Українська ТЕХНІЧНА мова. Чи існує ?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Deus igrok, 10 січ 2008.

?

Чи вдається Вам знайти якісні, корисні технічні підручники на державній мові ?

1. Так

33,3%
  2. Ні

59,3%
  3. Мені байдуже

7,4%
Статус теми:
Закрита.
  1. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

Десь з тиждень, як хотів створити таку тему. Сьогодні в неті натрапив на ось такий допис:

(с)

Почнемо з того , що Я ЛЮБЛЮ СВОЮ МОВУ, Я ПЕРЕКОНАНИЙ, ЩО ВОНА САМА МЕЛОДІЙНА. АЛЕ ТЕМА ПРО ТЕХНІЧНИЙ АСПЕКТ.

Тепер до суті.

Припустимо, я хочу вивчати комп'ютерні технології ? На якій мові я знайду л-ру ? Російська. Те що є на українській, навчить мене хіба, що як "вкл і викл". Хтось сумнівається ? Велком ту шоп(с)

Наступна галузь. Бізнес, маркетинг, менеджмент. Уже є певні здобутки ...але все рівно ... абсолютна більшість ЯКІСНО і КОРИСНОЇ л-ри знову таки на рос. мові.

Беремо психологію ... більшість на рос.

Але є виключення. Право. Юридичної л-ри а укр мові на диво багато. Я так розумію, це завдяки тому, що Закони у нас поки ще на укр мові. Тому переважна більшість підручників - це два абзаца закону і одне речення автора.

http://www.panianka.info/osvita-2.htm

Товариші, Ви скільки завгодно можете сперечатися на тему яка мова краща, яка потрібніша.

Але на якій мові вчитися і розвивати економіку і науку країни ?

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Українська ТЕХНІЧНА мова. Чи існує ?

Що за російськомовні цитати? А які голосні!
    Ой-ой!

Деусе, де шукаєте, те й знаходите. ;)
    Я вірю в майбутнє укрмови. Існування от таких організацій додає мені віри.

http://www.lp.edu.ua/tc.terminology/TK_main.htm

Додано через 1 хвилину
    Яка ваша відповідь на це питання? Бо із допису важко зрозуміти.

• Подобається Подобається x 2
  3. Deus igrok

То запорізький форум. Вивчаю зміст повідомлень за географічним показником.

Мова йдеться про сьогодення.
    Є галузі, якими давно цікавлюся ...і по книжкових дивлюся ... але якщо трапляється варте уваги , то на якій мові ? Саме так ...не на українській.

4. Liliyah Romanova

Ну, вибачте, але якщо щось довший час тлумили і нищили, то воно раптом ні з чого не з"явиться. Термінологія, словництво - то вам не квіточки ростити.
    Але робиться багато. Ще би держава більше підтримки дала, то могли би скоро мати, як у Польщі.

Завжди легше на готовому. Але є + - широке поле до діяльності.

• Подобається Подобається x 1
  5. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Ректор ЛНУ Франка професор Іван Вакарчук автор багатьох наукових відкриттів і наукових праць в галузі квантової фізики. Праці свої видає українською мовою. Мабуть, якби у квантовій фізиці були проблеми із українською термінологією, то щось достойного написати йому б не вдалося. Нє?

Чи є проблеми з підручниками хімії чи економіки? Є підручники, значить є і термінологія. Так що не треба нести маячні про бідність мови. То є навмисно нав"язуваний стереотип. Його свого часу тут дуже активно Чітатєль_Обкома просував. На зміну йому прийшов пан Ігрок.

• Подобається Подобається x 11
  6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

1. Коли ще я був школярем, знайшов у макулатурі підручник (ПТУ, технікум; кінець 50х- початок 60-х) під назвою "Радіооператорська справа". Там детально розглядалися типу колгоспних радіостанцій "Урожай" та основи роботи в ефірі. Чудовою українською мовою, без "наворотів". Мало того, що мене - радіоаматора-початківця зацікавив матеріал, я переконався, що існує досить розвинена українська термінологія у цій галузі.

Я торкнувся тільки однієї теми. Кожен може знайти подібні приклади у "своїй" темі.

