Справжні галицькі страви - де спробувати?

Тема у розділі 'Форумна кухня', створена користувачем Julia Topoliuk, 12 лис 2012.

  1. Julia Topoliuk

    Julia Topoliuk New Member

    Цікаво, де можна спробувати і показати туристам справжні галиці страви:
    • борщ з вушками ( або хоч "справжній" борщ),
    • зрази,
    • голубці з картоплею
    • флячки.

    Ну, словом, щось екзотичне

    Підкажіть!
     
  2. Іспанка

    Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

    Особисто мені подобається українська кухня (а перелічені страви не лише на Галичині готують) в ресторанчику "У пані Стефи" (цього року святкувала там ДН - готують дуже смачно) . Є ще Гуцульська Гражда, Гуцульський двір та чимало інших ресторанів в українському стилі.
    Дядько Гугл завжди допоможе в пошуку:)
     
  3. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Що екзотичного у галицьких стравах у Львові? :)))

    У "Кумпель" дорога за галицькими стравами. У "Куполі" трохи їх є. В "Амадеусі" флячки смачні, тільки дорого трохи. В "Трапезній" галицька кухня. Зрештою, штрудель ("Штрудель-Хаус", "Пляцки", "Цукерня") теж галицька страва.

    Більше можете почитати тут:
    http://www.top-10.lviv.ua/uk/restaurants/national/?ca_locationid=162

    і тут:
    http://www.top-10.lviv.ua/uk/facts/kitchen/?ca_eventid=47

    ---------- Додано в 17:02 ---------- Попередній допис був написаний в 17:01 ----------

    Флячки в Україні десь поза Галичиною готують? ;)
     
  4. Іспанка

    Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

    За флячки погоджуюся:) Але борщ з вушками, зрази і голубці - не лише на Галичині.
     
  5. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Голубці з картоплею - бувають поза Галичиною, але далеко не настільки поширені. До речі, і борщ з вушками що ближче до Заходу, то більш поширений.

    Крім того, якщо йдеться про туриста з України, то такі ж меню, як у Гуцульському дворі чи Гражді, можна знайти в купі ресторанів у Києві та інших містах центральної і східної України. Варениками та борщем нікого не здивуєш.
    А галицька кухня - то власне фюжн української, польської, угорської, австрійської, єврейської кухні. Плюс є страви, які є суто галицькими: яворівський пиріг, наприклад, або андрути...
     
  6. Іспанка

    Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

    Або палюшки:)
    На Хмельничччині точно готують, моя бабця звідти родом, та й татова родина вся там, такшо знаю точно- там цю страву готують.
     
  7. Bambook

    Bambook Persona non grata

    А Хмельниччина дуже далеко від Галичини? ;)
    Моя бабця на Вінничині (те ж Поділля ніби, але вже трохи далі) вже борщу з вушками не знає. І бабця на Черкащині не знала. З галушками - так. Але галушки - то аж ніяк не вушка...

    ---------- Додано в 17:50 ---------- Попередній допис був написаний в 17:47 ----------

    От якраз палюшки, попри те, що також є справді традиційною галицькою стравою, не є чимось унікально галицьким. Таку страву багато де знають. Просто дехто називає "лінивими варениками". Та й загалом, це річ універсальна: кнедлики, ньоккі, вонтони з картоплею - практично те саме...
     
  8. KARABIN

    KARABIN ukropenFuhrer

    а на сході щіі популярна страва.....:)))
     
  9. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Де саме? Борщ на Харківщині, Донеччині, в Криму - їв. Щами навіть не пахло ніде...

    Друже, не псуй файну тему політичними натяками. Можу зі взлити...
     
    • Подобається Подобається x 3
  10. Іспанка

    Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

    Перемістила у Форумну кухню - імхо, доцільніше обговорювати страви галицької кухні саме в цьому розділі:)
     
  11. duncan

    duncan батяр з личакова Команда форуму

    у Польщі, так само, як і біґос
     
  12. Bambook

    Bambook Persona non grata

    У Польщі - так, але мова йшла про Україну. Не забувайте, що на території Польщі також є Галичина. До речі, вони потроху починають "приватизовувати" галицьку кухню, хоча її центром історично завжди був Львів. Наприклад, один із польських повітів домігся в Євросоюзу визнання, що андрутами на території ЄС можуть вважатися тільки вафлі, вироблені на території саме цього повіту. Ну не нахаби? Наші андрути привласнили!
     
