Спілкування у кав'ярні - "ти" чи "Ви"?

Тема у розділі 'Життя форуму', створена користувачем DerianFox, 24 тра 2011.

1. DerianFox

DerianFox Well-Known Member

Більшість людей, яких я зустрічав на цьому форумі, відносять себе до християнськой релігії...Чи відомо комусь, що Ісус називав людей на "ти" і говорив, що на "ви" потрібно звертатись тільки до людей, які займають вищу посаду (тобто до начальства)? Мабуть Ісус пас зі всіма свиней чи корів...
    Взагалі оця традиція називать людей на "ти" чи "ви" виглядає вельми стрьомной. Що висловлює людина, звертаючись на "ви"? Повагу? Якщо так, то повагу потрібно заслужить. В чому різниця між "ти" і "ви", якшо йдеться про особовий займенник однини? Чому французи та американці не мають подібного слова в своїй мові? Хто окрім слов"ян, в яких схожа мова, має ще такі займенники?
    Корочє, я стараюсь називать людей на ви тільки коли їх двоє або більше (хоча іноді вживаю і "ви" до однини, бо ще й досі відчуваю вплив бидло-соціума на себе...цього важко позбутись.). Також я вмію розмовлять не незиваючи людину на "ти" чи "ви", бо є й інші види звертань.

Останнє редагування модератором: 24 тра 2011
  2. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Позбутися важко. Особливо якшо хтось з представників бидлосоціуму надає неординарній, оригінальній і яскравій особистості по писку (за хамство) то впливу в вигляді синяків дійсно важко позбутися. Мені два тижні сходять зазвичай :)

• Подобається Подобається x 10
  3. у них другие способы поддержания дистанции - различные формы обращения. Вопрос традиции, суть одна и та же.

• Подобається Подобається x 3
  4. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Власне шо в нас "ти" то спосіб скорочення дистанції.
    Бо англійське "you" відноситься більше до множини, ніж до однити (видно з того з якими словами воно вживається). Себто проводячи аналогію - в них нема слова "ти".
    В нас воно ("ти") є і використовуєтсья
    - для скорочення дистанції між друзями
    - коли той до кого звертаються явно молодший від того хто звертається шо може свідчити про певну різницю в статусі. Але коли є різниця у віці, то таке явне виявлення різниці в статусі вважається нормальним. Коли ж таке звертання вживається між людьми малознайомими і приблизно однаковими по віку то в нашому "соціумі" то може значити як спробу набитися в "панібратство" або як вияв певної неповаги.

Звісно то не мус дотримуватися таких догм, але кожен хто їх не дотримується має бути готовим до того шо його не поймуть, не сприймуть, а в деяких колах і справді в чоло можуть дати.

• Подобається Подобається x 7
  5. DerianFox

Це комплекси і манія величі. Якщо при звертанні на "ти" хтось в цьому вбачає хамство, то може варто звертання на "ти" викреслити зі словника взагалі? Чому люди хамлять одне одному, звертаючись на "ти"? Давайте таких будем проучувать кулаками, а так як синці сходять достатнь швидко, то краще ламать ноги, бо зростаються вони довше.

• Подобається Подобається x 1
  6. - а у "них" способом сокращения дистанции является отказ от специальных форм обращений, которые по умолчанию априори применяются. И не играет роли, что "you" когда-то было "вы", сейчас оно одно осталось, и теперь "you" + только имя = наше "ты".

А поскольку по сути это одно и то же, не вижу причин слепо копировать чужое. Разве что, "цивилизационный выбор" кому-то жмёт... :haha:

• Подобається Подобається x 2
  7. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

:) :) :). Ні. Комплекси і манія величі це
    Власне шо колись за хамство альбо би застрілили альбо би шпагов закололи. І як видите нічо страшного не ставалося. Так шо давати по писку за хамство (не за "ти"кання, а за дійсно хамське хамство) то не така вже і погана практика.
    А ноги ламати не варто. Суспільству треба повернути здорову особину :)

Копіювати смислу нема ніякого. Але і міняти загальноприйняті норми поведінки теж сенсу не бачу. Мене в дитинстві вчили і батьки і в школі шо до старших і незнайомих треба звертатися на ви бо так вимагають правила поведінки. то я так і роблю. Тих хто так не робить я вважаю невихованими. От і всьо .....

