Великая Молдова - комментарий

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем Витал, 25 лис 2007.

1. Витал

Витал New Member

Всем привет!
    Наткнулся в поисковике на ваш форум, где вы обсуждаете тему Великая Молдова а автор первого комментария пишет - "и это говорят молдоване...".
    Когда зарегистрировался, понял, что тема уже закрыта, решил открыть новую, надеюсь жестоко не получу за это от администрации :))
    Хотелось бы прокомментировать эту статью.
    Я не понял всех комментариев, которые постились форумчанами, поскольку уровень моего украинского - очень слабый :sad:
    Пару слов о проекте МолдоваТудей.Нет, откуда скачана статья.
    Это ярковыраженный антимолдавский сайт, где публикуются антимолдавские комментарии, негативные в основном непроверенные новости о Молдове. Есть подозрение, что этот сайт создан определенными кругами Приднестровья. Поэтому не стоит обращать внимание на этот сайт, и тем более воспринимать как общемолдавскую точку зрения.

Что же касается собственно Буковины - то наверное вы знаете, что это действительно бывшая молдавская территория.
    Скорее всего Молдова с радостью отдала бы Украине свою головную боль -Приднестровье в обмен на Буковину и Белгород-Днестровск.
    Но это очень сложный вопрос, и такое его решение врядли устроит Украину.
    Так что украинцы - не придумывайте себе плохого о молдованах :) на самом деле большинство из нас хочет чтобы у вас наконец-то наладилось все с правительством, и можно было бы наконец с украинской помощью решить приднестровский вопрос.

• Подобається Подобається x 3
  2. Latkes

Latkes Well-Known Member

Відповідь: Великая Молдова - комментарий

Ще чого захотіли!!!! Північна Буковина - етнічна українська територія.
    І не думайте, бо про це потім дуже пошкодує не одне покоління молдаван!
    А за висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності нашої держави, пропоную автора в бан!!!!!

• Подобається Подобається x 4
  3. Витал

Витал New Member

Ну вот, первый же ответ - в бан негодяя :)))
    Меньше всего, регистрируясь на форуме я хотел с кем-то ругаться или ссориться.
    Так же мне не хочется спорить насчет исторических корней Буковины. Давайте мы останемся каждый при своем мнении? :)
    Что же касается покушений на территориальную целостность - знаете, не мне, молдовану это делать, потому что у нас очень больная тема - Приднестровье (уж истинно историческая украинская территория), и такой байды как территориальные проблемы я никому не пожелаю, тем более Украине.
    Пожалуйста, не приписывайте моим словам иного смысла, нежели я вкладываю в них сам, ОК? :)
    Я лишь прокомментировал статью, где говорится неправда, и привел один из гипотетических путей решения проблемы Приднестровья, если оно Украине нужно.
    Как я понимаю, такая головная боль не нужна никому (ну кроме Молдовы, понятно), стало быть и вопрос не стоит.
    Специально для Latkes - я не призываю к пересмотру границ Европы. Это Вам понятно?

4. vasili

vasili Well-Known Member

Да реально у нас много валахов, скажу что с ними весело, и еще молдован присоединил Сталин, компенсируя, потерю южной, этнично-гуцулской части Буковины...
    Буковина - не Украина!

Додано через 3 години 14 хвилин
    Олега Доброго, кста буки посадили пленные ляхи...

5. coolzak

coolzak Well-Known Member

в мене товариш з чернівців то при ньому я би не говорив що буковина не україна

6. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

васілі, от що ти таке говориш?....
    буковина -- не Україна, галичина -- не Україна, волинь -- не Україна, про закарпаття просто мовчу... [​IMG]

7. vasili

vasili Well-Known Member

Чи пан не цікавився історією часом...валахії?
    Молдовани - це валахи, в Чернівцях місцевий фолькльор занатто тісно межує романомовними...

