Хочу звернути увагу на те, що незалежно від того, смертна душа чи безсмертна, вона не може спостерігати свою смерть, а значить, є "внутрішньо безсмертною" або "безсмертною в собі". Смерть - явище, спостережуване збоку. А сам суб'єкт може спостерігати свою фізичну смерть лише за умови безсмертності його душі; але тоді він бачитиме, що душею він не помер; а в разі зникнення душі сама ця душа знов-тки не відчує, що вона зникла. Інша справа, що іноді можуть так скластись обставини, що людина перед смертю розуміє, що це вона зараз помре. Тоді це для неї є здобуттям певної цікавої інформації. Але самого настання смерті вона все одно не спостерігатиме. Можна також припустити, що іноді десь в оcтанні секунди можна чітко відчути, що настає смерть. Але дуже сумніваюсь. Помирання подібне до засинання. А я ніколи не запам'ятовую конкретний момент засинання. Але якщо навіть таке відчуття помирання буває, все одно це не є відчуттям, що смерть настала; поки є якісь відчуття, доти відчувається життя, і у світі відчуттів даної душі воно, таким чином, є вічним. Можна розглянути також питання про початок життя. Застосовуючи аналогію зі сном, можна сказати, що момент пробудження людина все-таки, як правило, чітко відчуває (а коли не відчуває, то їй здається, що вона й не спала; таке іноді буває, це дещо хворобливий стан). Можна припустити, що так само людина могла б чітко відчувати момент початку існування своєї душі. Але я не чув, щоб хтось пам'ятав про такий момент. Тому внутрішнє відчуття нескінченності свого існування поширюється і на минуле; "в собі" людина вічна в обидва боки. Пам'ятаю, що в дошкільному віці мене дивував той факт, що були часи, коли мене не було; здавалося, що я був завжди. З віком таке відчуття зникло; мабуть, просто під впливом відомої інформації; але ж усе-таки нема конкретного відчуття, що в мене був початок, є лише знання про це.
Відповідь: Внутрішнє безсмертя "Мені сниться, що я метелик ? Чи метелику сниться, що він людина ?" (с) З л-рою Кастанеди знайомі, або іншою ізотерикою ?
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Ні. А може, Богу сниться, що він - людина? І все наше життя - сновидіння Бога?
Відповідь: Внутрішнє безсмертя якщо говорити, що вмер і мене нема, то так, але кожен кінець - це новий початок: існування продовжується....
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Можливо, ще хтось цього не читав: А можуть же москалі, коли захочуть, нє?
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Дякую... Ми мусульмани вважаємо, що сон це маленька смерть, а смерть це великий сон, тільки не пам"ятаю звідки це, якщо не помиляюсь з хадисів...
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Молимось... Додано через 7 хвилин Миху, а що означає плюсик, після Вашого ніку, коли дивишся, хто зараз є на Форумі?
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Ні тільки у Вас, погляньте тут: http://forum.lvivport.com/index.php, в самому низу сторінки.
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Та я знаю. Є така опція, де можна вибрати список друзів, от я включив самого себе і тому появився +, але я думав, що це тільки я бачу цей +. Що означає "список друзів" і що воно дає - не знаю.
Відповідь: Внутрішнє безсмертя А чому Ви самого себе включили? І тільки себе ? Це називається, за звичай, егоїзм .
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Не плачте, Черешенько, Ви також там є і ще декілька осіб. А себе я включив, щоб подивитись як воно працює.... Додано через 6 хвилин Все, себе викинув, Омара включив. Тепер порядок!
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Ось саме ця внутрішня безсмертність є яскравим свідченням для мене існування Бога. Якщо людина її відчуває, то значить промінь чи відгомін вічності у її душі існує... Пане Д.М., вчора читала ті рядки і обов"язково хочу їх Вам написати, в них є слова, які стосуються усього, і знань, і віри, і відчуття часткового та повноцінного: "Бо ми знаємо частинно, і пророкуємо частинно; коли ж досконале настане, тоді зупиниться те, що частинне. Коли я дитиною був, то я говорив, як дитина, як дитина я думав, розумів, як дитина. Коли ж мужем я став, то відкинув дитяче. Отож, тепер бачимо ми ніби у дзеркалі, у загадці, але потім - обличчям в обличчя; тепер розумію частинно, а потім пізнаю, як і пізнаний я" (Послання до Коринтян, 13:9-12)
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Дякую, а я Вас вже був кудись включав, тільки не знаю, чи то був "список друзів" Тепер залишилось, розпитати в Мартіні, як цей список друзів працює Додано через 10 хвилин Миху, я зрозумів, плюсик, то хто в мене в друзях, до цього були лише Ви, тільки що додав Черешеньку, плюсик з"явився і біля неї
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Свідченням безсмертності людини є її жага до знань, потяг до прекрасного і незвіданого, до пошуку істини ... Ще Наполеон говорив:"Чим була би земля без віри у безсмертність душі? Для жінок, для марноти мордувалися б люди взаємно".
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Тема з "внутрішнього безсмертя" вийшла "внутрішні перипетії (плюсиків) на форумі". Сподіваюся, що пан Д.М. не образиться. А взагалі-то: Насолоджуватись спілкуванням — головна ознака дружби . (Арістотель)
Відповідь: Внутрішнє безсмертя Згоден. І тому не вірю в настільки конкретні теорії, які пропонуються в конкретних релігіях. Повертаючися до аналогії з немовлятами, зазначу, що немовля навряд чи здогадається конкретно про те, що воно побачить після народження; а тим паче про те, як себе поводити, щоб після народження бути щасливим. Та й насправді немовля взагалі не спроможне теоретизувати так, як описано в тій казці. От і ми подібні до немовлят, коли йдеться про надприродну сутність речей.