Подобається мені, як звучить гітара і давно вже збирався трішки освоїти цей інструмент. І от таки дійшли руки. Купив простеньку гітару, скачав посібник по самостійному вивченню і вже кілька днів граю у всих на нервах. Вивчив кілька акордів і переборів. Пучки печуть дуже, але читав, що треба з недільку, щоб вони адаптувались (та й знав на що йду, коли купував гітару не з нейлоновими, а з металічними струнами). Думаю, на форумі є чимало людей, які вміють грати на гітарі. Тож хотів би почути якісь практичні поради "для чайників". Ви ж теж колись починали... Можливо, якісь хитрощі чи секрети, які полегшують вивчення... Або якісь ефективні прийоми, цікаві посібники, статті і т.д.
Порадив би знайти "самоучітєль", і вчитися виключно по ньому, тому що треба, щоб обов"язково закріпилися "ази". А взагалі, потрібен природній музичний слух і відчуття ритму, а також - регулярні щоденні заняття, мінімум по півгодини. Пучки дійсно зітруться спочатку, але за тиджень наб"ються мозолі, і то вже не буде заважати. Але все одно - пальці лівої руки розвиватимуться не менше 2-3 місяців щоденних занять. Тобто, раніше цього строку не варто чекати якихось відчутних результатів.
Хочу зауважити, що деякі види спорту згубно впливають на розвиток пальців (і інших важливих органів). Не завжди реально відновити гнучкість пальців ...
А відстань між струнами і порогами яка? Там є така фігня - регулятор. Ключем гриф підтягується до деки до тих пір, поки струни не почнуть чіпляти за пороги. Якщо гітара дешева, ще можна пороги вбивати глибше, якщо чіпляють... Наука! ---------- Додано в 11:16 ---------- Попередній допис був написаний в 11:14 ---------- http://www.youtube.com/watch?v=cy8uuPpXv3s
Це Ви до чого?? ---------- Додано в 14:41 ---------- Попередній допис був написаний в 14:36 ---------- Між струнами і порожком на першому ладу десь близько 2 мм. Гітара недорога - Maxtone WGC-3902 Але, поки що, за молоток із зубилом братися не хочеться)))) ---------- Додано в 14:44 ---------- Попередній допис був написаний в 14:41 ---------- Бачив таку фігню... Може й справді трішки підтягти, бо (переважно на першому ладу), щоб притиснути струну треба прикласти зусилля і струни пальці ріжуть....
Я, будучи студентом, позичив в колєги гітару і навчився таки грати, підібрав кілька десятків укр і рус пісеньок, і на природі під алкоголем влаштовував концерти друзям Сєктор Газа в тому плані мабуть найбільш придатний репертуар має Потім колєга свою гітару в мене забрав і я вже мабуть років 8 не тримав інтрументу в руках. Зараз навіть не знаю чи витиснув би якісь внятні звуки з неї Хоча періодично ностальгую і якби раптом шось встрелило в голову, то вже купив би електричну, цікавіше
Вчився взагалі то недовго, мабуть за місяць я вже міг триакордові пісеньки на дворовому рівні нормально виконувати Колєга коли давав гітару, показав мені акорди, я собі намалював їх в зошиті і вперед На акордах зациклюватися не обов"язково, можна бринчати і що завгодно, вигадувати якісь свої мелодії, перебори, так ви вловите де і які звуки живуть, як їх чередувати щоб була гармонія, навчитеся пальцями рухати. Якщо є слух, то все вийде. Якщо слух не дуже (як у мене), то буде складніше, але теж вийде
Думаю, краще акорди знати - в неті повно акордів на всі пісні. Тож, знаючи їх, можна буде відразу пісеньки бренькати... А слух.. Ну не знаю як це перевірить. В сестри фортепіано вдома стоїть, то на ньому підбирав пару пісеньок ("Город, которого нет", "Музика природи"...)