От навіть на роботі не міг ніяк звикнути говорити на "ти" до одного співробітника. Якось так мені зразу пішло і всьо. Аж після енного його зауваження по тому поводу перевчився. Бо деколи коли до тебе говорять на "ви" то теж може викликати дискомфорт. Я, наприклад, відчував таких дискомфорт коли до мене зверталися на "ви" поважні викладачі, які вже були в районі пенсійного віку.

• Подобається Подобається x 7
  8. -

9. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Я мав на увазі те шо для мене звертання на "ви" то не є копіювання інших культур і норм поведінки. То моя власна норма поведінки і я не бачу сенсу її міняти. Як не бачу сенсу міняти погляди не неприйнятність вживанн "ти" в багатьох випадках.

10. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Я не думаю що звертання на "ви" - це щось примусове. До малознайомої людини можна звертатися на "ви", потім подружитися і перейти на "ти". З рештою є національні особливості і правила етикету (далеко не всі знають коли шапку треба знімати і як рибу їсти). В патріархальних гуцульських родинах не тільки діти до батьків зверталися на "ви", а й дружина до чоловіка.

Але тут на форумі явний перебор - штрафи за "ти". Тут повно людей, до яких ні найменшої поваги не відчуваєш і не повинен відчувати, але в примусовому порядку їм треба на "ви".

11. - Ясно. Хорошо, что и Вы всё-таки пришли к похожему выводу! Вот она, польза дискуссий!

12. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Звісно. Основне питання шо для кого означає "ви". Для когось то вияв поваги, а для когось то норма (якшо то не близькі знайомі).

Я от до Нірванки як шось тут пишу то ж не "ви"каю, але ше ні разу мені ніхто уваги не звернув. То ж не значить шо я її не поважаю :)

Та я до нього не приходив :). Він в мене ізначально такий був. Ми з вами видать просто недопоняли оден одного.

13. - Обращение на "вы" говорит не об отношении к личным качествам собеседника, а об уважении ко всем участникам форума, т.к. форум - не чат и не приватная беседа.

• Подобається Подобається x 6
  14. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

• Подобається Подобається x 6
  15. DerianFox

16. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

А як можна жити повністю без впливу соціуму? Я щось не уявляю. Є субкультури, які протестують проти правил соціуму - панки, хіппі, готи... Але ви здається протестуєте і проти цих в тому числі, щось своє, новеньке.

17. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Тобто для вас "бути особистістю" означає відрізнятися від інших?
    Коли я вчився в школі то популярною була така течія як "неформали". Свій стиль одягу, манера поведінки, цінності, погляди. Несприйняття деяких суспільних цінностей. На жаль особистостей серед них було не більше ніж серед інших :)

18. DerianFox

А ше колись спалювали відьом і хотили вбивати невірних. І нічого ж страшного не сталось, то теж хороша практика.
    А ше колись люди збирались і воювали цілими країнами, то теж не погана практика була.
    Але нажаль, чи на щастя, ми жевемо зараз, а не колись, тому згадувати те, що колись робилось вважаю не доречним.

19. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  20. DerianFox

так і не можна. Але я не про те, щоб жити без впливу від соціума, а про те, що є індивідуми, які живуть без себе. Все що в них є, всі ідеї - це соціум дав. Тобто нічого свого. В цьому проблема.

---------- Додано в 14:55 ---------- Попередній допис був написаний в 14:54 ----------

нє.
    Бути особистістю - це дійти до життєвих цінностей (або не дійти) своєю стежкою.

а де твій аватар? :)