У Карпатах буде землетрус ?

Тема у розділі 'Що у світі чути', створена користувачем Deus igrok, 5 бер 2010.

1. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

09:36, 05.03.2010

Румунський інститут фізики землі повідомив про активність ділянки в Карпатах на кордоні з Україною. Вчені вважають, що це може призвести до землетрусу силою 8-9 балів за шкалою Ріхтера.

В інституті стверджують, що гірський масив на кордоні з Україною має майже таку ж активність, як у Чилі, потужний землетрус тут може статися у будь-який час, - повідомляє Газета.ua.

За даними румунських фахівців, після землетрусів на Гаїті та в Чилі небезпека нависла над так званою зоною Вранча”, яка знаходиться на кордоні України і Румунії в Карпатах. Ця ділянка вже давала про себе знати в 1940, 1977, 1986 і 1990 роках.

За силою новий землетрус в “зоні Вранча” буде потужніший, ніж стихія 1977 року, тоді в Бухаресті загинули 15 тисяч людей.

“Епіцентр буде глибоко в землі, і що глибше - то потужнішим буде землетрус. Відчують його навіть у Москві!”, - упевнений директор Румунського інституту фізики землі Георге Мермуряну.

Небезпека для України криється в її ґрунті. Магнітуда в 6 балів за шкалою Ріхтера на кордоні з Румунією може вилитися у вісім-дев’ять балів за дванадцятибальною шкалою, майже як на Гаїті.
    http://www.zaxid.net/newsua/2010/3/5/93645/

===

Трохи раритету:

№116 (972), 9 СЕРПНЯ 2002 року

Спрогнозувати землетрус, запевняють фахівці, неможливо, а ось силу землетрусу можна передбачити.

Якщо ж землетрус, про який говорять румунські сейсмологи, може відбутися через 10 днів у районі Північних Карпат, то він буде відчутний у Львові і максимальні поштовхи сягатимуть до 6-ти балів за шкалою Ріхтера. На думку фахівців, землетрус, який можна очікувати з цієї сейсмічної зони, може бути небезпечним лише для особливо важливих об’єктів, на кшталт атомних електростанцій чи таких великих споруд, як греблі. Для звичайних будинків, які не є в аварійному стані, землетруси такої сили не є небезпечними.

Добре, що українські науковці такі оптимісти. Проте аварійних будинків у нас вистарчає та й аварія на АЕС чи руйнування греблі теж може спричинити непередбачені наслідки.

http://postup.brama.com/020809/116_2_3.html

2. н-да! найгірше в цьому - це те, що ніхто не може дати прогноз коли це станеться, навіть за 5 хвилин до "початку" землетрусу.

3. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Це якась дурниця. Саме особливо важливі об"єкти проектуються і будуються особливо сейсмостійкими. Жодній АЕС чи греблі жоден український землетрус загрожувати не може, як і новим будинкам. А ось старі будівлі - можуть постраждати.

Те, що землетрус колись має бути, то це точно. Але дійсно, ніхто не знає, і спрогнозувати не може, коли то станеться - за 5 хв чи за 50 років.

4. Locke

Locke невиправний реаліст

Старі будівлі, тобто збудовані за часів Австрії чи Польщі, навряд чи постраждають. Тоді ще не крали цемент і не досипали піску. А от будівлі часів СРСР і пізнішого періоду - цілком можливо. В сейсмології є таке поняття, як сейсмічне районування. Тобто вивчаючи на протязі багатьох років коливання земної кори і її структуру, а також статистику землетрусів, вчені прогнозують максимально можливу їх силу на даній території. Відповідно до цього з врахуванням таких прогнозів ведеться будівництво, яке забезпечує достатню сейсмостійкість. Львів знаходиться в зоні 5 - 5,5 бальній зоні. Проте, якщо врахувати яка у нас якість будівництва - нема гарантії що будівлі витримають землетрус силою більше 6 балів.

Останнє редагування: 5 бер 2010
    • Подобається Подобається x 1
  5. Deus igrok

Епіцентри струсів

Великое китайское землетрясение (кит. 嘉靖大地震) произошло в провинции Шэньси 23 января 1556 года. Оно унесло жизни приблизительно 830 000 человек — больше, чем любое другое землетрясение в истории человечества.

Некоторые районы Шэньси вовсе обезлюдели, в других погибло около 60% населения. Такое количество жертв было обусловлено тем, что большая часть населения провинции обитала в лёссовых пещерах, которые обрушились уже после первых толчков либо были затоплены селевыми потоками.

Один из очевидцев впоследствии предостерегал своих потомков, что с началом землетрясения не следует пытаться выбраться из дома на свежий воздух: «Когда птичье гнездо падает с дерева, яйца зачастую остаются невредимыми». Его слова свидетельствуют о том, что многие погибали, пытаясь покинуть свои жилища.

6. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Мійй сусід працював у Спітаку (Вірменія), після страшного землетрусу. Він сапер і вони мали підривати вибухівкою залишки будинків, після рятувальних робіт. Ну от, прилетіли вони, виїхали на об"єкт, зробили розрахунки, заклали згідно з ними вибухівку, відійшли на потрібну відстань, бабахнули... І поки ВСЕ летіло, дехто з них тікав, дехто - намагався за секунду-дві закопатись у землю. :haha:
    Виявилося, той залізобетон, з якого збудована була та фабрика, чи будинок - був нікудишній, самий пісок. А вони ж заклали вибухівку з розрахунку на марочний бетон... От воно все, замість впасти вбік, злетіло в повітря, а потім - на них... На щастя, серйозно ніхто не постраждав...

