пропоную маленький хелп для всіх бажаючих.... вебдиз. це наука, і не варто до неї ставитися легковажно... часи "чистого хтмл" "народ-ру" і "бум-ру" -- давно минули..... сайтів -- мільйони, щоб "вижити" -- тре робити багато.... пс. сявич, друже, продовжиш?....
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Без питань От тільки з чого почати? :ninja: Почнем з фільософії: дизайн і веб-дизайн речі абсолютно різні . Те що гарне на малюнку (картині) може (і скоріше всього буде) сприйматись інакше на екрані. Чому? Причин багато: 1. Різна кольоропередача. Намальоване, сфотографоване, зображене на екрані, видруковане на плівці - у всіх випадках різні зображення (по деталі напевно до Левандівки ). 2. Важкість читання з екрану. Книгу друковану читати набагато легше ніж на екрані - це факт. Тому підсвідомо людське око ігнорує значну частину "зайвої" інформації - концентрується на основному. Звідси - лаконічність тексту і мінімалізм графіки. ... П.С. Передаю естафету...
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Категорично не згоден. Закони форматування тексту для зручності читання однакові для поліграфії і для вебу. Заголовки, відступи, списки, зноски, ілюстрації - якщо все давно вирахувано, придумано і випробувано, то навіщо вигадувати велосипед? Просто слід ті самі пропорції перенести з поліграфії на веб і ми отримаємо зручну для сприйняття подачу інформації на моніторі.
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Ггг... Пупере, Сявичу... Це все добре, але є купа джерел для чайників. Поки не вичитають, не переварять - діла не вийде. Згоден, але ж є різні завдання. Часто "стандартна зручність" конфліктує з ідеєю сайту. І тоді доводиться шукати спеціяльну модифікацію велосипеда... Нє?
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Я не про поліграфію, бо це фактично той же веб-дизайн але на папері а не екрані. Йшлося про глобальніше значення дизайну як мистецтва Додано через 4 хвилини Так хотілисьмо лаконічно (пупер в тому спец ) то всьо скинути докупи щоб чайники не читали тонни літератури (є багато зайвого і не потрібного). Та й літературу треба знати яку читати, нє? Список додасться
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... моя черга.... що тре для того, щоб зробити перший сайт?... знання хтмл?.. і цього досить.... <html> -- пояснення браузеру, що це веб-сторінка <head> -- початок "прихованого" блоку, який використовується у службових цілях </head> -- закриваємо цей блок <body> -- початок блоку, який буде показано у вікні (тутка пишемо все, що заманеться) </body> -- закриваємо цей блок <html> -- кінець веб-сторінки для другого сайту цього вже мало.... тре знати, як мінімум, css
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Нє, Пупере! Ви забули найважливіший елемент першого сайту: <title>Найцікавіший сайт у світі!!!</title>
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Не як мінімум. Його (+ хвільософія веб-дизу) цілком достатньо . Приклад: http://csszengarden.com/ - "сад" дизайнів зроблених засобами css. Тож для другого сайту читаємо книгу Ши і Хольцшлаг "Философия CSS-дизайна" (по дорозі можна прочитати будь-яку іншу книгу Моллі Хольцшлаг - кубіта знає в тому толк), дивимося "сад" і вперед. В перерві між розділами можна розвіятись Ководством Лєбєдєва (http://www.artlebedev.ru/kovodstvo/paragraphs/) - весело і повчально. А гілку можна закрити на пару місяців поки читається книга, жарт
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... я забув додати, що всі ці теги необов'язкові, хоч і бажані...
використання і не використання стилів... на перший погляд різниці немає: Код: <table width="200" border="1" bgcolor="red"> <tr> <td>текст таблиці</td> </tr> </table> і Код: <table width="200" border="1" style="background-color:red"> <tr> <td>текст таблиці</td> </tr> </table> другий варіант є навіть більш громіздким..... його можна зробити і так: Код: <style type="text/css"> .tab_bg_color { background-color: red;} </style> <table width="200" border="1" class="tab_bg_color"> <tr> <td>текст таблиці</td> </tr> </table> який висновок можна зробити?... якщо один раз потрібно змінити властивості елементу (чи таке взагалі трапляється?!) -- можна і не використовувати стилі... якщо тре характеризувати багато елементів -- стилі незамінні!
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... А чому не так? Код: <div width="200" style="background-color:red; border:1px">текст таблиці</div> Значно лаконічніше
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Лінивий - два рази робить. (с) Якщо влада (/настрій) поміняється, замінити комуняцький style="background-color:red у кожному файлі буде довше, ніж замінити стиль у файлі css
розкладаємо по-поличках.... <html> -- хтмл документ <head> -- службова інфа <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251"> -- бажаний тег, пояснює браузеру в якому кодуванні має бути сторінка; в даному випадку "віндовс-кирилиця" <title>назва сторінки</title> -- зрозуміло що це таке <style type="text/css"> -- вставка стилів .blue { color: blue; -- колір об'єкту margin: 100px; -- відступ з усіх боків } .red { color: red; -- колір об'єкту font-size: 20px; -- розмір кеглю text-decoration: underline; -- підкреслений тест } </style> </head> <body> -- інфа, яка буде відображатися <p class="red">банжур!</p> -- використано тег "абзац" (<p> </p>) <div class="red">ведмед!!!</div> -- використано контейнер <span class="blue">велкам!</span> -- використано застарілий контейнер, не рекомендується, ліпше <div> </div> </body> -- кінець інфи </html> -- кінець документа
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Може я старію і відстав від сучасного вебдизу, але: div і span - тут ти не зовсім правий. Спан не застарілий, просто рідше використовується. Як правило потрібний для задання стилю окремих слів в абзаці, в той час як Дів - стиль цілого абзацу. Принаймні так було колись Далі радше з досвіду а не теорії: margin: 100px; - стикався частенько з проблемами в деяких бравзерах якщо писав відступи всіх сторін таким чином. Якщо потрібна повишена надійність на всіх платформах і якщо не шкода трохи більше коду, то раджу писати отак: margin: 100px 100px 100px 100px; Це явно вказує що всі відступи по 100. Плюс потім простіше змінити один з них. Ще можна окремо margin-left, margin-right і т.д., але то якщо треба якусь одну сторону. Хоча бувають збоченці що пишуть так для всіх сторін
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Хлопці, а може Ви ще й з метою викорінення поганих дизайнів допоможете безкоштовно переробити найгірші з них (акція для форумчан)
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... Можем допомогти викорінити А якщо серйозно то в цій гілці акцентуємо більше на теорії вебдизу і як його оформити програмно, але ще треба намалювати, а для того потрібно щоб руки з потрібного місця росли, в мене не з того місця, не знаю як в пупера . Можем хіба тикнути пальцем і сказати що є добрим а що треба переробити.
Відповідь: вебдиз (лікбез для нубів)... ми ж не для "прадвінутих юзвєрів" зара пишемо.... є ще padding... знаю: тре враховувати старі браузери, але ну їх в баню...... я думаю так: якщо юзер не може встановити нормальний браузер -- толку з нього мало.....