Привіт замовив собі Ubuntu на сайті (ubuntu.com)не знаю чи прийде і коли прийде. Скачати не мав можливості через шидкість нету. Хто користується які враження від ubuntu ? Взагалі цікавить якою прогою краще поставити дві ОС Windows-Linux. Читав про Acronis Disk Selector - пишуть в неті що вона глючна. Хто замовляв диск ubuntu 9.10 за скільки часу прийшов ? Дякую.
колись ставив раз, полетів завантажувач, потім відновив якоюсь командою що весь диск стерла( я тоді ще не знав як це нормально робити). Не знаю може після цього убунта не сподобалася. Але зараз користуюся мандрівою. Якщо потрібно окремо ставити на вінчестері, то вінду на один диск, лінукс на інший.(хоча зараз можна ставити на той диск де вінда) Якщо в вінді запускати лінукс, то можна поставити у віртуальному режимі. Я, наприклад, це роблю у virtualbox. Тільки я навпаки вінду там ставлю. Колись давно знайомий замовляв не 9.10, то він вже забув про то, а потім прийшло щось 10 копій. п.с. українська мала би бути, але це залежить від того який диск пришлють, можуть без локалізацій прислати. Але мала би бути. Мені цікаво вони пришлють cd чи dvd?
Думаю мають DVD прислати тому що Ubuntu треба скачувати або на інтел або атлон. Вони не можуть мені тільки для якогось одного прислати , при замовленні на сайті не зазначається яка в тебе ОС. (якщо диск прийде то тут напишу який прийшов). Тут скачують http://releases.ubuntu.com/ PC (Intel x86) 64-bit PC (AMD64) .
наскільки я бачу там тільки cd, не бачу посилань звідти на dvd. п.с. Колись може попробую поставити в віртуалці.
Найпростіший спосіб поставити убунту поруч з віндою - це програмкою wubi. Все дуже просто і зрозуміло там. Для ознайомлення з ОС такої інсталяції цілком вистачить. Якщо ж плануєте ставити раз і на довго убунту, то краще тоді природнім способом. Програмка wubi інсталюється у вінді, запускається і з неї інсталяція ubuntu виглядає як звичайна інсталяція любої програми у вінді. Коли все пройде успішно, то ри увімкнені компа, у Вас запитуватиме якою ОС завантажитися.
так там тільки CD, є і DVD Kubuntu 8.10 . http://www.amazon.com/gp/product/B0...=1789&creative=390957&creativeASIN=B001L4PQIK
Прийшов сьогодні DVD диск . На диску ubuntu,kubuntu, ubuntu server. Ставити ще не буду тому що: скачав собі тиждень назад і в мене скачана поставились до 100% але перезагрузку не просила, після перезавантаження загрузився віндовс. Все робив як написано на цьому сайті (майже все) http://ubuntologia.ru/first-startup але все таки вибору ОС не було. Якщо знову ставити убунту то можна побачити коли вибирати диск що убунту вже стоїть. На скільки я зрозумів що стоїть загрузчик віндовс тому і грузиться віндовс, якщо вінда полетить то по ходу має запуститись лінукс. Ставити не буду тому що поставив деякі програми на віндовс, до яких трохи тяжко знайти серійники, а проги мені ці потрібні, не хочу щоб щось полетіло. Якщо ставити на чистий вінт то питань нема, але якщо стоїть вінда і ставити лінукс треба так зробити щоб грузився такий загрузчик при якому при запуску компа можна вибрати операційнку. Із лінуксами справу немав тож не буду спішити її поставити. Хіба якщо на форумі хтось підкаже як краще поставити щоб вінда не полетіла і щоб лінукс не був віртуальний. Буду дуже вдячний. ---------- Додано в 16:59 ---------- Попередній допис був написаний в 16:57 ---------- і ще коли ставиться лінукс як настроїти GRUB, чи він сам настроюється?
під час установки мала би бути опція куди поставити завантажувач. в мандріві на перший сектор диска або в mbr, в убунті не памятаю. можна вручну виставити, але щось не доводилося робити.
під час установки в убунту я розбивав диск для нової файлової системи і робив файл підкачки. Ось на рахунок завантажувача при вставновленні буду гуглити, все одно дякую.
А форум пробували читати? Та й навіть цю тему в якій пишете. Я ж написав як ставити поруч з віндою і щоб при запуску питало з якої осі запускалося. В мене на роботі вже вирішили, що переходимо на всіх компах на Убунту, тільки ще тре відтестити щоб програма робоча для обліку товароруху нормально працювала.
