Вивчення релігії в школі: за і проти

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Бійцівська Рибка, 22 жов 2008.

?

Як Ви ставитесь до вивчення релігії в школі?

1. За

51,1%
  2. Проти

42,0%
  3. Важко сказати

6,8%
  1. В школах хотят ввести предмет "Христианская этика". Вот несколько аргументов против:

1) Не все украинцы христиане или вообще верят в Бога.
    2) Украина-светское государство.
    3) Маленьким детям будет сложно это понять.

Поделитесь своим мнением об этом.

• Подобається Подобається x 7
  2. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Нічого поганого не бачу в такому предметі.маленьким діткам викладатимуть в доступній для них формі.Є ж Біблія для дітей.
    У нас щось схоже було у школі, читав ці уроки св.отець з УПЦ.Доречі, сам він зі Львова:)

• Подобається Подобається x 10
  3. Coffe13

Coffe13 Дуже важлива персона

Моя вже таке вивчає...щоправда факультативно і то не обмежується конфесійно, викладається предмет радше, як релігієзнавство...

• Подобається Подобається x 8
  4. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Кто хочет?

5. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Я більш схильна віддати дітей в школу типу св. Софії, де хрестиянська етика і мораль є повсякденною нормою життя. А урок хрестиянської етики який буде читатись лиш би виконати програму, не завжди підготованими і віруючими людьми, може мати зворотній від бажаного ефект. Так що в цьому питанні я ні за, ні проти, багато залежить від особи яка буде вести предмет.

6. левиця

левиця Well-Known Member

Я теж не проти, щоб читали християнську етику в школі. Але виключно за бажанням батьків. Тим більше фахово. Але зараз у нас є недільні школи, де це викладають. Не хочу, щоб було дублювання. Щодо третього пункту, то нам, наприклад, в цій же недільній школі видали спецільний методичний зошит. Тобто це не проблема.

• Подобається Подобається x 6
  7. sem41

sem41 Well-Known Member

Повністю згоден з таким підходом. Факультативно, будь ласка.

• Подобається Подобається x 7
  8. Не факультативно не получится, ведь наверняка найдётся много родителей, которые будут против. Для начала нужно посоветоваться с самими родителями, священниками, психологами. В разных регионах будут разные проблемы. На Западе люди более верующие, чем на Востоке, в Крыму много мусульман...

9. Re:Story

Re:Story Well-Known Member

Факультативно - да. Я лично не в восторге от изучения религии. Не то, чтобы я вообще не верила в Бога. Но я в церковь хожу не чаще раза в год. И слушать поучения на церковно-славянском языке тяжеловато. И так от стандартных предметов устаешь, а тут еще бы такое. Короче, кто хочет - пусть изучает. Но обязаловкой это не должно быть ни в коем случае.

• Подобається Подобається x 6
  10. Ganna

Ganna Member

Тре уточнити питання - релігієзнавство взагалі чи саме християнська релігія?

Бо якщо то буде загальний курс, ознайомчий, то таке знання не зашкодить нікому. І проти ознайомлення із самим явищем релігії батьки не мають бути проти. Якщо то саме освітній матеріал буде, а не пропагандистський.
    Інші справа якщо то саме християнство. Виникає безліч питань і суперечностей, бо як вірно зазаначили люди є багато вірувань, а також атеїсти.

Коли я вчилася у ліцеї нам викладали схожі предмети два викладача. Один викладав із загальної точки зору, відсторонено і об'єктивно, а інший весь час переводив рейки на християнство. Аудиторія вільно і легко сприймала лекції першого і спостерігалося часом деяке напруження на лекціях другого.

• Подобається Подобається x 13
  11. В том и вся проблема, что хотят ввести Христианскую этику.

• Подобається Подобається x 1
  12. sem41

sem41 Well-Known Member

В студентські роки нам читала Філософію (марксистсько-ленінську) викладач,яка працювала довгий час в Африці.Там в вузах студенти отримували як матеріалістичну точку зору,так і ідеалістичну (викладач був з Франції). От і ми від неї отримували і то,і інше.Шкоди від того нікому не було, було цікаво.
    Так що релігієзнавство не зашкодить (факультативно), але як почнуться прив*язки до конкретних конфесій, та ще й як обов*язковий предмет, почнуться непорозуміння з батьками. Теоретично можливо,якщо перед вступом до школи, школа декларує що вона є от такою, з обов*язковим вивченням таких от предметів.

