Вибір кавоварки

Тема у розділі 'Форумна кухня', створена користувачем night, 26 чер 2011.

1. night

night Well-Known Member

Маю на меті придбати кавоварку. Вимоги: приготування експресо і бажано капучіно, ціна до 3000 грн. Кавоварка буде використовуватися для домашніх потреб.
    В неті дуже багато різних варіантів і ціни різні. від 1700 до 10 000 грн. і вище. Підкажіть будь ласка чим відрізняються кавоварки і на що потрібно звертати увагу при виборі, бо по характеристиках вони майже всі одинакові (тиск помпи, тиски екстракції, потужність), а ціни геть різні. В чому секрет...
    Дякую за допомогу

• Подобається Подобається x 2
  2. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Секретів багато.
    Як працює кавоварка?
    Зерна кави дозатором подаються на млинок, потім з млинка подаються на запарювач, потім із запарювача в контейнер із жмихом. Друга складова - вода: Насос високого тиску подає воду з контейнера в бойлер і теплообмінник. Вода нагрівається в бойлері до температури більше 120 грдС і знаходиться під тиском (можу помилитись) 1,5 - 2,0 атм. Температура і тиск в бойлері підтримується на цьому рівні постійно. Якщо кавоварку вимкнути від мережі, то потрібен буде певний час для розігріву води в бойлері. Вода для кави поступає в теплообмінник, нагрівається і під тиском майже 10 атм проходить через датчик об"єму в запарювач.
    Я вас ще не втомив?
    Так ось, від якості всіх цих, без виключень, елементів (а заодно іще з десяток тих, що я не згадав) і залежить якість кавоварки. А ще залежить від якості води, кави та іншої лабуди... Воно Вам треба? :) Придбайте пару турок і варіть традиційну каву.

• Подобається Подобається x 4
  3. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Мені подарували, пакуночком з України. То я тій дівчинці надякуватись не можу, щоразу як варю каву то її згадую не злим, тихим словом. :)))
    Так мені остогидніла та американська баюра, що від коли маю цей подарунок іншої кави не сприймаю. Самі кавові зерна в нас є дуже добрі, але он запарювати каву американці не вміють.

• Подобається Подобається x 3
  4. nirvanka

nirvanka просто фотограф

З того, що я знаю, є кавоварки на різні види кави - звичайну в зернах і в гранулах. Треба на це звернути увагу.
    VasMT описав схему роботи кавоварок. До опису додам, що тиск там досить таки потужний. Тому краще брати більш габаритний апарат. Бо менший буде скакати по столі (то мені продавець пояснював, коли ми знайомим кавоварку вибирали).

Сама тільки от віднедавна на роботі почала користуватись кавоваркою. Ніби на перший погляд - класно: стільки опцій, електронний екран, сама каву меле. Але не зовсім. Що толку з того екрану, який показує в чому проблема, якщо він це показує через кілька хв. після невдалої спроби зробити каву? Ще й видає такі звуки, ніби дійсно каву робить, а нічо не ллється, бо або води нема, або кави, або смітник переповнений. Зато потім чемно зізнається в чому проблема.
    А ще там є 3 об'єми кави. Найбільший робить кави на пів стандартного горня до чаю. Знаю, що нормально каву п'ється по трошки, але вона там не настільки міцна, щоб тою половиною горнятка задовольнитись. Тому доводиться 2 рази робити, щоб повне горня налило, або доливати багато молока, якщо хочеться просто смачненького кавового напою.

Вдома в нас допотопна кавоварка на фільтр, з якого кава капає. Легко і зручно. Але користуємось тоді, коли знайомий приходить, який багато кави п'є. А так на 2 людини - не вигідно панькатись.

• Подобається Подобається x 1
  5. nezabudka

nezabudka вільна

Можу порекомендувати кавоварку для лінивих - Nescafe Dolce Gusto.
    [​IMG] [​IMG]
    Вона на капсули. Плюси - еспрессо, капучино, лате макіято, чокочино готується протягом 1 хвилини. В обслуговуванні вона теж дуже зручна. Мию я її раз в місць (і то лише тримач капсул та підставочку, куди деколи може накапати кавуська). Користуюсь щодня, по кілька разів на день. Найбільше смакує Еспрессо Інтензо (міцнюща кава, 40 мл) та Капучино (я його ще додатково зверху потертим шоколадом присипаю). На смак - таке ж як у наших кав'ярнях. Від декотрих навіть краще. Єдиний недолік - капсули. Вони коштують грошей і швидко закінчуються.

6. night

night Well-Known Member

Всім дякую за відповіді. Остаточно визначусь з вибором і напишу враження. Поки що мій вибір схиляється до кавоварок Delonghi.

7. Svjato

Svjato Well-Known Member

Є просто два типи - заварювання і пропарювання.

Апарати де є фільтри не розраховані на тиск. Там кава просто заварюється і вода стікає через фільтр.

Кавові апарати розраховані на приготування кави з допомогою пару - під тиском 15 бар (атмосфер) Пар потрібен для нагрівання кави і випарювання (вимивання) ароматних та смакових речовин. Тиск потрібен для того, щоб проштовхнути конденсат через ситечко, в якому отвори дуже маленькі - випалені лазером.

Смак кави залежить від часу прогрівання меленої кави. Якщо недогріти - отримаєте слабеньку і без пінки. Якщо перегріти - то вимиєте і дубильні речовини - кава буде гірка. Тому каву еспресо роблять швидко - заварили і готово.

П.С. Найкращий смак кави тоді, коли ароматичні речовини є в каві.
    Випаруватися ці ефіри можуть під час зберігання кави вже меленої в негерметичній упаковці, під час старіння кавових зерен і кави. Тому апарати еспресо самі мелять дозу і тут же готують каву.:)

Смачного!

8. Максим

Максим Well-Known Member

З чого складається ціна:
    півавтомати дешевші, ніж автомати. Півавтомат - це коли вже змелена кава засипається в ситко, ситко закріплюється і якщо кавоварка прогріта, можемо вручну увімкнути заварювання кави. Коли кави натече достатньо, вручну вимикаємо.

Автомат здебільшого має і млинок, тому в нього засипається зернова кава відразу на багато порцій. Дозування автоматичне, треба тільки вибрати чи готувати малу, середню чи велику каву, залежно від можливостей кавоварки - може бути і режим готування лятте тощо, тобто і молоко подається автоматично. Автомати здебільшого довше прогріваються, вони розраховані на постійне увімкнення і часте готування кави. На ціну дуже впливає тип млинка. Добрий млинок з кам'яними жорнами сам по собі окремо коштує пару сотень еур на відміну від звичайного зі сталевим ножем, який можна купити за менше 10 еур. Відповідно автомат з вбудованим кам'яним млинком дорожчий.

Якщо кавоварка для домашнього використання, то як на мене, автомат не має сенсу. На його прогрівання довше чекати, після користування його треба мити (витягати деякі частини). В півавтоматі миється тільки ситко.

Вдома в мене півавтомат. Прогрівається менше хвилини, готування кави до 10 секунд. На роботі, де каву п'є багато людей - автомат.

• Подобається Подобається x 6
а де твій аватар? :)