Комп’ютери зручно використовувати, коли вони працюють , але як тільки вони заповнили останні байти, вони пертворюються на сміття. Токсичні хімічні речовини, канцерогени й важкі метали є частиною того, що робить їх годинниковою бомбою, і неправильна утилізація може привести їх в дію, тобто нанести непоправимої шкоди навколишньому середовищу. Комп’ютерна утилізація це нічого нового! За роки, розвинені країни здійснюють експорт тонн електронних відходів для недорогих трудомістких переробок та утилізації відходів, в основному в Китай. Це є незаконний імпорт електронних відходів в Китай для брудної утилізації і поховання з 2000 року. в україні справді мало компаній які утилізовують орг.техніку з ліцензією і роблять це правильно. є пару фірм на сході, на заході практично нема. Чула що деякі підприємства у Львові винаймають грузові машини і "утилізовують" комп'ютери в землю. Уявляєте собі? знайшла компанію,тільки одну,яка відкрилась цього року,яка утилізовує комп'ютери :cesored:. решта або без ліцензії(наше пп не хоче з такими працювати, або взагалі відправляти на схід) Давайте утилізовувати комп'ютери.
А що, на Львівському радіоринку нема "жучків", які скуповують (за готівку) деталі на дорогоцінні метали? В Києві цим колись займалися вірмени і ми їм штовхнули повну "Ниву" відходів (плати, транзистори, мікросхеми). А також високочастотні конектори (там є срібло).
Дофіга є пунктів, де приймають відпрацьовані автомобільні та УПСові акумулятори. Кожний автоелектрик знає адреси. Деякі "серйозні" пункти везуть старі акумулятори аж у Дніпропетровськ, де є завод з переробки. Буквально вчора був на ринку автозапчастин (бульвар Лепсе), там продавець акумуляторів приймає старі. Наприклад, за 66 ампер-годин дає на місці 50 грн. Якщо в силу якихось причин треба злити електроліт, то його спочатку у пластиковій тарі слід нейтралізувати розчином будь-якою соди чи вапна (Обережно! Пшикає!), а потім можна зливати у каналізацію.
мав на увазі не кислотні а інші відпрацьовані батареї. І не поїду я на Лепси. Туди швидкісного трамваю зі Львова ще не проклали ---------- Додано в 13:31 ---------- Попередній допис був написаний в 13:29 ---------- Та тепер біотранзистори... що з них візьмеш?
Туди і "з Києва" швидкісний трамвай кілька років ремонтують. А батарейки відсилайте поштою DHL в Германію. Можна і в ГДР. І використані леза для гоління вони також приймають.
Цікаво, фото-кіно-рентгеноматеріали тепер здають на срібло? Раніш навіть відпрацьований гіпосульфіт (фіксаж) мали здавати. Хоча були умільці, які з відправцьованого фіксажу самі видобували срібло. В малих кількостях, але своє "ворогам" не залишали. Пам"ятаю веселу історію: колега з кіностудії читав гороскоп. "Тельцям - коротка подорож і несподівана знахідка" (ми з ним - Тельці). Ось його відрядили на якийсь завод на межі міста і він запропонував мені покататися з ним. Але мене на завод не пустили би, то я і відмовився. Хлопець поїхав сам. Біля звалища зупинився попісяти, проліз через дірку в паркані і ... знайшов цілий ящик старих срібляно-цинкових акумуляторів. Він їх добре знав, бо такі ж використовувалися для плівкових кінокамер. Видобув срібло сам, замовив дружині гарнітур і залишками розрахувався з ювеліром.
Вже досить давно оргтехніка проектується вже з урахуванням майбутньої утилізації. На жаль, поки що у нас займаться вкрай мало... Величезною проблемою є пластикові пляшки і пластик взагалі... Скоро будемо по пояс в них ходити...
Не будемо. біопластик є. на основі крохмалю здається. термін гниття пів року... (англія). Думаю в німців теж є...