Вчимося грати на гітарі

Тема у розділі 'Музика', створена користувачем Sashka-ua, 2 жов 2010.

1. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Подобається мені, як звучить гітара і давно вже збирався трішки освоїти цей інструмент. І от таки дійшли руки. Купив простеньку гітару, скачав посібник по самостійному вивченню і вже кілька днів граю у всих на нервах:). Вивчив кілька акордів і переборів. Пучки печуть дуже, але читав, що треба з недільку, щоб вони адаптувались (та й знав на що йду, коли купував гітару не з нейлоновими, а з металічними струнами).
    Думаю, на форумі є чимало людей, які вміють грати на гітарі. Тож хотів би почути якісь практичні поради "для чайників". Ви ж теж колись починали... Можливо, якісь хитрощі чи секрети, які полегшують вивчення... Або якісь ефективні прийоми, цікаві посібники, статті і т.д.

2. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Порадив би знайти "самоучітєль", і вчитися виключно по ньому, тому що треба, щоб обов"язково закріпилися "ази". А взагалі, потрібен природній музичний слух і відчуття ритму, а також - регулярні щоденні заняття, мінімум по півгодини. Пучки дійсно зітруться спочатку, але за тиджень наб"ються мозолі, і то вже не буде заважати. Але все одно - пальці лівої руки розвиватимуться не менше 2-3 місяців щоденних занять. Тобто, раніше цього строку не варто чекати якихось відчутних результатів.

• Подобається Подобається x 1
  3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Хочу зауважити, що деякі види спорту згубно впливають на розвиток пальців (і інших важливих органів). Не завжди реально відновити гнучкість пальців ...

Останнє редагування: 2 жов 2010
  4. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

А відстань між струнами і порогами яка? Там є така фігня - регулятор. Ключем гриф підтягується до деки до тих пір, поки струни не почнуть чіпляти за пороги. Якщо гітара дешева, ще можна пороги вбивати глибше, якщо чіпляють... Наука!

---------- Додано в 11:16 ---------- Попередній допис був написаний в 11:14 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=cy8uuPpXv3s

5. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Це Ви до чого??

---------- Додано в 14:41 ---------- Попередній допис був написаний в 14:36 ----------

Між струнами і порожком на першому ладу десь близько 2 мм. Гітара недорога - Maxtone WGC-3902
    Але, поки що, за молоток із зубилом братися не хочеться))))

---------- Додано в 14:44 ---------- Попередній допис був написаний в 14:41 ----------

Бачив таку фігню... Може й справді трішки підтягти, бо (переважно на першому ладу), щоб притиснути струну треба прикласти зусилля і струни пальці ріжуть....

6. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Я, будучи студентом, позичив в колєги гітару і навчився таки грати, підібрав кілька десятків укр і рус пісеньок, і на природі під алкоголем влаштовував концерти друзям :) Сєктор Газа в тому плані мабуть найбільш придатний репертуар має :) Потім колєга свою гітару в мене забрав і я вже мабуть років 8 не тримав інтрументу в руках. Зараз навіть не знаю чи витиснув би якісь внятні звуки з неї :) Хоча періодично ностальгую і якби раптом шось встрелило в голову, то вже купив би електричну, цікавіше

• Подобається Подобається x 2
  7. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Як довго вчилися і яким чином??? Акустична і електро, то інструменти для зовсім різних ситуацій....

8. MARTINI

Вчився взагалі то недовго, мабуть за місяць я вже міг триакордові пісеньки на дворовому рівні нормально виконувати :) Колєга коли давав гітару, показав мені акорди, я собі намалював їх в зошиті і вперед :) На акордах зациклюватися не обов"язково, можна бринчати і що завгодно, вигадувати якісь свої мелодії, перебори, так ви вловите де і які звуки живуть, як їх чередувати щоб була гармонія, навчитеся пальцями рухати. Якщо є слух, то все вийде. Якщо слух не дуже (як у мене), то буде складніше, але теж вийде :)

9. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Думаю, краще акорди знати - в неті повно акордів на всі пісні. Тож, знаючи їх, можна буде відразу пісеньки бренькати... А слух.. Ну не знаю як це перевірить. В сестри фортепіано вдома стоїть, то на ньому підбирав пару пісеньок ("Город, которого нет", "Музика природи"...)

