У Львові встановили меморіальну таблицю співорганізатору дивізії «Галичина» Дмитру Па

Тема у розділі 'Що у світі чути', створена користувачем bayard, 29 тра 2011.

1. bayard

bayard Дуже важлива персона

У Львові 15 травня, відбулось урочисте відкриття і посвячення художньо-меморіальної таблиці національному героєві Дмитру Паліїву. Пам’ятний знак встановили на фасаді будинку вулиці Винниченка, 8, де Д. Паліїв жив і працював. Автор таблиці – відомий львівський скульптор Василь Ярич. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Урочистості проводились громадськими організаціями: Прикарпатською Січчю українського козацтва та Козацьким стрілецьким братством. Чин освячення провів капелан Прикарпатської Січі, отець Михайло Нискогуз. Ініціатор становлення меморіальної таблиці – крайовий отаман Прикарпатської Січі, історик Всеволод Іськів.

Право відкрити мистецький твір було надано голові Львівської Крайової станиці Братства першої української дивізії Української національної армії Василеві Тимчію, ветерану ОУН-УПА Роману Шумському, почесному голові львівської організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Івану Говді та отаманові Козацького стрілецького братства Вікторові Федосюку (м. Луцьк). Із словами про славного січового стрільця, визначного політика та співорганізатора дивізії «Галичина» також виступили історик Іван Сварник, голова Львівської міської організації Ліги українських жінок Лідія Купчик, депутат Львівської обласної ради першого демократичного скликання Олег Петрик.

У дійстві, разом із козаками, взяли участь і учні ліцею ім. Героїв Крут. Захід відбувся за участі численної громади львів’ян та гостей міста.

2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

А чё так скромно, "Галичина". Вона ж називалася СС "Галичина".

3. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Я не могу поставит знак равенства между общим понятием УПА и этой дивизией.

Баярд - интересно Ваше мнение...можно ли и нужно ли в Украине ставить памятники и открывать мемориальные доски в честь дивизии СС?
    [OFFTOP]Дехто з наших наївних дослідників запитує, чому ми вибрали собі за союзника якраз гітлерівську Німеччину замість червоного "визволителя" Галичини з 1939 року. Відповідь буде дуже проста: червоні визволителі називали нас удень "єдинокровними" братами, обіцяли рай на землі, а ніччю приїздив під вашу хату "чорний ворон", забирав вас до катівень, і там пострілом нагана в потилицю кінчав ваше життя. За день-два, ваше подіравлене кулями тіло закопували в якомусь парку, садили на могилах квіти й за вами заростав слід. Ваше мертве тіло перемінювалось у "квітучу Україну".
    Німці поводились в Україні гуманніше, тобто з такою ж самою брутальністю як наші "єдинокровні брати", але того не маскували. Німці вважали нас за худобу, за будь-яку провину розстрілювали наших братів таки перед нашими очима й не маскували мученичих могил квітучими парками.
    [/OFFTOP]
    За что мемориальные доски??????

И ещё. Этого автора стоит читать и верить?
    Спрашиваю исключительно для себя - мне легко читается, слог понятен и легко воспринимается информация.

4. Mr. Blick

Mr. Blick Дуже важлива персона

Добра новина.

5. bayard

памятники врядли, а мемориальные доски....:scratch_one-s_head: думаю надо.
    но это все потом.
    сначала нужно провести разъяснительную работу, кто, когда, зачем, и что было потом...
    у кого есть воля к знаниям может сделать это сам:rose:
    только не совсем понял к чему этот текст?

6. Luna

С фразой "видатний"..Так можно и видатних злых гениев чествовать мемориальными досками.
    А с текстом я согласна - иллюстрирует мое мнение. Спасибо за ссылку.

7. White Snake

White Snake Дуже важлива персона

увы чествуют, и не только досками, даже памятники ставят (

8. Luna

Баярд - по Вашей ссылке
    "Вехтер зумів домогтися в Берліні дозволу на творення української дивізії у складі Зброї СС. Ця ідея не була нова: на той час вже існували іншонаціональні та змішані дивізії СС, і в цілому цей експеримент був досить успішним. Особливо ж актуальною вона зробилася після поразки під Сталінґрадом, коли стало очевидним, що ресурси Німеччини вичерпуються і без допомоги інших народів годі сподіватися на перемогу у війні. "

Успешный эксперимент, которому в моей стране уже вывешивают мемориальные доски...Эксперимент, направленный на победу фашизма. О какой разъяснительной работе речь, Баярд?

9. Luna

Змеич...Я понимаю, что упрек в памятниках вождям коммунизма - но и их установка есть страшное зло.

Коммунизм и фашизм - однозначное зло. Можно ли и нужно ли одно заменять другим, Змей? УмнО?

10. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Дивизия воевала на стороне фашистов. Т.е. врагов. И не только врагов СССР, а всех союзников.

11. Luna

И даже это не главное...Историки утверждают, что те же фашисты по отношению к украинцам вели себя не лучше коммунистов, но НЕ СКРЫВАЛИ ЭТОГО. Очевидно, за честность и почет...:sad:

12. White Snake

я что-то пропустил?
    Луночка, где я говорил про замену или может где высказал свой одобрям-с?

я тебе отвечу как Степаныч - это к авторам идеи :)

13. Luna

А я где говорю, что это ТЫ сказал? Я спрашиваю твое мнение.

14. White Snake

нацисты Луночка, нацисты...

15. Luna

Что - нацисты?

16. White Snake

я ничего не знаю о дивизии Галичина, но поскольку она входила в состав регулярных частей немцев, значит воевала против Украины, потому я не одобрям-с таких шагов
    чета мне кажется, это попытка спровоцировать...

17. White Snake

нацисты :)

18. Luna

:good:Чета да...

19. bayard

однозначно не могу ответить...
    трудно в двух словах ответить, вот кабы вы сайт почитали....да Дитриха Гайке....Кубийовича....вообще-то это он а не Вехтер ходатайствовал перед Гиммлером о формировании дивизии.
    и основным мотивом было трудоустройство бежавшей молодежи, чтобы хоть как-то сохранить, так сказать частицу украинцев в одном месте.
    лучшего, чем сосредоточение в иностранном легионе, не смогли придумать...
    а СС было две: ваффен и карательные. Галичина принадлежала к первой, по той простой причине что иностранцы, согласно немецким законам не имели права участвовать в регулярных войсках...

20. White Snake

я тонкостей не знаю, но вы мне скажите вот что:
    Галичина воевала против КА на стороне [STRIKE]фашистов (тьфу Луна, все из-за тебя ))) [/STRIKE]немцев?
    за чьи идеалы они воевали, за идеалы Украины или за идеалы Германии?

а де твій аватар? :)