2. Перша "Енциклопедія кібернетики" була написана етнічним росіянином, киянином академіком Глушковим українською мовою. Мало того, що росіяни (чехи, болгари) її читали, ще й американці проявили великий інтерес до цієї енциклопедії. Розповідав один літній пан (укр. в амер.) що працював економістом на заводі мейнфреймів IBM – його вивільнили від основних обов”язків і доручили консультувати інженерів “за оригінальним текстом”, бо подвійний переклад (укр – рос, потім рос – англ) містив помилки.

3. Мій інститутський викладач із дуже українським прізвищем Векслер видав у першій половині 70-х років підручник “Розрахунок електроживильних пристроїв”. До речі – найкращий в цій темі на той час. Деякі терміни (як словосполучення) він запропонував сам і вони прижилися.

Вікіпедія про українську технічну періодику:

• Подобається Подобається x 9
  7. Deus igrok

MARTINI наведіть приклад авторів укр. підручників по php, perl, sql, apache , Action Script , ASP.
    P.S. І.Вакарчука знаю. Мій батько займався його, як то тепер кажуть ПіаРом, на виборах. Навіть ґазета збереглася з моїм фото де "підростаюче покоління" підтримує Вакарчука.
    P.P.S. Він сусід моє однокласниці. Світ тісний =)

Boris_Kiev
    Я виключно про сучасний світ. Новинки. Я згідний, що за союзу була купа л-ри. Більш того її перекладали на укр. мову.

Зара цього не роблять. Сучасні тренінги тим більш проводять із застосуванням ІНОЗЕМНОЇ Л-РИ,

8. Кася

Кася Well-Known Member

Шановний мій,задійте логіку..Інформаційні технології де стрімко розвивалися?В Європі і Америці.От і не дивно що зараз комп`ютерна термінологія є в основному англійська.
    А щодо питання про самі книжки російською мовою..ну,Це претензії до влади,що гнобить податками видавничу справу що книгарням стає невигідно продавати літературу українською.

• Подобається Подобається x 5
  9. Deus igrok

Логіка питає , чому в сусідній країни встигли купу підручників на рідній мові видати. Спитайте поляків ...вони також не відстають. Ага.

Додано через 42 хвилини
    http://www.day.kiev.ua/177575/

P.S.
    Завтра пройдуся по книжкових крамницях ... занотую здобутки тех./спец. л-ри.

10. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Что то Вы врете Мартини!Я никогда в филологические проблемы не лез!Тем более активно...:cowboy:

11. Liliyah Romanova

АГА.

12. coolzak

coolzak Well-Known Member

В принцині технічна термінологія так чи інакше це англійські та німецькі слова і треба тільки їх інкорпорувати в нашу мову і не заморчуватись.Коли в кінці 80 працював з японцями на Електроні то був здивований що майже всі техтерміни і назви навіть інструментів це англійські слова напряму внесені в їх мову.Тобто навіть плоскогубці були в них плаєрс і тд

13. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Дурниці. Нещодавно я шукав учбові статті з телекомунікацій (треба було підготувати техніків до заліку) і надибав на лекції укр. мовою дніпрпетровських та одеських викладачів.
    Системи передачі SDH, ATM, VoIP і т.п.

Не скажу, що бездоганною укр. мовою, але помилки були більше стилістичні, проте термінологія була коректною.

14. Богданович

Богданович Well-Known Member

раджу ще й харківський сайт наших партнерів почитати: http://www.msu.kharkov.ua/tc
    Багато цікавого.

З авторів компютерних підручників - Я. Глинський, електронні словники В. Широков (http://slovo.ridne.net)

Зрештою наш сайт, де є всі ці лінки вказала пані Liliyah Romanova

15. Оля

Оля Старожилка форуму

Ну і зачепили Читателя! :) Аж вночі встав, щоби оборонитися. :)
    Лєзлі, лєзлі, Читатель! Магу падтвєрдіть! :p :p :p

• Подобається Подобається x 1
  16. Кася

Кася Well-Known Member

наголос на слові "сусідні".Інша країна - інші закони.