  13. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Трохи закопався в тему галицької кухні. Виявляється, там просто глиба непіднятого багатства.
    От, здавалося б, скільки там тих питомо галицьких рецептів? Ну сирник, ну флячки по-львівськи, ну яворівський пиріг, ну борщ із вушками, андрути... Ага, зовсім все не так.
    Подарували книгу Ольги Франко, потім сам надибав книгу Kuchnia Lwowska Анджея Федорука, є ще з такою ж назвою Данути і Генрика Дембських... А книги Дарії Цвек - там же більшість рецептів - місцеві, унікальні...
    А ще є лемківська кухня, бойківська, гуцульська, всі зі своєю специфікою...
    Насправді в Галицької кухні є потенціал мати статус рівний з національними кухнями. Можливо, не на рівні французької, китайської чи італійської, але багатство рецептури і наявність власних технологічних наробок дозволяє бути щонайменше на рівні з великоукраїнською, грецькою, угорською, баварською кухнями...
    Тільки треба, щоб в тому захотілося копатися рестораторам, виробникам, культурологам принаймні у Львові, Тернополі, Жешуві, Кракові...
    Бо смішно виходить: автентичних галицьких страв у меню ресторану "Карчма Львовска" у Вроцлаві більше, ніж у всіх закладах Львова, разом узятих. Зате піцерій у нас вже скоро буде більше, ніж в Мілані...
     
    • Подобається Подобається x 3
  14. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Цікавий варіант галицької кухні - лемківські та бойківські страви.
    Особливість у тому, що продуктів було обмаль, природні умови тяжкі. Тому м'ясо їли рідше, ніж в низовині, вибір фруктів та овочів невеликий, споживали набагато менше сала. Зате ця кухня - більш здорова, ніж, наприклад, у Львові й околицях.

    Ось кілька лемківських рецептів:

    Молочний суп з морквою


    Почистити і помити 4 великі морквини, нарізати дрібними кубиками, залити склянкою гарячого молока, додати ложку масла, до смаку цукор, сіль і тушкувати до готовності. Борошно злегка підсмажити, розвести холодним молоком і вилити до моркви (замість борошна добре додати ложку манки), долити ще 2 — 3 склянки гарячого молока і проварити.

    Киселиця — вівсяний кисіль. Вівсяну муку грубого помолу розчиняють, через півдоби проціджують та варять на малому вогні. У деяких селах додають в кисіль вівсяну крупу.

    Ощипок — прісний корж із вівсяного борошна. У прісний хліб додають також варену товчену картоплю („буляник”, „більбяник”).

    Чир — вівсяне борошно, зварене на воді. Подібно до чиру готують „голомбець” („гембуля”, „гамбец”) — густу замішку з вівсяної та кукурудзяної муки. Їдять ці страви з молоком, сметаною чи олією.

    Ябчанка (яблучна зупа)

    Яблука почистити від серединки і лушпинки, порізати на шматочки і варити до готовності, перетерти через друшляк або вим’яти. Розколотити борошно із сметаною, влити у вариво і легко хай закипить. До смаку додати цукор.
    Їсти з картоплею, хлібом.
    Таким способом можна приготувати також грушанку і слив’янку.
     
  15. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Виявляється, у Львові є ресторан лемківських страв. Називається "Літній сад", десь на Зеленій, 20-ті номери. Але скільки там не проходив, ніколи не бачив такого. Хтось бував у цьому закладі?
     
  16. Agaton

    Agaton Well-Known Member

    А звідки взялися флячки в Львові ? :pardon:
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. iso

    iso Well-Known Member

    Андрути - то "Пішінгер по-совіцьки".
    Ага. Масло маргариною заміняти.:)
     
  18. Bambook

    Bambook Persona non grata

    Неправда. Коли в Галичині готували андрути, то дєдушка Лєнін ще під стіл пішки ходив...

    ---------- Додано в 18:04 ---------- Попередній допис був написаний в 18:02 ----------

    Вони не взялися, їх тут споконвіку готували. Почитайте своїх земляків: Анджея Федорука, Генрика і Дануту Дембських, а особливо польські кулінарні книги, видані на початку 20 століття. Флячки по-львівськи скрізь присутні.
     
  19. iso

    iso Well-Known Member

    Тоді в галичині не андрути готували, а робили Пішінгери - переважно 10 андрутів перемазували кількома масами (кремами - по-нинішньому) і ще й поверху обливали. І все то становило щось такого, що й словами не описати :good:
     
    • Подобається Подобається x 2
  20. Agaton

    Agaton Well-Known Member

    Зараз на андрути кажуть пішіґнери і навпаки, а колись Pischinger це бул конкретний бренд, і виключно австрійський.

    а і фотки подивитися можна ( найкраще - тільки після сніданка :pardon:)
    http://www.austriangrocery.com/de/heindl-pischinger/pischinger-1

    ---------- Додано в 08:53 ---------- Попередній допис був написаний в 08:51 ----------

    Правільно !
     
    • Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)