У Казахстані хочуть виключити з алфавіту 14 букв: Іванови стануть Ібанопами

Тема у розділі 'Стрічка новин', створена користувачем Dovat, 25 чер 2012.

1. Dovat

Dovat newsmaker

У Казахстані пропонують позбутися букв: «й», «в», «ё», «ф», «х», «ц», «щ», «ь», «ы», «ъ», «э», «ю», «я», а також «h». Усього чотирнадцять букв алфавіту.

З такою ініціативою виступив сайт «Абай.kz».
    Автори ініціативи закликають керуватися алфавітом, який був розроблений лінгвістом Ахметом Байтурсиновим на початку XX століття. Цей алфавіт на основі арабської графіки в даний час використовується казахськими діаспорами в деяких країнах (зокрема, в Китаї).
    У Казахстані в даний час використовується алфавіт на основі кирилиці: у нього входять 33 літери російського алфавіту, а також дев’ять додаткових букв.
    Прихильники мовної реформи вважають, що алфавіт Байтурсинова потрібно відновити в правах на території Казахстану (замінивши арабські знаки на кириличні). Виключити ж з нього, як наголошується, пропонується літери, які позначають звуки «не властиві фонетичному строю казахської мови».
    У разі реалізації цієї реформи, топоніми Франція і Владивосток, наприклад, будуть називатися по-казахськи «Прансііа» і «Бладібосток». А російські прізвища Іванов, Петров, Сидоров – «Ібаноп», «Петроп», «Сідороп».
    Нещодавно, нагадаємо, група громадян звернулася до керівництва Казахстану з проханням, щоб, міста, села, вулиці і площі, що носять російські назви, були перейменовані. У зверненні стверджувалося, що російські найменування є «похмурою спадщиною епохи радянського тоталітаризму», про це повідомляє «День».

2. Nevermind

Nevermind Просто персона

Интересная инициатива. :)

Моя фамилия будет весело звучать по-казахски :))

3. spice

spice Дуже важлива персона

А моя не изменится ;)

а де твій аватар? :)