Ну ваш товариш напевно русин з україномвної частини Буковини, яка розділена Прутом, доречі Бесарабія яка була включена до Буковини а саме Хотинський, Сокирянський, Кельменецький райони дійсно іменно молдаванські історично...А решта все румунинське та гуцульське...

Говорю що держава не цінує належно Буковину, могли краще...Вона Буковина одна.

8. duncan

а як буковину тре цінувати?...
    опиши, бо я щось не розумію....

9. vasili

vasili Well-Known Member

Гроші не дають, в 2007 році буде 600 років, а Янукович мав дати Чернівцям гроші на ремонт, все таки за нього віддали по одл. 17%!!! (ганьба)...
    ЗІ : слідив за підготовкою святкування 750 річчя Львова, ситуація повторюється...нажаль...

10. duncan

тобто справа у грошах?....

• Подобається Подобається x 1
  11. vasili

vasili Well-Known Member

Тільки в грошах.
    Доречі зі вступом румунів до ЄС багато буковинців через примарію консула отримували громадянство румунії, підтвердити свою румунскість можна було просто, у всіх румуномовних чернівецьких кругах, не стихають розмови про приєднання Буковини до Румунії...

12. duncan

тобто, якщо дати грошей -- буковина стане невіддільною частиною України?.. [​IMG]

• Подобається Подобається x 2
  13. Витал

Витал New Member

Можете просветить? Олег Добрый - что-то никакой ассоциации не возникает.

Подскажите как переводится слово цікавився?

14. Latkes

Latkes Well-Known Member

Про сценарій приєднання Буковини до Румунії чув від чернівецьких друзів вперше ще на початку 90их. Мовляв - домовляться собі еліти в Києві і Бухаресті, а ми одного ранку прокинемося вже в Румунії. Сценарій був малоймовірний ще тоді, а тепер, після вступу Румунії в ЄС, і поготів. На будь-які зміни потрібна тепер передовсім згода Брюсселя, а там щодо перегляду кордонів дуже однозначне негативне ставлення.
    А те, що Ви описуєте - видача румунських паспортів і т. д. - дуже нагадує мені ситуацію в 1990их в хорватській Істрії, яка в міжвоєнний період була італійською. Там теж давали італійські паспорти, багатьом навіть виплачували італійські пенсії, а хорвати теж боялись, що втратять цю територію. Цього не сталося.
    Безперечно, в Україні потрібно міняти щось в адміністративному устрої, передовсім у фінансуванні та повноваженнях на місцях. Схема, коли центральна влада забирає 80%, лишаючи 20% на місці, і хоче, щоб решту, свої ж кошти, просили з простягнутою рукою, нездорова і несправедлива.

15. vasili

vasili Well-Known Member

%40 буковинців етнічні румуни чи молдовани, мова їхня рідна відповідно волоська, так от вони хочуть бути там де краще зарез краще у Румунії.
    Так от якщо Україна так повільно та імпотентно розвиватиметься на мою думку може дойти до референдуму, а там другий Крим, з Румунії по наїдуть тоді вже точно.

16. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Звичайно румуни буковинцям грошей дадуть. А може краще угри або турки. Десь тут був Омар-Люлька, агов де ти брате. :D

17. duncan

буковинці будуть мудрі -- гроші візьмуть і по-українськи дулю покажуть....

• Подобається Подобається x 2
  18. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Та буковинці може і будуть мудрі але румуни також будуть мудрі. :)

19. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

То вони є громадянами Румунії? Тоді на яких правах вони знаходяться на території України? Вони також приймали участь в виборах? Якщо так, то вибори в місцях компактного їх проживання не дійсні. А як я пам'ятаю там перемогу отримали регіонали і соціалісти.

• Подобається Подобається x 3
  20. Відповідь: Великая Молдова - комментарий

В Одесской области тоже такая ситуация, как и на Буковине. Измаил и еще множество населенных пунктов ходит с Румынскими паспортами...

а де твій аватар? :)