• Подобається Подобається x 3
  13. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Я тільки за, але щоб не заганяти дітей-нехристиян насильно. Якби я жила, припустимо, у мусульманській країні, то була би не у захваті від того, що мою дитину змушують ходити на уроки ісламу. Це стосовно першого пункту, тут можна звільняти від уроків, якщо батьки аж так проти. А другий та третій, як на мене, не причина не вводити такий предмет.

До речі, такий факультатив був навіть у мене у старших класах (більше 15 років тому). Незважаючи навіть на те, що викладала не зовсім компетентна бабулька, на уроки до неї ходили всі. Причому за власним бажанням. :)
    Зараз у нас цим займається досить молодий священик із сусідньої церкви, відповідно рівень викладання набагато вищий. І діти, і батьки задоволені.

У нас на таких уроках популярно пояснюють звичайною сучасною мовою. :)

Останнє редагування модератором: 9 лис 2008
  14. Ganna

Ganna Member

Тоді мабуть не варто. Бо негативу буде більше ніж користі. Сама етика несе позитив, але відомо куди благими намірами вимощена дорога ;) Є спеціальні школи із релігійним нахилом, наприклад при релігійних установах. Все ж регілійне виховання то прерогатива родини. А загальноосвітня школа на те і загальна, що для всіх. А от об'єктивне знайомство із усіма релігіями розширило б кругозір дитини. Тим більше із сучасним рівнем інформатизації мало хто не чув про буддизм, іслам та інші релігії, доцільно було б роз'яснити дітям що воно таке. Для загального розвитку :) Хоча такі курси є і у вищій школі.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

За і тільки за, без застережень.

і ніби ніхто не казав: Нам того не траба!!!!!

Останнє редагування модератором: 9 лис 2008
    • Подобається Подобається x 3
  16. Не говорили, потому что никто и не спрашивал, хотели ли вы ЭТО учить

• Подобається Подобається x 4
  17. D.M.

D.M. Well-Known Member

За, якщо мається на увазі релігієзнавство як нейтральний предмет про різні релігії. Проти, якщо це буде пропаганда конкретної релігії.

18. SatYr

SatYr Well-Known Member

Пусте то все. Ну і що той урок дасть. Зменшить кількість годин для інших чи навантажить дітей ще більше додатковим уроком(в мене якраз було останнє, урок у суботу, замість того аби спати вдома тре було сидіти в школі). Суть така - вчіть дитину вдома, чи хай ходить на гуртки, збори і тд. Дитиною мають займатись батьки.

• Подобається Подобається x 5
  19. sem41

sem41 Well-Known Member

Чому ж не казали. Ми викладачу так і казали:"Ми технарі.Ваша філософія нам до лампочки". Як всі студенти,щоб їх лишній раз не заставляли відповідати,заговорювали цим та питаннями про Африку та ідеалізм в філософії (був такий гріх),зуби викладачу.Практичні заняття перетворювались в дискусії. І коли саме,на час сесії, нашого викладача відправили в відрядження,вона нам пророкувала провал на "марксистсько-ленінському фронті", та підгрупа здала всім складом на "добре" та "відмінно" зовсім чужому викладачу.Мораль цієї байки: якщо діти будуть орієнтуватись в релігійних питаннях,то це їм не зашкодить,а примус нічого доброго не принесе.
    Призвіще викладачки нашої: Остапенко. Політех. Кінець вісімдесятих.Можете запитати її, чи казали ми що доброго про марксистсько-ленінську (та в принципі і про ту другу філософію).Мали здати бо то впливало на стипендію,і взагалі на перебування в лавах студентів.Просто викладач була незацикленою на комуністичних ідеях,а начитана інтелігентна жінка.
    P.S.Я ніколи не дискутував на релігійних гілках,тут як і в політиці ніхто нікого не переконає,а висловив свою думку бо дитина навчається в школі і це, в деякій мірі, зачепить (можливо) і її інтереси.

Останнє редагування: 23 жов 2008
  20. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Я хотіла щоб мої діти мали такий предмет в школі, отже віддала їх в католицьку школу. В нас є вибір для тих хто проти релігійного виховання - віддають в паблік скул, а решта самі вдома хто як хоче.

а де твій аватар? :)