Спешл фор ю.
    Англо-український словник з інформатики та обчислювальної техніки.О.М.Коссак.Львів,1995 рік.Понад 15000 термінів.
    Англо-український словник-довідник з телекомунікацій.О.Коссак та Р.Кравець.Львів,1996 рік.Понад 4000 термінів.
    Це тільки ті словники що в мене є.А таких є і більше.
    На думки не наводить?

• Подобається Подобається x 4
  17. MARTINI

у меня все ходы записаны :)

18. MARTINI

В школі інформатику викладали українською. Було, правда, це (страшно подумати) 15 років тому і викладали в основному будову комп"ютера і бейсік :) В універі пізніше викладали курс "Комп"ютеризація видавничого процесу" - теж українською. Думаю, аналогічно і тепер є термінологія. І згоден, що утворення термінів йде від англійської, що у нас, що у росіян. Ніхто не вигадує нових слів, просто запозичуємо вже готові англійські

• Подобається Подобається x 3
  19. Курт_Кобейн

Курт_Кобейн Well-Known Member

По роботі часто зустрічаюсь з техничною документаціею, і мені легше її читати на англійській ніж на рідній.Під час навчання всі суто технічні дисципліни вивчались по підручникам написаним російською мовою, мабуть тому в усьому, що стосуеться техніки мислю по-російськи...Моя думка - на данному етапі НЕ МОЖЛИВО нормально працювати з тим, що ми маемо у тех.укр. мові, але все одно в майбутньому вже без неї НЕ МОЖЛИВО буде працювати. Я так вважаю по тому, що бачу в дітях які зараз навчаються в школах. Можливо я не правий і уродженцям західної Украіни вже зараз легше працювати з тех.укр. мовою, але всі мої львівські коллеги коли говорять терміни або коверкають рос. або слова иноземного походження...

20. Deus igrok

Отож, як і писав ... побував у Літера, Буква, Глобус, НТШ, книжкові біля пам. Міцевича.

Комп'ютерної л-ри на укр мові немає. Зокрема вузько спеціальної. Хоча ні, було ... як включити експлорер, і як зайти на сайт Мети ... книжечка вартувала під 12 гривень. Так у школі викладали інформатику. Зокрема юні форумісти , мабуть, знайомі з таким автором, як Глинський. Дійсно, дана л-ра навчить як намалювати коло в пейнті, як вивести текст в паскалі, як додати 1+1 в Екселі.
    Якща брати більш вузькі тематики: Фотошоп, 3д-макс, АутоКад, Юнік, Лінокс, Мережі, С Білдер, Делфі, Джава, Корел .... та НАВІТЬ 1С Бугалтерія підручники тільки на рос. мові =)

Економіка, маркетинг, менеджмент - тут справа вже караще. Але якщо брати, що на укр. мові тільки посібники - ПО ЗАГАЛЬНІЙ ТЕОРІЇ. То дадуть вони мало. Якщо знову таки , захочеш вужче вчити - рос.мова.

Політологія/Соціологія - є на укр. мові. Але беручи до уваги їх вартість і розмір. То вони скоріше створені, щоб дарувати ... якомусь професору, щоб в шафі стояли.

Психологія. Та сама ситуція, що і економіка. Загальна теорія на укр.мові. Вузько спеціальні книжки, виключно на рос. мові.

Звичайно. Інколи складається враження, що ті гроші, які таки виділяють ... витричають на супер бестселлири типу: "чи є життя без кацапів" , "жидомасонська змова проти українців" , "чи був Геракл українцем" ... доречі остання реальна. То була наукова стаття в журналі.

Чисто згадав одну ремарку.
    Остання програма Свободи слова.
    До мікрофонів запрошували дітей політиків, зокрема сина Шуфрича ... і дочку Литвина ... на якій там мові вони відповідали ? Аналогічно на тій же мові спілкуються сини обидвох Вікторів.

Мені легше, як правознавець. Вся л-ра на укр мові. І мова діловодства укр. Але коли доводиться зустрічатися зі спеціалістами з різних галузей ... сучасних ... вони всі поголовно російсько мовні. Ось і подумав, чому так.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)