дякую дуже вже ставлю, я не правильно зрозумів вас я думав що убунту при такій установці буде як віртуалка, але в википедії почитав зрозумів що не зовсім так. У вас стоїть убунту через wubi чи повноцінно?, в википедії пише що такий режим боїться перезагрузки, цікаво на скільки це старшно?
Щось Вам порекомендували дуже складну установку. Даю все простіш: першою ставите ОС від Майкрософт, а далі - Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu) на підготовлений розділ (краще на основний). Встановлювач сам віднайде Віндовс і пропише його в меню GRUBа. Крім розділу, куди встановлюєте linux, не забудьте створити розділ підкачки (swap).
Стоїть Убунту інстальована через Вубі. 2-3 рази на тиждень запускаю в інтересах розібратися-потестити. Нікоких проблем з нею нема, лише шрифти мені не дуже подобаються і скайп з аськозамінником(копито) туповаті.
Навіщо вам ті wubi і іже з ними, перед встановленням убунту: 1. Робите дефрегментацію. 2. Потім відрізаєте кусок вільного місця від існуючої файлової системи (якщо лінукса ніколи не бачили краще робити це з під вінди програмою PatritionMagic, вона вміє міняти розміри диску без знищення даних на ньому) 3. Вільне місце розбиваєте на основний розділ /, файлова система ext3 (2-6 Гб, це буде аналог диску С), файл підкачки (на відміну від вінди убунту хоче окремий розділ файлової системи linux swap, розмір... в мене 0,5 Гб при 2 Гб оперативки і він майже не використовується), і розділ /home (вважайте аналогом диску D, файлова система ext3) 4. Завантажуєтесь з інсталяційного диску, установка простіша ніж вінди )))) показуєте йому три розділи ( "/" "/home" "swap" і "відкидуєтесь на спинку крісла")))) ой то не з тої планети, роздивляєтесь та насолоджуєтесь повноцінною ОС яка загружена з диску (а інсталяція за цей час продовжується) 5. Перед установкою роздрукуйте собі (з сторінки вашого провайдера інстукцію по налаштуванню нету для убунти) 6. Після установки система запропонує перезавантажитись (убунта встановить загрущик grub який сам знайде вашу вінду та при завантаженні запропонує варіанти вибору системи, стидливо відкинувши вінду вниз і поставивши убунту системою по замовчуванню). 7. після перезавантаження запускайте оновленя системи і вона стягне з нету нову версію ядра, купу оновлень і т.д., якщо ви качали установочний образ CD то локалізацію також доведеться тягнути з нету (українська мова присутня), хоча якщо нет дорогий з оплатою за трафік то можна в когось стягнути оновлення записати на болванку і поставити в себе. 8. Вельком до чудового світу убунту ))))
По-перше: якщо система встановлена на ноутбук, то своп-розділ потрібен для Hibernate. По-друге: якщо маєте жорсткий диск 500Гб, то виділення 0.2-1Гб для свопу не є якоюсь великою втратою. Зате ви не матимете проблем з високоємкими по ресурсах програмами, чи на випадок т.званого "bad coding", коли програма безкінечно пише в пам'ять - в таких випадках своп-розділ дасть вам можливість вбити шкідливий процес, до того, як система підвисне. По-третє: коли ви збираєте пакети самі - то без своп-файлу чи розділу скорше за все будете мати проблему уповільнення процесу збірки, та навіть підвису системи. Хоча, при звичайній роботі та коли вам не потрібно те, про що я написав вище, та маючи 2-4 ГБ оперативки, можна і без своп-розділу (файлу).
Як перенести завантаження з Ubuntu на WindowsXP? Маю дві операційки Ubuntu 9 та Windows XP. Віндовс стояв на одному диску, пізніше доставив ще один вінчестер і на нього поставив Лінукс, який у свою чергу поставив свій завантажувач з вибором ОС. Так от зараз хочу той вінт з Лінуксом забрати і лишити тільки Віндовс, але як це грамотно зробити?
Залежить від того, на який вінт у вас Grub прописаний. Якщо на той, де Убунту, то можете змінити порядок завантаження в БІОС і вказати там вінт з ХР першим. В крайньому випадку можна переставити його в Primary Master роз"єм. Якщо Grub на тому ж, де й був завантажувач Віндовс, то він вже потертий тоді і його потрібно відновлювати. Зробити це можна з консолі Віндовс командами fixboot, fixmbr (або fdisk /mbr). Якщо буде матюкатися, що NTLDR is missing, то його можна злити з нету і закинути на перший диск Вінта, також там потрібно створити текстовий файл boot.ini і прописати в ньому PHP: [boot loader] timeout=5 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Windows XP Professional" /fastdetect