Знати акорди то безумовно, навіть не обговорюється. Я просто кажу шо не обовязково весь час на них тільки зациклюватися. То ж дах поїде без перестанку то саме бринчати Тому я би казав для різноманітності ще й імпровізувати. Так скоріше в"їдеш в принцип звучання інструменту, принципи побудови звуків і пальці розпрацюєш .
я бще порадила щоб на це ваше "грання на нервах" поглянула людина яка більш-менш професійно з гітарою на "ти" насправді правильно поставити руки грунтуючись чисто на теорії - it's impossible (ІМХО) слух є практично у всіх... просто у більшості він не розпрацьований (не тільки пальчики треба тренувати, мозолі і на вухах мають бути)
impossible is nothing Для "дворового гітариста" то не є важливим. Руки самі стануть у зручну позу, при якій можна буде зажимати необхідні струни. Та й у всих "самоучителях" постановка рук дуже детально описується і показується в різних ракурсах.
а чи не краще відразу робити правильно? правильна постановка - це менша нагрузка на руки... так само як на клавішах - правильно, це тримати руки над клавіатурою, а зручно - це "лежати" на ній... але після тренувань (особливо коли тобі постійно нагадують "Руки тримай!!") тоді вже тримати руки над - набагато зручніше, швидше і безболісніше... і про це навіть не думаєш самому себе контролювати ой як складно... і мізинець постійно догори тирчати буде проте, можливо я так думаю бо маю десь там крапельку муз.освіти і навіть зараз співаю у аматорському колективі але з професійним керівником... але все ж таки думаю, що спілкування у реалі з більш досвідченими гітаристами вам аж ніяк не завадить! та і цікавіше набагато ніж сам з собою успіхів вам!
Прогрес іде... Кількість вивчених акордів швидко збільшується, росте швидкість їх зміни і відповідно швидко збільшується репертуар. Захоплює ця гітара просто по вуха. от тільки з барре проблеми. Ну ніяк не піддається. Тож поки обираю пісні, в яких немає такого добра Але нічого... Ось я візьмусь за нього
Палец на ребро ставьте, не мякотью струны зажимайте, а стороной, которая на большой палец смотрит. Так можно даже красномедные струны прожать. ---------- Додано в 02:41 ---------- Попередній допис був написаний в 02:39 ---------- +100500 Чем изобретать велосипед самому, проще научиться у тех, кто уже знает как его создать.
Ага. Саме тому і назбирав кучу креслень цього велосипеда і нічого не винаходжу))) Результатом поки що задоволений.
Сашко, на мою дуику треба починати із самовчителя: Манилов. Учись аккомпанировать на гитаре. В понеділок нагадайте через ПП, я Вам закину на файлообмінник. Написано у формі діалогів приватного вчителя і учня - 10-класника. Даються також основи науки гармонії у вигляді графічних алгоритмів.
Так і роблю... Користуюсь GUITAR-SCHOOL Алены Кравченко... Подобаеться те, що це саме навчання акомпонементу, а не класики... Я не збираюсь в філармонію , тому це якраз те, що мені потрібно... Для себе навчитись грати, щоб можна було посидіти і щось пограти, коли нудно.... або десь на природі... Взагалі це просто захоплює і, якби не боліли пучки, то й не клав би гітару З радістю гляну і ваш самовчитель.
Я так зрозумів, що найважче - почати. Чим далі - тим легше. Спочатку було важко розібрати якусь пісню, а зараз (при умові, що акорди в пісні ті, які знаю) майже відразу все виходить. Бій на слух підбирається легше... І взагалі почав за собою помічати, що, чуючи десь пісню (чи в маршрутці, чи вдома, чи по радіо), автоматично виділяю з композиції гітарний супровід чи соло. таке враження наче всі музичні інструменти й гітара грають разом, але, в той же час, окремо гітара і окремо всі інші. За барре так і не взявся... Все обходжу його стороною...