідомчої комісії". (Напевно ви хотіли сказати "Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій"? Якщо так, то я готовий у Вас взяти майстер-клас, як примусити теперішнього Голову впорядковувати могили повстанців).

Ще фото могил повстанців без хрестів

Вкладення:

Останнє редагування модератором: 11 сер 2011
  17. levandivka

Коментую: на таких могилах часто садили дерево, прибрати його - не велика проблема, якщо є рішення сільської ради про впорядкування могил.
    Оформляйте акти на ці поховання. Копію голові с/р, щоб не забував, заяву голові с/р з проханням.
    1. Я вже давав підказку про гранітчиків... ;) Вони точно знають, де шкробати.
    2. А чому ж Голову? Йдіть розмовляти із Секретарем, він краще орієнтується у реаліях Комісії. Динамить - до нормальних членів комісії. Львівська обласна комісія регулярно приймала рішення про дослідження і облаштування.
    3. ще раз нагадаю, що тим має опікуватися МІСЦЕВА ГРОМАДА, а не заїжджі патріоти. а влада може лише долучитися, особливо, на мітингу-відкритті. :)
    4. На такому похованні може стояти 1 хрест, спільний.

18. old.kherson

old.kherson Member

Ось ми і звертались до сільської ради. Відповідь: "Хрест стоїть? Один на всіх, але ж. Що вам ще треба?"

Хрест (найперше фото) ви вже бачили. Як вам? Викликає гордість? Місцевим людям до того немає жодного діла. Вже спілкувались. У кращому разі не хочуть чути.

Зрештою, про що мова? Ви мене переконуєте, що цим має займатись громада? Громади поза 2-3 містами Західної України цим не займаються.

Якщо Ви можете чимось реально допомогти: змусити згадану Вами комісію встановити пам'ятники - радо вас підтримаємо. Порад ми не потребуємо. Потребуємо допомоги: приїдьте та приберіть з нами могили, допоможіть робочою силою (власними руками) встановити хреста.

Лекцію "як має бути" та "хто це має робити замість мене" ми чуємо у кожній ОДА та сільській раді.

19. levandivka

То навіщо забабахувати пам'ятник за 15 тис., який на тому місці не потрібен?
    Я слабо розумію сенс закопування в бетон (/граніт/золото/земляні роботи) грошей, коли пам'ятник не має жодних шансів на нормальне використання: встановлення у безлюдній глухомані. Чому не на Місяці? (/Марсі, /Венері, /Сатурні)?
    Для збереженості поховання достатньо зареєструвати його належним чином і облаштувати мінімально: огорожа+ контур з інформаційною таблицею на зібрані 5 тис.)
    Є купа місць, де громада ХОЧЕ і потребує підтримки.

Даруйте. Ви пропонуєте влізати на чужу територію, робити ЗА КОГОСЬ?
    А поліцаїв, на законних підставах, на вас ще не спускали? :)

Вважаю, що не варто і категорично не можна робити навіть найкращу справу незаконно, ігноруючи здоровий глузд.
    КПРС, до слова, таким макаром понатицювала купу пам'ятників, котрі не потрібні громаді.
    Вєрним путьом ідьотє..?

Ви прийшли на форум, місце спілкування, порадні. якщо цікавить лише "зібрати пилок", зверніться по санкцію до адміністратора.

20. old.kherson

old.kherson Member

поховання

То ви можете показати фото впорядкованих Комісією могил у Рівненській області? Або "огорожу з інформаційною дошкою".

Бодай одну.

а де твій аватар? :)