10. MARTINI

Знати акорди то безумовно, навіть не обговорюється. Я просто кажу шо не обовязково весь час на них тільки зациклюватися. То ж дах поїде без перестанку то саме бринчати :) Тому я би казав для різноманітності ще й імпровізувати. Так скоріше в"їдеш в принцип звучання інструменту, принципи побудови звуків і пальці розпрацюєш
    .

11. Leri

Leri Well-Known Member

я бще порадила щоб на це ваше "грання на нервах" поглянула людина яка більш-менш професійно з гітарою на "ти"

насправді правильно поставити руки грунтуючись чисто на теорії - it's impossible (ІМХО)

слух є практично у всіх... просто у більшості він не розпрацьований (не тільки пальчики треба тренувати, мозолі і на вухах мають бути) ;)

12. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

impossible is nothing:)

Для "дворового гітариста" то не є важливим. Руки самі стануть у зручну позу, при якій можна буде зажимати необхідні струни. Та й у всих "самоучителях" постановка рук дуже детально описується і показується в різних ракурсах.

13. Leri

Leri Well-Known Member

а чи не краще відразу робити правильно? :)

правильна постановка - це менша нагрузка на руки...

так само як на клавішах - правильно, це тримати руки над клавіатурою, а зручно - це "лежати" на ній...
    але після тренувань (особливо коли тобі постійно нагадують "Руки тримай!!")
    тоді вже тримати руки над - набагато зручніше, швидше і безболісніше... і про це навіть не думаєш

самому себе контролювати ой як складно... і мізинець постійно догори тирчати буде :)

але все ж таки думаю, що спілкування у реалі з більш досвідченими гітаристами вам аж ніяк не завадить!

успіхів вам! :)

14. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Прогрес іде... Кількість вивчених акордів швидко збільшується, росте швидкість їх зміни і відповідно швидко збільшується репертуар. Захоплює ця гітара просто по вуха. от тільки з барре проблеми. Ну ніяк не піддається. Тож поки обираю пісні, в яких немає такого добра :) Але нічого... Ось я візьмусь за нього :)))

15. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Палец на ребро ставьте, не мякотью струны зажимайте, а стороной, которая на большой палец смотрит. Так можно даже красномедные струны прожать. :crazy:

---------- Додано в 02:41 ---------- Попередній допис був написаний в 02:39 ----------

+100500
    Чем изобретать велосипед самому, проще научиться у тех, кто уже знает как его создать. :)

16. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Ага. Саме тому і назбирав кучу креслень цього велосипеда і нічого не винаходжу))) Результатом поки що задоволений.

17. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Сашко,
    на мою дуику треба починати із самовчителя:

Манилов. Учись аккомпанировать на гитаре.

В понеділок нагадайте через ПП, я Вам закину на файлообмінник.

Написано у формі діалогів приватного вчителя і учня - 10-класника. Даються також основи науки гармонії у вигляді графічних алгоритмів.

18. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Так і роблю... Користуюсь GUITAR-SCHOOL Алены Кравченко... Подобаеться те, що це саме навчання акомпонементу, а не класики... Я не збираюсь в філармонію :))), тому це якраз те, що мені потрібно... Для себе навчитись грати, щоб можна було посидіти і щось пограти, коли нудно.... або десь на природі... Взагалі це просто захоплює і, якби не боліли пучки, то й не клав би гітару :)

З радістю гляну і ваш самовчитель.

19. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

20. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Я так зрозумів, що найважче - почати. Чим далі - тим легше. Спочатку було важко розібрати якусь пісню, а зараз (при умові, що акорди в пісні ті, які знаю) майже відразу все виходить. Бій на слух підбирається легше...
    І взагалі почав за собою помічати, що, чуючи десь пісню (чи в маршрутці, чи вдома, чи по радіо), автоматично виділяю з композиції гітарний супровід чи соло. таке враження наче всі музичні інструменти й гітара грають разом, але, в той же час, окремо гітара і окремо всі інші. :)

За барре так і не взявся... Все обходжу його стороною...

а де твій аватар? :)