Станіславів чи Івано-Франківськ?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Бійцівська Рибка, 17 січ 2010.

1. От цікаво стало. Хоч форум у нас не франківський, але люди звідти є, тому запитаю. Часто читаю про якесь вороже ставлення до нової назви міста. У інтерв'ю, приміром, Винничук казав, що не може звикнути до неї. Є форумляни, які у графі "звідки" написали саме "Станіславів". А чому Франка не любите, народ?

• Подобається Подобається x 1
  2. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Что?!Уже и Иван Франко плохим стал?о_О

3. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Все набагато прозаїчніше... Кляті москалі в далекому 1962 році змінили "щиру, рідну, польську" назву цього міста на ненависну москальську... А кого вписали в назву не важливо... Навіть якби назвали Степано-Бандерівськ (Угринів - передмістя ІФранківська)...

• Подобається Подобається x 4
  4. Leri

Leri Well-Known Member

а от Червоноград у Христинопіль назад також переіменовуватимуть?

нас переіменували ще на початку 90-х... якось відразу звиклося... що не Нестерів а Жовква... хоча досі деякі люди просять написати у паспорті - народився у Нестерові

• Подобається Подобається x 2
  5. maga

maga Well-Known Member

Зрозумів,що цей пост до мене.Таке враження що цей форум приватизований і жителям Івано-Франківська тут не раді(це моя думка). Думаю-не загризете:)
    Об"ясняюсь. Про любов до Івана Франка навіть не буду говорити, бо це аж ніяк не відноситься до назви міста. Як так думати,то львів"яни мали б дуже любити левів чи всіх з ім"ям Лев. Щодо назви міста.З 1662 до 1772 року і з 1918 до 1939 року носило назву Станіславів (Stanisławów), з 1772 до 1918 року - Станіслав (Stanislau). З 1939 року радянською владою було повернуто австрійську назву Станіслав, а 9 листопада 1962 року з нагоди 300-річчя місто було перейменовано у Івано-Франківськ в честь видатного письменника Івана Франка. Як бачимо, більший проміжок наше місто мало назву Станіславів. Перейменовуючи місто в 1962 році, влада не мала ніякого морального права "робити такий подарунок".Їх метою було порвати і притупити історичні зв"язки.І на мою думку, місто має жити з тим ім"ям, з яким народилось.

• Подобається Подобається x 11
  6. Leri

Leri Well-Known Member

ну чому ж?
    просто Рибці цікаво чому так...
    і мені також цікаво... хоча я живу у малесенькому містечку але що до назви долі тут схожі... тільки нам повернули ім'я а вам ні...

це мабуть також залежить від громади міста... якщо дуже сильно захочете - хто ж вам завадить? :)

7. VasMT

Хто ж заважає?
    Скиньтеся, станіславівці, декільками десятками мільярдів гривень і перейменовуйтесь собі на здоров"я... Мені вшістко куда на автобазар їздити до І-Франківська чи до Слтаніславіва...

8. maga

maga Well-Known Member

В 1962 році народ не питали, а перейменовували то за народні грошенята. Бачу такий шлях для перейменування.Як знаєм,правонаступницею сересеру є Росія.Тому мала б грошенята на перейменування виділити Росія, щоб загладити історичні правки.

• Подобається Подобається x 6
  9. VasMT

Всі претензії до радянської влади... Візьміть півтора метра голубої тканини, напишіть на ній жовтими буквами "Расєя! Поверни ним Станіславів!" і на Хутір Михайлівській. До Кремля не раджу... Там реєстрацію вимагають...

10. Patrick

Patrick Well-Known Member

+100
    Моя дальша родина , яка жила в Рогатині завжди говорили Станіслав.
    ...а я ще памятаю старі авта на яких були номери СЯВ ...(чорні з білими буквами)

11. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Ви помиляєтесь. Особисто я вважаю Франківськ і Тернопіль містами-братами Львова :)
    Дякую Вам за пояснення. Мене от дивує чому молодь активно підтримує назву Станіславів, адже зміна назви відбулась за часів їх бабусь, а народились вони в Франківську. Як поширюється бажання називати місто Станіславовим, від старшого покоління?

• Подобається Подобається x 3
  12. maga

maga Well-Known Member

І в Москві наші люди є і все вони мають.А от де такий хутір-не знаю.Думаю, Ви покажете де ті коректори історії чи сильні Росії живуть.Певно не раз ходили туди на поклони? Вибачайте.
    Якщо серйозно, то в Росії я бачив більше поваги до українців, чим в Україні-декотрих мешканців до українців. А щодо міждержавних претензій, то для цього є дипломатичні служби,які все зроблять цивілізованіше чим пропоновані Вами методи дипломатії.

13. VasMT

Вам нагадати про міжнародний договір про всепрощення боргів? Що ви вчепилися до тієї Росії? У нас своя держава... Вічно хтось винен... Таких міст, як Ваше, сотні... Проскуров, Червоні Партизани... Де грошей набрати на перейменування... Прийде час, перейменуємо...

14. maga

maga Well-Known Member

Нагадайте! І більше адекватності до своїх бредових пропозицій.

15. Та Боже мій, яка агресія. Якщо ви не знаєте, я не те що не львів'янка, я ніколи у Львові не була. І ніхто до мене вороже не ставиться. А запитала, бо стало цікаво. Я не зустрічала, приміром, закликів повернути Хмельницькому назву Проскурів.

16. Fremut

Fremut Well-Known Member

Чего и вам желаю.И агрессивности поменьше.Вас просто спросили,да и не вас лично,а вообще.А вы в ответ "шашки ввысь!". Негоже так в гостях.

17. Максим

Максим Well-Known Member

Завважмо, що совіцька влада таких "подарунків" зробила аж три: окрім Станіславова іменем Івана Франка назвали ще Нагуєвичі - Президія Верховної Ради Української РСР без згоди нагуєвичан перейменувала село на Івана Франка у 1952 році, назва Нагуєвичі була повернена селу в 2009 році; та Янів, який був перейменований в Івано-Франкове в 1946 році.

Видно, совіти дуже вже любили Франка, ну дуже... ;)

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А я люблю. Дуже люблю. Тільки не Франка а ФрАнко. Того що Іспанію від комуністів врятував.

19. Але місто названо не на честь нього.

20. VasMT

а де твій аватар? :)