7. poetka

poetka Дуже важлива персона

Народ Ви не боїтесь ?
    Як думаєте буде у нас землетрус,чи ні? Саме у Львові...............
    А чи був у Львові колись серйозний землетрус?
    Може пора вшиватись:scratch_one-s_head:

То так виглядає,шо то серйозно.

8. olya_d

olya_d Well-Known Member

боїмось...
    я вже колись пару ночей не спала, як начиталася тут про страшного звіра, що з кроликів кров п"є о_О Тепер знову переживати буду.
    Недавно дивилася по СТБ, вчені з Івано-Франківська дослідили, що в 2012 р. в Карпатах будуть дуже сильні зсуви грунту

• Подобається Подобається x 2
  9. poetka

http://tsn.ua/ukrayina/na-ukrayinu-chekaye-zemletrus-takoyi-zh-sili-yak-u-chili.html

---------- Додано в 00:37 ---------- Попередній допис був написаний в 00:36 ----------

Може,то просто нас так лякають?

---------- Додано в 00:38 ---------- Попередній допис був написаний в 00:37 ----------

Хотілося б вірити:)А якшо нє тоді змиваймось панове.

10. XrustunkA

XrustunkA Дівчина із іншого життя..

І куди пропонуєте?В Донєцк...то ліпше вже тут лишитися.

11. poetka

То я звичайно жартую............Куди вже нам подітись:)

12. XrustunkA

XrustunkA Дівчина із іншого життя..

Хм...:scratch_one-s_head: виникла в мене одна ідея,купити собі острів і перенести туди Україну!;)

13. Geograf

Geograf Меломан

Був 3 чи 4 бали здається, точно незнаю бо не очедевидець

• Подобається Подобається x 3
  14. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Це, очевидно, тоді, коли був дуже сильний землетрус в Румунії, ще при совєтах. Рік не пам"ятаю. 77, здається...
    Думаю, що навряд чи буде сильніший. Крім того, зараз ідуть череда землетрусів далеко від нас (Гаїті, Чілі, і ще Тайвань, чи що...). Вони у нас не відчутні, але послаблюють напругу в земній корі між тектонічними плитами, в тому числі і у нас.

15. Patrick

Patrick Well-Known Member

Я теж рік не памятаю , але цей вечір памятаю.
    Я був малий ...
    Сестра робила уроки , а я за цим самим столом малював.
    Щось затрусило не сильно і сестра сказала щоб я не трусив столом. Потім це повторилося... і сестра мене копнула і я її теж копнув -дав здачу.
    Потім знову повторилося 3й раз і в серванті посуда задзвеніла...
    Ми жили на 3му поверсі старого 4х поверхового дому , то мало почули.
    А хто жив в 9ти поверховому , або 14ти (є в Львові 3 чи 4 таких будинки) , то розказували що люди з останніх поверхів повибігали на вулицю.

• Подобається Подобається x 5
  16. Чупага

Чупага Well-Known Member

Карпати ще на пару кілометрів можуть вирости, колись.:scratch_one-s_head:
    Якщо вибираєш будиночок на схилі особливо новий ,там де раніше добри люди не будували ,можна си дочекатися зсуву або селю реальне.

17. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Карпати? Вирости? На пару кілометрів? Так, за пару сотень мільйонів років -
    напевне, можуть! :)

А от сель чи зсув - то дійсно "наш" катаклізм. Особливо, якщо врахувати, наскільки вирубані карпатські ліси, і порушений баланс води, яку раніше "випивали" дерева, а їх тепер - нема!

18. budiak

budiak Well-Known Member

http://www.geoq.ru/bullet081.htm#vranc не знаю на скільки можна довіряти цьому ресурсові, але як на мене він заслуговує на більшу увагу ніж наші змі.

19. Чупага

Чупага Well-Known Member

Власне після дощу , при низьких балах, тоді коли на доле у буфетах тільки шкляночкі дзвенять у горах трапляються сіли і зсуви.

20. Deus igrok

Вже Турцію трясе ...

Землетрясение магнитудой 6,0 произошло в понедельник в провинции Элязыг (в 550 километрах от Анкары) в 4:32 и ощущалось во многих районах восточной Турции. От сильного подземного толчка в районах, находившихся в эпицентре стихийного бедствия, было разрушено более 30 домов, во многих строениях образовались трещины.

Вслед за первым землетрясением в 9.47 местного времени (10.47 мск) в провинции Элязыг произошло второе магнитудой 5,5, сообщила сейсмологическая обсерватория Босфорского университета на своем сайте.

О его последствиях пока данных нет.

---------- Додано в 17:05 ---------- Попередній допис був написаний в 15:52 ----------

Сегодня, 16:37

После сегодняшнего землетрясения в Турции подземные толчки произошли еще и на территории Греции.

По данным Института геодинамики при Афинской обсерватории, сила подземных толчков составляла 4,2 балла по шкале Рихтера.

а де твій аватар? :)